Ματιές στον κόσμο

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βοννη

Εκθεση

Κunst und Ausstellungshalle der Bundesrepublik

www.kah-bonn.de

«Byzanz: Pracht und Alltag». Στόχος της έκθεσης «Βυζάντιο: Λάμψη και καθημερινότητα» είναι να αναδειχτεί η ιστορία του Βυζαντίου και η μεγάλη συμβολή του στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, η οποία συχνά παραγνωρίζεται. Προβάλλοντας τα επιτεύγματα του πολιτισμού όσο και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, η έκθεση παρακολουθεί την ιστορία της βυζαντινής αυτοκρατορίας από την ίδρυσή της το 324 μ.Χ. έως την άλωση από τους Τούρκους το 1453. Εστιάζει, ωστόσο, περισσότερο στην περίοδο της μεγάλης ακμής της, από τον Ιουστινιανό και τον 6ο αιώνα έως την λεηλασία της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους το 1204. Το κράτος, η τέχνη, η θρησκεία, η κοινωνία, η οικονομία και ο στρατός αποτελούν επιμέρους θέματα της έκθεσης, η οποία παρουσιάζει έργα προερχόμενα από πολλά μουσεία του κόσμου, ανάμεσά τους τρία ελληνικά, το Βυζαντινό και Χριστιανικό, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Μπενάκη. Εως τις 13 Ιουνίου.

Λονδινο

Εκθεση

Τate Gallery

www.tate.org.uk

«Henry Moore». Καινοτόμος και ανήσυχος, ο Χένρι Μουρ (1898-1986) συγκαταλέγεται στις κορυφαίες μορφές της γλυπτικής του 20ού αιώνα. Εμπνευσμένος από τη ζωντάνια της αρχαίας και της πρωτόγονης γλυπτικής, ανανέωσε την παράδοση του άμεσου σκαλίσματος πάνω σε πέτρα ή ξύλο, δίνοντας έτσι έμφαση στη φυσική υφή των υλικών του. Προχώρησε τολμηρά προς την αφαίρεση, ωστόσο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στράφηκε σε πιο παραστατικό στυλ για να ανταποκριθεί στην ανάγκη για τέχνη προσιτή στο ευρύτερο κοινό στην ταλαιπωρημένη από τον πόλεμο Βρετανία (εδώ το έργο του «King and Queen», 1952). Η έκθεση περιλαμβάνει 150 έργα του -γλυπτά από πέτρα και ορείχαλκο, ξυλόγλυπτα, σχέδια- ανάμεσά τους πολλά με θέμα τη δυάδα μητέρα-παιδί, που ο ίδιος ο Μουρ αποκαλούσε «η θεμελιακή εμμονή μου». Εως τις 13 Ιουνίου.

Νεα Υορκη

Θεατρο

Νew York Theatre Workshop

www.nytw.org

«Restoration». Η θεατρική συγγραφέας και ηθοποιός Κλόντια Σίαρ παρουσιάζει το καινούργιο έργο της «Restoration», πρωταγωνιστώντας στον ρόλο μιας Νεοϋορκέζας συντηρήτριας έργων τέχνης η οποία, σε μια περίοδο κάμψης της καριέρας της, αναλαμβάνει μια δυνητικά αναζωογονητική εργασία: να «φρεσκάρει» τον Δαβίδ του Μιχαήλ Αγγέλου, ώστε να είναι έτοιμος για τους εορτασμούς της 500ετηρίδας του καλλιτέχνη στη Φλωρεντία. Η Σιάρ, γνωστή από τις θεατρικές επιτυχίες της «Blown Sideways Through Life» και «Dirty Blonde», μια κωμική ανίχνευση της ζωής της Μέι Γουέστ, για την οποία η συγγραφέας τιμήθηκε με το Theatre World Award, συνεργάζεται στο καινούργιο έργο της με τον σκηνοθέτη Κρίστοφερ Ασλεϊ, ο οποίος έχει επίσης στο ενεργητικό του βραβευμένες παραστάσεις όπως τα μιούζικαλ Xanadu και Rocky Horror Show. Στους ηθοποιούς που συμμετέχουν στην παράσταση περιλαμβάνονται ο Τζόναθαν Κέικ, η Τίνα Μπράκο και ο Αλαν Μαντέλ. Εως τις 13 Ιουνίου.

Παρισι

Εκθεση

Galerie Martel

www.galeriemartel.com

«Robert Crumb». Η έκθεση κάνει μια αναδρομή στο έργο του Αμερικανού καρτουνίστα και ζωγράφου Ρόμπερτ Κραμπ, παρουσιάζοντας έργα που καλύπτουν το σύνολο της μακρόχρονης πορείας του. Ο Κραμπ πρωτοβγήκε στο προσκήνιο τη δεκαετία του ’60, με τα δημοφιλή καρτούν «Φριτς ο γάτος» και «Mr Natural», και άσκησε σημαντική επιρροή στην αναδυόμενη ποπ κουλτούρα. Η λατρεία του για τις δυναμικές γυναίκες συνδυασμένη με την εμμονή του στη μουσική του πρώτου μισού του 20ού αιώνα, τον οδήγησε να συγκεντρώσει μια τεράστια συλλογή παλιών δίσκων με τραγούδια από γυναικείες φωνές, να παίζει τα τραγούδια αυτά με τη δική του μπάντα, αλλά και να φιλοτεχνήσει μια σειρά πορτρέτων των αγαπημένων του τραγουδιστριών – όλες από «ζεστές» χώρες του κόσμου. Ανάμεσά τους, η Ρίτα Αμπατζή (της οποίας έχει ανθολογήσει το τραγούδι «Μη με στέλνεις μάνα στην Αμερική» στο CD που εξέδωσε με 24 αυθεντικά κομμάτια) και έχει σχεδιάσει το πορτρέτο της. Η έκθεση, που περιλαμβάνει και αυτή τη σειρά προσωπογραφιών, θα διαρκέσει ώς τις 5 Ιουνίου.

Θεατρο

Comedie Francaise

www.comedie-francaise.fr

«Mystere bouffe». Με στόχο να προσφέρει μια διαφορετική θέαση του κόσμου, στηριγμένη στην ιστορία που έχει βιώσει και αφηγηθεί ο λαός και όχι εκείνη που προτείνουν τα γραμμένα από την εξουσία βιβλία, ο Ντάριο Φο δημιούργησε το Mistero Buffo, ένα από τα κορυφαία έργα του πολιτικού θεάτρου του 20ού αιώνα. Ανατρέχοντας στα λαϊκά «μυστήρια» του Μεσαίωνα, που αναπαριστούσαν σκηνές από τη Βίβλο, και έχοντας ως πρωταγωνιστή έναν παλιάτσο-τροβαδούρο, το έργο χρησιμοποιεί το όπλο του γέλιου για να αποκαλύψει το ψέμα και τη δικαιολόγηση της καταπίεσης σε μια ιστορική διαδρομή που φτάνει ώς τη σύγχρονη εποχή. Η Κομεντί Φρανσέζ παρουσιάζει τώρα μια νέα διασκευή του έργου, που μεταφέρει στη γαλλική γλώσσα το σύνολο των επεισοδίων του, υπό τη σκηνοθετική διεύθυνση της Μιριέλ Μαγιέτ. Εως τις 19 Ιουνίου.

Τheatre du Chatelet

www.chatelet-theatre.com

«Les Miserables». Οι «Αθλιοι» του Βικτόρ Ουγκό έχουν γνωρίσει πολλές διασκευές για τον κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση, ανάμεσά τους και τη διασκευή σε μιούζικαλ από τον συνθέτη Κλοντ-Μισέλ Σενμπέργκ και τον λιμπρετίστα Αλέν Μπουμπλίλ (στη φωτο οι δυο τους). Σκηνοθετημένο από τον Κάμερον Μάκιντος, το έργο γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Αγγλία, όπου πρωτοπαίχθηκε το 1985, παρά την αρχική του αποτυχία στο Παρίσι το 1980. Γιορτάζοντας 25 χρόνια αδιάλειπτης δημοτικότητας, το μιούζικαλ παρουσιάζεται τώρα στο Παρίσι σε μια νέα παραγωγή, η οποία έχει ήδη περιοδεύσει στη Βρετανία. Ο Τζον Οουεν Τζόουνς ερμηνεύει τον Γιάννη Αγιάννη, ο Ερλ Κάρπεντερ τον Ιαβέρη, ο Γκάρεθ Γκέιτς τον Μάριο, η Κέιτι Χολ την Τιτίκα και η Μανταλένα Αλμπέρτο την Φαντίνα. Εως τις 4 Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή