Μαρία Χουρδάκη, μια ζωή προσφορά

Μαρία Χουρδάκη, μια ζωή προσφορά

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΩΛΕΙΑ. Σε μια εποχή που οι άνθρωποι των επιστημών και των γραμμάτων είναι απαραίτητοι περισσότερο από ποτέ, η απουσία μιας γυναίκας που αφιέρωσε όλη της τη ζωή στο μεγάλο πρόβλημα της ψυχικής υγείας καθιστά μονόδρομο την αναφορά στο έργο της. Και ως μνήμη και ως μάθημα. Η Μαρία Χουρδάκη, που απεβίωσε πριν από λίγες ημέρες, γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1918. Οι αναζητήσεις της προς τον Ανθρωπο την οδήγησαν στη Φιλοσοφική Σχολή, απ’ όπου πήρε το πτυχίο της. Συνέχισε τις σπουδές της στη Γενεύη και στο Παρίσι και επέστρεψε στην Αθήνα, θέλοντας με τη δράση της να τονίσει το ρόλο της οικογένειας ως προς τη διαμόρφωση της ψυχικής υγείας του παιδιού. Ιδρυσε τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Σχολών Γονέων, ένα μορφωτικό σωματείο το οποίο λειτουργεί με επιτυχία μέχρι σήμερα. Από το 1966 μέχρι σήμερα, μελέτησε και εφάρμοσε ένα αντιαυταρχικό σύστημα στο ιδιωτικό σχολείο, το οποίο ίδρυσε στην Αθήνα, με εξαιρετικά αποτελέσματα ως προς την υπευθυνότητα των μαθητών στην κοινωνική τους ένταξη.

Εχει συγγράψει πολλά βιβλία και άρθρα. Πήρε μέρος και οργάνωσε αρκετά συνέδρια. Τέλος, είναι γνωστό ότι η Μαρία Χουρδάκη, ύστερα από δεκαετείς προσπάθειες με το υπουργείο Παιδείας και τους υπουργούς, ίδρυσε το πρώτο Πανεπιστημιακό Τμήμα Ψυχολογίας στο Ρέθυμνο της Κρήτης, του οποίου υπήρξε πρώτη πρόεδρος. Τιμήθηκε πολλές φορές για το έργο της. Από την Ακαδημία Αθηνών, τον Ερυθρό Σταυρό, τη Διεθνή FIEP, από πανεπιστήμια, από τον Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων, από σωματεία, Δήμους, Κοινότητες και το σπουδαιότερο, όπως συνήθιζε να λέει, από την αγάπη των ανθρώπων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή