«Διαρροές» στο Μουσείο της Περγάμου

«Διαρροές» στο Μουσείο της Περγάμου

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΥΣΕΙΑ. Συμβαίνουν και στην κατά τα άλλα άψογη Γερμανία… Οι πάγοι που κάλυψαν το Βερολίνο άρχισαν να λιώνουν και να δοκιμάζουν την αντοχή των υποδομών της πόλης. Ακόμη και του φημισμένου μουσείου της Περγάμου, η γυάλινη οροφή του οποίου φαίνεται να μην άντεξε την πολιορκία του λιωμένου πάγου. Την περασμένη Παρασκευή είδαμε με έκπληξη να είναι πλημμυρισμένο, από τα νερά που έσταζαν, το δάπεδο στην αίθουσα της κορυφής του βωμού της Περγάμου, αλλά και η προθήκη όπου εκτίθενται αγγεία και άλλα αντικείμενα.

Η φύλακας του μουσείου, με γνήσιο ενδιαφέρον και ανησυχία, προσπαθούσε να βγάλει μια άκρη, φωνάζοντας πότε τους προϊσταμένους της -που επιχειρούσαν να βρουν λύση κοιτάζοντας τη διαρροή με τα χέρια στη μέση- και πότε την καθαρίστρια, που βρήκε την πιο απλή λύση: Απλωμένα σφουγγαρόπανα στο δάπεδο της αίθουσας αλλά και επάνω στην προθήκη. Για αρκετή ώρα, ο χώρος, με τα αρχαία αντικείμενα και τα σφουγγαρόπανα απλωμένα πάνω τους, έμοιαζε να μην ανήκει στο μουσείο της Περγάμου, αλλά να είναι εννοιολογική εγκατάσταση από την Tate Modern. Μέχρι που οι υπεύθυνοι του μουσείου αποφάσισαν να προχωρήσουν σε πιο δραστική λύση· το άπλωμα μουσαμάδων στο κομμάτι της αίθουσας μέχρι να αποκατασταθεί η διαρροή. Μια ακόμη λεπτομέρεια από το μουσείο: Στο τμήμα ισλαμικών τεχνών, η αφίσα και αρκετές επιγραφές είναι και στην τουρκική γλώσσα. Στην έκθεση «Η επιστροφή των Θεών», με θέμα τους θεούς του Ολύμπου δεν υπάρχει ούτε μια λέξη στα ελληνικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή