«Ούνα φάτσα, ούνα ράτσα» και… συνωμοσίες

«Ούνα φάτσα, ούνα ράτσα» και… συνωμοσίες

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεράστια αναστάτωση έχει προκαλέσει η μετάδοση της αμερικανικής σειράς «The Pacific» του ΗΒΟ στην Τουρκία, σύμφωνα με τον «Nouvel Observateur». Στο τρίτο επεισόδιο της σειράς των Στίβεν Σπίλμπεργκ και Τομ Χανκς, το οποίο έχει θέμα τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρεται το ότι οι Τούρκοι έκαψαν τη Σμύρνη το ’22.

Η «Milliyet» χαρακτήρισε «σκάνδαλο» την αναφορά, ενώ το τουρκικό κανάλι CNBC-E, το οποίο μεταδίδει τη σειρά, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να λογοκρίνει τον διάλογο «που πλήττει το τουρκικό έθνος». Μέχρις εδώ οι αντιδράσεις ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενες. Στη συνέχεια όμως άρχισε να ξετυλίγεται το υφάδι της συνωμοσιολογίας, ένα ακόμα ατράνταχτο πειστήριο των ισχυρών δεσμών μας με τους γείτονές μας – το κοινώς λεγόμενο «oύνα φάτσα, ούνα ράτσα»…

Ειπώθηκε δηλαδή πως πρόκειται για ενορχηστρωμένη επίθεση κατά της Τουρκίας, δεδομένου ότι στους σεναριογράφους συγκαταλέγεται ο ελληνικής καταγωγής συγγραφέας νουάρ μυθιστορημάτων Τζορτζ Πελεκάνος και ότι η γυναίκα του παραγωγού Τομ Χανκς είναι Ελληνίδα! Τα πράγματα μπερδεύτηκαν ακόμη περισσότερο, καθώς ο διευθυντής των δημοτικών αρχείων της Σμύρνης, Οκτάι Γκοντεμίρ, έβαλε στον χορό και τους Αρμένιους, αποδίδοντάς τους τον εμπρησμό που κατέκαψε το ένα τρίτο της πόλης.

Οι πανεπιστημιακοί προσπάθησαν να ισορροπήσουν τα πράγματα ακολουθώντας την «προοδευτικότερη» οδό της απάλειψης των αντιθέσεων. Ο καθηγητής πανεπιστημίου Ερκαν Σερς υποστήριξε ότι το πλήθος των αρχείων είναι τόσο μεγάλο ώστε μπορεί να υποστηριχθεί οποιαδήποτε άποψη. Πρόσθεσε δε ότι «δεν θα μάθουμε ποτέ ποιος έβαλε τη φωτιά, ξέρουμε όμως ότι ο τουρκικός στρατός που έλεγχε την πόλη δεν έκανε τίποτα για να τη σβήσει».

Τo «The Pacific» αποτελεί για ορισμένους Τούρκους απόδειξη πως υπάρχουν σκοτεινά κέντρα που βυσσοδομούν με στόχο την καταστροφή της Τουρκίας. Σαν τους δικούς μας αντίστοιχους, που κατά καιρούς διατείνονται πως ξένοι παράγοντες μηχανεύονται τρόπους για να πλήξουν την Ελλάδα. Λες και για να καταστραφούμε θέλαμε ποτέ βοήθεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή