Ξενάγηση Προέδρου, οργή συμβασιούχων

Ξενάγηση Προέδρου, οργή συμβασιούχων

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΚΡΟΠΟΛΗ. Ηταν υποψιασμένοι για την υποδοχή. Οι συμβασιούχοι άλλωστε είχαν μπλοκάρει τα εκδοτήρια εισιτηρίων στην Ακρόπολη από τις 8 το πρωί, ενώ η πολιτική ηγεσία έδωσε εντολή να περνάνε ελεύθερα οι επισκέπτες. Δεν μπορούσαν να κάνουν κι αλλιώς.

Ακόμη κι έτσι, δεν περίμεναν ότι θα συναντούσαν τέτοια εικόνα. Ο Πρόεδρος Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας που ανέβηκε με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο με το αναβατόριο στον Ιερό Βράχο, αντιμετώπισαν ένα εξοργισμένο πλήθος.

Αγανακτισμένοι εργαζόμενοι που έχουν μήνες να πληρωθούν κι άλλοι που δεν γνωρίζουν το μέλλον τους, στηριγμένοι οι περισσότεροι σε πολιτικές υποσχέσεις και τακτικές, άλλοι με τη δίψα της μονιμότητας, ήταν διάσπαρτοι σε πηγαδάκια στον Ιερό Βράχο. Κάποιοι ενημέρωναν με τα πιο μελανά χρώματα τους τουρίστες για όσα έβλεπαν.

Αλλοι πάλι επέλεξαν θέση κοντά στις κάμερες, εκτοξεύοντας προσωπικές προσβολές στον κ. Γερουλάνο: «εσύ βάζεις ζελέ κι εγώ λεμόνι» ή «Εμείς είμαστε απλήρωτοι, κι αυτός στη Ν. Υόρκη με τη μαμά του». Οσο για τις βρισιές, αυτές δεν τιμούσαν κανέναν.

Αναυδος από την εικόνα που αντίκρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και την οργή, κοντοστάθηκε να τους ακούσει, ενώ ο υπουργός Πολιτισμού τους εξήγησε ότι στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΠΟΤ υπάρχει διάταξη σύμφωνα με την οποία καταργείται το 24μηνο για αρχαιολόγους, συντηρητές και εργατοτεχνίτες υψηλής ειδίκευσης.

Κανείς ωστόσο δεν ήθελε να ακούσει κανέναν. Ο κλοιός στένευε ανησυχητικά δίπλα από τον υπουργό και τη γ.γ. του ΥΠΠΟΤ κ. Λίνα Μενδώνη, εκείνος ψύχραιμος και ιδρωμένος προσπαθούσε να τους αντιμετωπίσει ήρεμα όσο οι συγκεντρωμένοι σχημάτιζαν όχλο αγανακτισμένων. «Πότε θα ψηφιστεί η διάταξη;» ρωτούσαν επίμονα χωρίς να περιμένουν στην ουσία απαντήσεις. Κανείς δεν τους ηρεμούσε. Και ποιος να καταφέρει να απαντήσει στις κραυγές: «Μου χρωστάτε 7.500 ευρώ και δεν έχω λεφτά να πάρω ούτε για εισιτήριο λεωφορείου». Τι να πεις;

«Υπάρχουν ορισμένοι με δίκαια αιτήματα που έχουν αδικηθεί και δύο με ντουντούκες που κάνουν σόου» δήλωσε ο υπουργός, ενώ σε εκείνους που σχολίαζαν πως αυτή δεν είναι εικόνα για τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, απάντησε με τη χαρακτηριστική του ηρεμία: «θα ήταν χειρότερο να κρατηθούν έξω από τον χώρο».

Δηλώσεις μπροστά σε κάμερες απέφυγε να κάνει. Παρά μόνο αναμενόμενα σχόλια για τις προσλήψεις στην Πέλλα, που οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ είχαν ξετινάξει το Σαββατοκύριακο.

Εξήγησε ότι ο προκάτοχός του έκανε μια τροπολογία όχι και για τους 800 συμβασιούχους αλλά τους μισούς, ότι η καινούργια θα ισχύει ώς τις 31 /10 και εν συνεχεία θα γίνουν προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.

Ποιες σκαλωσιές;

Σε αυτό το δυσάρεστο κλίμα ξεναγήθηκε όπως όπως ο κ. Παπούλιας από τη διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων της Ακρόπολης Μαρία Ιωαννίδου. Τους επαίνεσε όλους για την εξαιρετική όπως είπε εργασία στα Προπύλαια και τη βόρεια πλευρά του Παρθενώνα, εκεί δηλαδή απ’ όπου απομακρύνθηκαν οι σκαλωσιές, καθώς ολοκληρώθηκαν τα έργα, και αναχώρησε σκεφτικός.

Η ατμόσφαιρα δεν είχε καμία σχέση με αυτό που ήθελαν οι υπηρεσίες του υπουργείου, αλλά και όσοι εργάστηκαν στα έργα έως τώρα. Το επικοινωνιακό σόου που ονειρεύεται κάθε ηγεσία όταν ανηφορίζει στην Ακρόπολη, πήρε άλλο δρόμο. Οσο για τις σκαλωσιές που κάθε φορά όλοι ρωτούν πότε θα απομακρυνθούν από τα μνημεία, ήταν μια ευχάριστη λεπτομέρεια που κανείς δεν πρόσεξε.

Η «νέα» Ακρόπολη με αριθμούς

Από το 2000 έως σήμερα αναστηλώθηκαν 1.094 αρχιτεκτονικά μέλη, βάρους 2.675 τόνων στα μνημεία, συγκολλήθηκαν 686 μάρμαρα, κατασκευάστηκαν 905 συμπληρώματα από νέο μάρμαρο και 120 νέα μέλη.

Συνολικά για τα έργα χρησιμοποιήθηκαν 500 κυβικά μέτρα νέου μαρμάρου από τα λατομεία της Πεντέλης.

Ο ναός της Αθηνάς Νίκης που καθυστέρησε περισσότερο απ’ όλα τα έργα, διαλύθηκε και συναρμολογείται από την αρχή και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουλίου και να παραδοθεί τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου.

Στο μεταξύ οι σκαλωσιές μεταφέρονται στη δυτική πλευρά του Παρθενώνα όπου προγραμματίζεται η απομάκρυνση επτά μετοπών (θα πάνε στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης), ενώ η αναστηλωση των μακρών τοιχών του σηκού περιλαμβάνει απομάκρυνση 700 λιθοπλίνθων. Αυτά ώς το 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή