Νέες εκδόσεις

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΜΑURΙCΕ ΑΤΤΙΑ

Η κόκκινη Μασσαλία

μετ. Ρίτα Κολαΐτη

εκδ. Πόλις, σελ. 548

Ο πόλεμος της Αλγερίας τελείωσε. Πέντε χρόνια μετά, ο αστυνόμος Πάκο Μαρτίνεθ και η Ιρέν συνεχίζουν τη ζωή τους. Εκείνος στη Μασσαλία, εκείνη στην Αιξ-αν-Προβάνς. Ενας νεκρός στη φοιτητική εστία θα φέρει τον Πάκο και τον συνεργάτη του Κουπιγκιάν κοντά στους φοιτητές και τις πολιτικές ανησυχίες τους. Ο κόσμος των αριστεριστών κάθε απόχρωσης ασφυκτιά κάτω από το γκωλικό καθεστώς. Η αστυνομική έρευνα δεν καταλήγει όμως πουθενά και οι θάνατοι διαδέχονται ο ένας τον άλλον.

ΚΡΙΤΙΚΗ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΚΟΡΗΣ (επιμ.)

Εισαγωγή στην ποίηση του Ρίτσου

εκδ. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, σελ. 440

Η κριτική πρόσληψη του Γιάννη Ρίτσου είναι σύνθετη, όπως σύνθετη ήταν και η ποιητική του πορεία. Σε ορισμένες πτυχές του έργου του, ο Ρίτσος είναι κραυγαλέα πολιτικός, σε άλλες είναι βαθιά υπαρξιακός, ενίοτε μεταφυσικός και κατά κανόνα, γόνιμα νεωτερικός. Το κριτικό τοπίο ως προς την ποίηση του Ρίτσου ήταν ήδη ενδιαφέρον από την εποχή του Μεσοπολέμου, αλλά εμπλουτίστηκε από τη Μεταπολίτευση και μετά. Ο τόμος περιέχει χαρακτηριστικά ίχνη της κριτικής αυτής πορείας.

ΓΛΩΣΣΑ

ΙΩΑΝΝΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ – ΚΡΗΤΙΚΟΥ

Ελληνικά με χειρονομίες και εκφράσεις

εικον. Λευτέρης Βλαχάκης

εκδ. Ελληνικά Γράμματα, σελ. 94

Το βιβλίο αποτελεί εγχειρίδιο χρήσιμο σε όσους διδάσκουν και σε όσους μαθαίνουν τα ελληνικά ως δεύτερη γλώσσα. Αξιοποιώντας το υλικό που συγκεντρώνει το βιβλίο «Επικοινωνώ στα ελληνικά – Εννοιολογικό λεξικό χειρονομιών και εκφράσεων» (Ελληνικά Γράμματα, 2008), η συγγραφέας προτείνει μια σειρά ασκήσεων οι οποίες βοηθούν τους εκπαιδευόμενους να εμπεδώσουν τη σημασία των χειρονομιών και των εκφράσεων που χρησιμοποιούν οι Ελληνες σε διάφορες περιστάσεις επικοινωνίας.

ΑΡΧΕΙΑ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΤΖΙΒΑΡΑ

Βενετοκρατούμενη Ζάκυνθος 1588-1594

Η νομή και η διαχείριση της εξουσίας από το Συμβούλιο των 150

εκδ. Ενάλιος, σελ. 710

H Ζάκυνθος, κτήση βενετσιάνικη από το 1484, οργανώθηκε σύμφωνα με το πρότυπο της κοινοτικής οργάνωσης και τον θεσμό των αστικών συμβουλίων που εφαρμοζόταν και στις άλλες βενετοκρατούμενες περιοχές. Η εργασία στηρίζεται στα πρακτικά του Συμβουλίου των 150 ετών, 1588-1594, σώμα το οποίο εκλεγόταν κάθε χρόνο από το Γενικό Συμβούλιο των πολιτών. Τα στοιχεία εντοπίστηκαν στο Ιστορικό Αρχείο της Κέρκυρας. Παρουσιάζονται η λειτουργία του Συμβουλίου, τα προβλήματα της Κοινότητας και οι προσπάθειες επίλυσής τους, η εικόνα της πόλης και η εμπορική της δραστηριότητα. Τα ονόματα όλων των μελών του Συμβουλίου, πρωταγωνιστών στη διαχείριση της εξουσίας και συντελεστών στη διαμόρφωση μιας αριστοκρατικής συνείδησης στην Κοινότητα Ζακύνθου, προβάλλουν μέσα από τα φύλλα του αρχειακού τεκμηρίου μαζί με τα ονόματα όλων των αποκλεισμένων και ωστόσο μελών του Γενικού Συμβουλίου.

ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ

ΡΕΤΕR GΑΥ

Το κόμμα της ανθρωπότητας

μετ. Θεοχάρης Αναγνωστόπουλος

εκδ. Θύραθεν, σελ. 325

Ο συγγραφέας διαλύει παλιούς μύθους και αποσαφηνίζει τον ιστορικό ρόλο, τις διαχρονικές αξίες και το πνεύμα του Διαφωτισμού. Αντιτάσσεται στον μεταμοντέρνο λόγο που θεωρεί τον Διαφωτισμό πρόδρομο των ολοκληρωτισμών του 20ού αιώνα και τονίζει ότι ο ορθολογισμός του Διαφωτισμού δεν σημαίνει αφελή εμπιστοσύνη στην παντοδυναμία του ορθού λόγου, αλλά πίστη στο κριτικό πνεύμα.

ΝΟΜΙΚΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Σ.-Π. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ

Θεσμοί κοινωνικής πολιτικής και προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων σε διεθνές και εθνικό επίπεδο

εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη, σελ. 262

Η μελέτη παρουσιάζει τα βασικά θέματα θεσμικής οργάνωσης των συστημάτων κοινωνικής προστασίας από τη σκοπιά της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων. Εξετάζει την ιστορικότητα της οικοδόμησης του κράτους πρόνοιας, τη διεθνή προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων και την αντιμετώπισή τους από το Κοινοτικό Δίκαιο. Διερευνά επίσης τα κύρια θεσμικά πρότυπα του κράτους πρόνοιας: το φιλελεύθερο αγγλοσαξονικό, το κρατικοκορπορατιστικό κεντροευρωπαϊκό και το σοσιαλδημοκρατικό σκανδιναβικό καθώς επίσης και τη σοβαρή κρίση τους. Τέλος αναλύει τα βασικά χαρακτηριστικά του ελληνικού συστήματος κοινωνικής προστασίας και τις κύριες παθογένειές του.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

«Κ»

τεύχος 19

εκδ. Αλεξάνδρεια

Με αφορμή τη συμπλήρωση των δέκα χρόνων από τον θάνατό του, το 1999, το περιοδικό «Κ» δημοσιεύει πολυσέλιδο αφιέρωμα στον ποιητή και κριτικό Σπύρο Τσακνιά. Γράφουν για την προσωπικότητα και το έργο του οι Αλεξάνδρα Δεληγιώργη, Αλέξης Ζήρας, Γ.Δ. Παγανός, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Χριστόφορος Μηλιώνης, Τάσος Καλούτσας, Λουκάς Κούσουλας και Εύη Τσακνιά. Στο ίδιο τεύχος περιλαμβάνεται αφιέρωμα και στον πρόσφατα χαμένο κριτικό της λογοτεχνίας Αλεξ. Αργυρίου (1921-2009).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή