Ελληνική παρουσία με στόχο τον… τουρισμό στην EXPO της Σαγκάης

Ελληνική παρουσία με στόχο τον… τουρισμό στην EXPO της Σαγκάης

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΣ. Στη βιβλιοθήκη της Σαγκάης, τη μεγαλύτερη στην Κίνα, θα ταξιδέψουν 71 αρχαία νομίσματα του Νομισματικού Μουσείου για την έκθεση «Η Ακρόπολη της Αθηνάς και η πόλη της Αθήνας – Από την Αρχαιότητα στον 21ο αιώνα», που εγκαινιάζεται στις 10 Ιουνίου. Με άξονα την αρχαία και τη σύγχρονη πόλη, την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία, στις πέντε ενότητες παρουσιάζονται οι θεσμοί της «ιδεατής» κλασικής πόλης, η αρχαιολογική κληρονομιά της χώρας, αλλά και η σύγχρονη αρχιτεκτονική ματιά μέσω του νέου μουσείου της Ακρόπολης και των έργων που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Φιλοδοξία του ΥΠΠΟΤ είναι να τονιστεί η ελληνική πλευρά σε αυτήν την έκθεση, που αποτελεί το κέντρο του εμπορικού κόσμου και προσελκύσει περισσότερους από 1,5 εκατ. επισκέπτες.

Δεν ξέρουμε αν τα ανταποδοτικά οφέλη της παρουσίας μας, με δύο εκθέσεις και αρκετές εκδηλώσεις, θα είναι ισχυρά. Το άνοιγμα στην Κίνα, πάντως, σχεδιάζεται να φέρει τουρίστες και έσοδα, πολύ περισσότερο που οι Κινέζοι θεωρούν τον ελληνικό πολιτισμό ισάξιο με τον δικό τους.

Συμμετέχοντας στο θέμα της WORLD ΕΧΡΟ «Καλύτερη πόλη, καλύτερη ζωή», η ελληνική πλευρά παρουσιάζει 39 αρχαίες πόλεις 27 νησιών του Αιγαίου μέσα από δύο εκθέσεις. Συγκεκριμένα, η νομισματοκοπία την εποχή που η Αθήνα είχε συμμάχους πόλεις τα νησιά, μέσα από τη νομισματική παραγωγή που κυκλοφόρησε από την Ιταλία ώς το Αφγανιστάν, αποδεικνύει τη μεγάλη οικονομική δύναμη.

Η πολιτική διάσταση της νομισματοκοπίας κάθε πόλης είναι θεμελιώδης, λέει η διευθύντρια του Νομισματικού Δέσποινα Ευγενίδου. Η ελευθερία και η αυτονομία των νησιών εκφράστηκε και μέσω των νομισμάτων που έκοψαν. Το νόμισμα αποτελεί μια καθημερινά ορατή και απτή έκφραση της εκάστοτε κρατικής αρχής. Οι μεγάλες συναλλαγές γίνονταν συνήθως με ισχυρά νομίσματα (όπως με αυτά των Αθηνών τον 5ο αι. π.Χ. ή του Μεγάλου Αλεξάνδρου αργότερα), ενώ οι νησιωτικές εκδόσεις προορίζονταν κυρίως για καθημερινή χρήση.

Στόχος, όπως τονίζει η γ.γ. του ΥΠΠΟΤ, Λίνα Μενδώνη, είναι να τονιστεί η αρχή της ισονομίας. Αλλά και να ενισχυθεί το ενδιαφέρον των Κινέζων για το Αιγαίο (στα κινέζικα αγάπη) που εκδηλώνεται με μαζικούς γάμους ιδίως στη Σαντορίνη.

Το ζήτημα της ένταξης των αρχαιοτήτων και των μνημειακών καταλοίπων στον αστικό ιστό σύγχρονων πόλεων, που είναι κτισμένες σε αρχαίες πόλεις, επίσης θα παρουσιαστεί μέσα από την προβολή του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, τις φωτογραφίες του Σωκράτη Μαυρομμάτη, υλικό από τα έργα της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων κ.ά.

Συμμετοχή έχουμε και από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο «Pavillion of Urban Footprints» όπου εκτίθενται γλυπτά στην ενότητα «Ideal City of the West».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή