Η αυτοκτονία του Αλεξάντερ Μακουίν ξάφνιασε τον κόσμο

Η αυτοκτονία του Αλεξάντερ Μακουίν ξάφνιασε τον κόσμο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΩΛΕΙΑ. Στις 11 Φεβρουαρίου 2010 βγήκε η ανακοίνωση: «Ο Βρετανός σχεδιαστής μόδας Αλεξάντερ Μακουίν μάλλον αυτοκτόνησε. Είναι μια τραγική απώλεια». Βρέθηκε στο σπίτι του. Στις 2 Φεβρουαρίου είχε πεθάνει η μητέρα του.

Ο Αλεξάντερ Μακουίν ήταν ένας πολύ σπουδαίος σχεδιαστής μόδας. Κατά τη γνώμη μου, ήταν ο καλύτερος ράφτης απ’ όλους τους νέους σταρ ντιζάινερ των μεγάλων οίκων. Επίσης, ήταν αντιδραστικός, θεότρελος, χαρισματικός, υπερταλαντούχος και φοβερά οξύθυμος. Ηταν με άλλα λόγια ασυμβίβαστος. Αυτό δείχνει η ζωή του. Αυτό μάλλον δείχνει και ο θάνατός του.

Διαρκώς εξοργισμένος

Γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου του 1969 στο East End του Λονδίνου και ήταν γιος ταξιτζή. Το πραγματικό του όνομα ήταν Λι Αλεξάντερ Μακουίν και είχε τρεις αδερφές, εκ των οποίων η μία έπεσε θύμα βιασμού σε εφηβική ηλικία, γεγονός που τον εξόργισε για πάντα, όπως ο ίδιος δήλωσε σε αρκετές συνεντεύξεις του. Το πρώτο του σχέδιο μόδας το έκανε σε ηλικία τριών ετών, στον τοίχο του σπιτιού του, σε ένα σημείο όπου είχε σκίσει την ταπετσαρία.

Στα 16 του παράτησε το σχολείο και πήγε να μαθητεύσει ως ράφτης στην περίφημη Savile Row – αρχικά στους Anderson & Sheppard, στη συνέχεια στους Gieves & Hawkes, μετά στους ράφτες θεατρικών κοστουμιών Angels και Bermans. Οσο εργαζόταν στη Savile Row πέρασαν από τα χέρια του κοστούμια του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και του πρίγκιπα Καρόλου της Αγγλίας. Πρώτο δείγμα τρέλας: κέντησε στη φόδρα του μανικιού ενός σακακιού του Καρόλου τη φράση «I am a cunt».

Δεκάδες βραβεία

Το 1994 πήγε να σπουδάσει μόδα στην περίφημη σχολή Central Saint Martins. Στην αποφοίτηση, όλοι οι φοιτητές της σχολής καλούνται να σχεδιάσουν μια συλλογή. Το ίδιο έκανε και ο Μακουίν το 1996. Εκείνη η πρωτόλεια συλλογή έγινε αιτία ώστε εκείνος να γίνει επικεφαλής σχεδιαστής στον οίκο Givenchy. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Από το 1996 έως το 2003 βραβεύτηκε τέσσερις φορές ως καλύτερος Βρετανός σχεδιαστής μόδας. Επιπλέον, το 2003 βραβεύτηκε ως σχεδιαστής της χρονιάς. Προηγουμένως, το 2001, είχε τσακωθεί μέσα στον οίκο Givenchy και είχε αποχωρήσει, διότι, κατά δήλωσή του, στον οίκο καταπίεζαν τη δημιουργικότητά του.

Ανταγωνιστικότητα

Παράλληλα, ο Αλεξάντερ Μακουίν διατηρούσε προσωπικό οίκο με το όνομά του, τον οποίο το 2000 εξαγόρασε σε ποσοστό 51% το Gucci Group του Φρανσουά Πινό. Θυμίζουμε ότι ο τελευταίος είναι ο αιώνιος αντίπαλος του Μπερνάρ Αρνό, που είναι αφεντικό του ομίλου LVMH στον οποίο περιλαμβάνεται και ο οίκος Givenchy. Αρα η ρήξη με τον Givenchy ίσως να είχε ως βαθύτερη αιτία την ενδυνάμωση του οίκου Alexander McQueen. Από την άλλη, ίσως ο Πινό να αγόρασε το ταλέντο Μακουίν προκειμένου να πικάρει τον αιώνιο αντίπαλο Αρνό. Μπορεί βέβαια να μην ισχύει τίποτε από τα δύο. Ετσι κι αλλιώς, ποτέ δεν θα βεβαιωθούμε.

Ο Μακουίν δεν είναι πια εδώ. Μας κοιτάζει ήδη από μακριά και μάλλον γελάει με την ψυχή του. Μπορεί να ρίχνει και καμιά βρισιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή