Το βιβλιοπωλείο του Εθνικού Θεάτρου κλέβει την παράσταση

Το βιβλιοπωλείο του Εθνικού Θεάτρου κλέβει την παράσταση

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σ’ αυτή τη θεατρική «σκηνή» πρωταγωνιστούν πολλά πρόσωπα, και όχι μόνο από την Ελλάδα. Ο Τσέχοφ, ο Αισχύλος, ο Ευριπίδης, ο Αριστοφάνης, ο Σαίξπηρ, ο Γκαίτε, ο Πέτερ Βάις, ο Κώστας Ταχτσής και πολλοί άλλοι. Είναι ένας νέος χώρος που πρόσφατα άρχισε να λειτουργεί στον πρώτο όροφο του ανακαινισμένου κτιρίου Τσίλλερ του Εθνικού Θεάτρου. Δεν φιλοξενεί παραστάσεις, διαθέτει όμως οτιδήποτε υπάρχει σε κείμενα που αφορούν θεατρικά έργα, κριτικές, προγράμματα, βιογραφίες και προσωπογραφίες μεγάλων ηθοποιών, μελέτες, λευκώματα. Πρόκειται για το εξειδικευμένο θεατρικό βιβλιοπωλείο του Εθνικού Θεάτρου, βρίσκεται απέναντι από το μπαρ, καθ’ οδόν προς τη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος». Για τον σχεδιασμό και τη διαμόρφωσή του φρόντισαν οι αρχιτέκτονες Εύα Μανιδάκη και Θανάσης Δεμίρης.

Για το σκεπτικό, τον τρόπο που στήθηκε, το κοινό που το επισκέφθηκε, αλλά και τα πρώτα «μπεστ σέλερ» του νέου βιβλιοπωλείου μίλησε στην «Κ» η υπεύθυνη για τη λειτουργία του, Γκέλυ Καλαμπάκα. Η επιλογή των τίτλων έγινε από τους καταλόγους όλων των εκδοτικών οίκων που διαθέτουν θεατρολογικές εκδόσεις. «Πρώτα επιλέξαμε τα κλασικά και κεφαλαιώδη κείμενα για το θέατρο (αρχαίους συγγραφείς, Σαίξπηρ, κλασικές μελέτες) και σιγά σιγά αρχίσαμε να απλωνόμαστε και σε πιο σύγχρονα και εξειδικευμένα κείμενα. Μέχρι στιγμής, στα ράφια του βιβλιοπωλείου φιλοξενούνται περίπου 2.000 τίτλοι και συνεχίζουμε», λέει η κ. Καλαμπάκα. Ανάμεσά τους βρίσκονται και τα προγράμματα των φετινών παραστάσεων του Εθνικού, αλλά και παλαιότερα προγράμματα που είναι σε προσφορά. Προσθέτοντας ότι οι εκδότες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, κάτι που αντανακλάται και στις τιμές των βιβλίων: είναι 10% – 15% κάτω από τη λιανική του κάθε εκδότη, ανάλογα με τη συμφωνία.

Και το κοινό πώς αντιδρά; «Γενικά υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο να εξερευνήσει το νέο κτίριο του Εθνικού, να το ξαναδεί ή να το πρωτογνωρίσει. Σ’ αυτή τη διαδρομή βρίσκει μπροστά του και το βιβλιοπωλείο και φαίνεται ότι κάνει σε όλους καλή εντύπωση. Ενδιαφέρον για τα θεατρικά κείμενα δείχνουν και οι θεατρόφιλοι, αλλά και ένα ευρύτερο κοινό, που ίσως ποτέ δεν είχε πλησιάσει στα βιβλιοπωλεία τα ράφια με αυτού του είδους τα βιβλία». Οσο για τις εκδόσεις που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση, η υπεύθυνη λειτουργίας του βιβλιοπωλείου, Γκέλυ Καλαμπάκα, εξηγεί ότι ήδη έχουν ξεχωρίσει οι δημοφιλείς εκδόσεις: στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι μελέτες για το αρχαίο θέατρο, αλλά και για τον Σαίξπηρ, ενώ φανατικούς, ιδίως μέσα στις γιορτές, είχαν τα λευκώματα για μεγάλες μορφές του θεάτρου που έχει εκδώσει το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης, το Μουσείο Μπενάκη ή το Εθνικό. Μια άλλη κατηγορία βιβλίων που έχει ιδιαίτερη ανταπόκριση είναι αυτά που καταγράφουν στιγμές και περιόδους της ιστορίας του θεάτρου, ενώ πολύ καλά πάνε οι βιογραφίες και οι μονογραφίες.

Προτιμήσεις του κοινού

Και ηλικιακά πώς διαμορφώνονται οι προτιμήσεις του κοινού; Τι ζητούν οι μεγαλύτεροι, τι γοητεύει τους νεότερους; «Υπάρχει η εξής ιδιομορφία στο Εθνικό: είναι άλλο το κοινό της Κεντρικής Σκηνής, μεγαλύτερες ηλικίες και άλλο της Νέας Σκηνής, νεότεροι άνθρωποι. Στο βιβλιοπωλείο έρχονται όλες οι ηλικίες, και οι υποψιασμένοι μεγαλύτεροι και οι ανυποψίαστοι νεότεροι. Οι μεγαλύτεροι θα ξεφυλλίσουν τα λευκώματα της Επιδαύρου ή τις βιογραφίες των παλαιών μεγάλων ηθοποιών, οι νεότεροι θα κοιτάξουν τα θεατρικά κείμενα αλλά και τα ξένα σύγχρονα θεατρικά έργα. Η μεγαλύτερη γενιά αναζητεί κείμενα για παραστάσεις που έχει δει και γνωρίζει. Η νέα γενιά είναι πιο εξοικειωμένη με τα σύγχρονης αισθητικής προγράμματα», εξηγεί η Γκέλυ Καλαμπάκα.

Και μας ενημερώνει για μια ακόμα καινοτομία του θεατρικού βιβλιοπωλείου του Εθνικού: «Οι δραματολόγοι του θεάτρου για την κάθε παράσταση που ανεβαίνει διαλέγουν μια σειρά βιβλία που μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με το θέατρο, φωτίζουν όμως τον συγγραφέα ή την εποχή στην οποία αναφέρεται το έργο, και τα προτείνουν στο κοινό. Και μπορεί να είναι βιβλία κάθε κατηγορίας: λογοτεχνία, ιστορία, δοκίμιο. Δίπλα στο πρόγραμμα της κάθε παράστασης υπάρχουν τα σχετικά καρτελάκια και τα προτεινόμενα βιβλία. Π.χ. δίπλα στο πρόγραμμα της παράστασης «Μαρά/Σαντ» υπάρχει ένα βιβλίο για την Γαλλική Επανάσταση, ένα της Μαίρυλιν Γιάλομ για τον ρόλο των γυναικών εκείνη την περίοδο, κ.λπ. Δίπλα στο πρόγραμμα της παράστασης του «Θείου Βάνια» υπάρχουν ακόμα τα διηγήματα του Αντον Τσέχοφ, τα δοκίμιά του, η αλληλογραφία του, κ.ά.».

Αν ο δρόμος σας φέρει από την Αγίου Κωνσταντίνου ή αν αναζητείτε κάποια θεατρολογική έκδοση, δεν χρειάζεται να έχετε εισιτήριο για κάποια από τις παραστάσεις του Εθνικού για να επισκεφτείτε το βιβλιοπωλείο του. Η πρόσβαση είναι ελεύθερη τις ημέρες και τις ώρες λειτουργίας του: Τετάρτη – Σάββατο 4 μ.μ. – 11 μ.μ. και Κυριακή 6 μ.μ. – 10 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή