Με το βλέμμα του φυσιοδίφη

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ξενοδοχείο Ιμαρέτ, έναν παλιό μωαμεθανικό μεντρεσέ που αναστηλώθηκε με μεγάλη στοργή, οι τρούλοι με την επικάλυψη από μολύβι, θυμίζουν τεράστια καύκαλα χελώνας. Ακίνητα στον χρόνο, αντικρίζουν τη θάλασσα με στωικότητα. Το νεώτερο μνημείο, τμήμα της κληρονομιάς του Μεχμέτ Αλί στην πόλη της Καβάλας έχει αποκτήσει νέα πνοή. Το ίδιο ισχύει και με την ιστορική οικία του ηγεμόνα, λίγα μέτρα παραπέρα που φιλοξενεί τις δράσεις του Ινστιτούτου Μεχμέτ Αλί για την έρευνα της ανατολικής παράδοσης, αφιερωμένες στη σύζευξη δύο κόσμων με διαφορές αλλά και συγγένειες: της Ελλάδας με την Αίγυπτο και κατ’ επέκταση το Ισλάμ.

Παραδοξότητες

Εκεί εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο η έκθεση του εικαστικού Βασίλη Ζωγράφου με τίτλο Paradox που μας ξάφνιασε ευχάριστα για την ευαισθησία με την οποία τα έργα της ταίριαξαν στον φορτισμένο από μνήμες χώρο. Σε ένα περιβάλλον δύσκολο -οι τοίχοι είναι βαμμένοι σε έντονα χρώματα- οι απεικονίσεις ζώων και φυτών ενσωματώθηκαν στο οίκημα. Λειτούργησαν καταπραϋντικά για την ψυχή, απέπνεαν σεβασμό και λεπταισθησία, κέρδισαν το κοινό με τη σιγαλιά τους. Ο εικαστικός μάς θυμίζει την αγάπη που έδειχναν πολλοί μεγάλοι ζωγράφοι για το ζωικό και το φυτικό βασίλειο. Εντομα, χιμπατζήδες, δράκοι, πουλιά, ακόμα και ένας ελέφαντας έχουν όμως κάτι παράδοξα ανθρώπινο. Το βλέμμα τους συναντά το δικό σου σε μια κοινή οδό συνεννόησης ή συνενοχής. Κάποια από αυτά βρίσκονται μέσα σε δωμάτια που έχουν ξύλινα πλέγματα και οι επισκέπτες τα κοιτούν σαν να είναι κλεισμένα σε κλουβιά. Αλλο ένα ωραίο «σκηνοθετικό» εύρημα της Θάλειας Στεφανίδου και της Ληδίας Χατζηιακώβου που επιμελήθηκαν την έκθεση.

«Από τότε που ήμουν μικρός θυμάμαι ότι με ενδιέφεραν η πανίδα και η χλωρίδα. Ο πατέρας μου που ήταν δάσκαλος στη Μυτιλήνη είχε φτιάξει μάλιστα στην αυλή μας έναν μικρό ζωολογικό κήπο με ντόπια ζώα και πουλιά και μεγάλωσα παρατηρώντας τα», μας εξομολογείται ο ζωγράφος.

Δίπλα στους πίνακές του υπάρχει ένα τραπέζι με περίεργα αντικείμενα. Εκδόσεις που θα ενδιέφεραν έναν φυσιοδίφη, πετρώματα, αγαλματίδια από εξωτικούς πολιτισμούς, ένα cabinte de curiosites, όπως στην παλιά εποχή. Ενα ταξίδι στον χρόνο, τον ιστορικό και τον γεωγραφικό που θα διαρκέσει μέχρι και τα τέλη Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή