Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία για όλους

Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία για όλους

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία που συγκινεί αναγνώστες και θεατές τους τρεις τελευταίους αιώνες είναι η «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» του Καρόλου Ντίκενς. Παραμονή Χριστουγέννων βγαίνει στις αίθουσες η τελευταία κινηματογραφική εκδοχή της ιστορίας, γυρισμένη από τον Ρόμπερτ Ζεμέκις, σε εντυπωσιακό 3-D και με τον Τζιμ Κάρεϊ στο ρόλο του Σκρουτζ, αλλά και των τριών φαντασμάτων που τον επισκέπτονται.

Οπως σκηνοθετήθηκε από τον Ρόμπερτ Ζεμέκις είναι η πιο προηγμένη τεχνολογικά απόδοση της ιστορίας του Ντίκενς, που έχει παρουσιαστεί σε πλήθος άλλων κινηματογραφικών και τηλεοπτικών μεταφορών – σε όπερα, μπαλέτο, ακόμη και σε παράσταση μιμικής από τον Μαρσέλ Μαρσό. Στις 15 και 16 του μήνα, εξάλλου, θα δούμε στο Μέγαρο Μουσικής την πιο «απογυμνωμένη» παρουσίαση της ιστορίας, με τον Τζέρεμι Αϊρονς μόνο, στο ρόλο του αφηγητή.

Η «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» του Ντίκενς κατά Ζεμέκις είναι η αφορμή για την καταγραφή μερικών από τις διασκεδαστικότερες χριστουγεννιάτικες ταινίες που έχουν γυριστεί ποτέ. Μέσα στις ημέρες των γιορτών αξίζει να τις ανακαλύψουν έστω σε DVD όσοι τυχόν δεν τις έχουν δει ή να τις απολαύσουν για ακόμη μια φορά όσοι τις γνωρίζουν.

Οι δέκα καλύτερες

Μια υπέροχη ζωή. Το νούμερο ένα σε κάθε χριστουγεννιάτικο κινηματογραφικό τοπ είναι η ταινία του Φρανκ Κάπρα, με τον Τζέιμς Στιούαρτ στο ρόλο ενός άντρα που σκέφτεται την αυτοκτονία και «βλέπει» τη ζωή χωρίς την ύπαρξή του. Οταν βγήκε το 1947, ήταν εμπορική αποτυχία. Σήμερα δεν περνούν Χριστούγεννα χωρίς να προβληθεί.

Λευκά Χριστούγεννα. Το «White Christmas», το απόλυτο χριστουγεννιάτικο τραγούδι, δίνει τον τίτλο σ’ αυτή την κλασική ταινία με τον Μπινγκ Κρόσμπι, τον Ντάνι Κέι και τη Ρόζμαρι Κλούνεϊ, να ερωτεύονται και να τραγουδούν στο χιονισμένο Βερμόντ.

Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης. Ηδη κλασική, η ταινία με τα πλάσματα της φαντασίας του Τιμ Μπάρτον, είναι ο τέλειος συνδυασμός χριστουγεννιάτικου πνεύματος και απόκοσμης ατμόσφαιρας.

Το θαύμα της 34ης οδού. Η ταινία του 1947 έχει όλα τα στοιχεία μιας κλασικής χριστουγεννιάτικης ιστορίας. Ιστορία αγάπης, έναν σωσία του Αη Βασίλη, το στολισμένο πολυκατάστημα Macy’s στη Νέα Υόρκη. Ο Εντμουντ Γκουέν κέρδισε Οσκαρ για το ρόλο του, ενώ μικρή παίζει και η Νάταλι Γουντ.

Χριστουγεννιάτικη ιστορία. Η εκδοχή της ιστορίας του Ντίκενς που σκηνοθέτησε ο Τζιμ Χένσον το 1992, μπορεί να μην είναι η πιο πιστή στο βιβλίο, ίσως να μην είναι καν η καλύτερη, είναι όμως σίγουρα η πιο διασκεδαστική, με τον Μάικλ Κέιν ως Εμπενίζερ Σκρουτζ, τον Κέρμιτ τον βάτραχο στο ρόλο του κακόμοιρου Μπομπ Κράτσιτ και δεκάδες Μάπετς να τους πλαισιώνουν.

Αγάπη είναι… Μόνο όποιος έχει αγκάθια στην καρδιά δεν μπορεί να λιώσει με τις όχι μία και δύο, αλλά οκτώ ιστορίες αγάπης που εκτυλίσσονται στο χριστουγεννιάτικο Λονδίνο. Ο Μπιλ Νάχι, ως ξεπεσμένος ροκ σταρ, λέει το πιο αστείο χριστουγεννιάτικο τραγούδι όλων των εποχών.

Ελφ, το ξωτικό των Χριστουγέννων. Μια υπέροχη ιστορία και μια πολύ αστεία κωμωδία είναι το «Ελφ», με τον Γουίλ Φέρελ σε έναν από τους καλύτερους ρόλους του, το αφελές ξωτικό που βρίσκεται ανυποψίαστο στον πραγματικό κόσμο.

Βad Santa. Ο Μπίλι Μπομπ Θόρντον μας κάνει να ξεχάσουμε ό, τι ξέραμε για την παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη καλοσύνη, στο ρόλο ενός μέθυσου και χυδαίου διαρρήκτη με συνεργάτη έναν νάνο, που κάθε χρόνο ντύνονται Αη Βασίλης και ξωτικό, αντίστοιχα, για τις απατεωνιές τους.

Πολύ σκληρός για να πεθάνει. Χριστούγεννα με αυτόματα, ριπές και πτώματα να πετάγονται προς όλες τις κατευθύνσεις διαθέτει η πρώτη και καλύτερη περιπέτεια της σειράς του Τζον ΜακΤίρναν, με τον Μπρους Γουίλις να φέρνει τα πάνω κάτω σ’ έναν ουρανοξύστη προκειμένου να σώσει τη γυναίκα του.

Μόνος στο σπίτι. Η ταινία που έκανε σούπερ σταρ τον Μακόλεϊ Κάλκιν και μετά τον κατέστρεψε ως ενήλικο, γέννησε ανόητα σίκουελ, αλλά διαθέτει μια κλασική σκηνή παιδικής σκανταλιάς, τον Κάλκιν να βασανίζει δυο διαρρήκτες, που είχαν την ατυχία να εισβάλουν στο σπίτι του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή