Νέες εκδόσεις

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΕΪΚΟΥ

Αφού με ρωτάτε, να θυμηθώ…

εκδ. Καστανιώτη

σελ. 272 – 17 ευρώ

Ο πόλεμος τη βρίσκει φοιτήτρια της Ιατρικής. Οργανώνεται και δουλεύει παράνομα με τον Λεωνίδα Κύρκο. Κατατάσσεται στον ΕΛΑΣ και η πρώτη της μάχη λαμβάνει χώρα στο Καρπενήσι. Δεν θέλει να κάνει κακό σε κανέναν. Αμύνεται. Παραδίδει το όπλο της στη Βάρκιζα. Παντρεύεται τον Γεωργούλα Μπέικο. Ξαναπιάνει το τουφέκι της με τον Δημοκρατικό Στρατό. Ηττημένη περνάει τα αλβανικά σύνορα και ζει 27 χρόνια στην ΕΣΣΔ χωρίς ιθαγένεια. Φοιτά στο Ινστιτούτο Κινηματογραφίας στη Μόσχα και δουλεύει εκφωνήτρια στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μόσχας. Επιστρέφει στην Ελλάδα με την τέφρα του Γεωργούλα και στα όνειρά της βλέπει ακόμα πως τρέχει στα βουνά.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

Ποιητική τεύχος 5

εκδ. Πατάκη

σελ. 344 – 19 ευρώ

Το τεύχος είναι αφιερωμένο στην Anne Carson, μια από τις σημαντικότερες ποιήτριες διεθνώς, την πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το βραβείο T. S. Eliot – ανώτατη διάκριση στη Μεγάλη Βρετανία. Το αφιέρωμα ανθολογεί ποιητικές συνθέσεις και δοκίμια της Κάρσον σε μεταφράσεις των Βασ. Αμανατίδη, Χάρη Βλαβιανού, Δ. Ρισσάκη και Νίνας Μπούρη. Την πλούσια ύλη συμπληρώνουν ποιήματα και συνθέσεις που υπογράφουν σημαντικοί Ελληνες και ξένοι ποιητές, καθώς και δοκίμια που αφορούν καίρια ζητήματα ποιητικής και στοχασμού.

ΚΛΑΣΙΚΟΙ

ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ

Ο λαός των Μουνούχων

εκδ. Κέδρος

σελ. 232

Ογδόντα εφτά χρόνια μετά την πρώτη τους έκδοση στην Αλεξάνδρεια, το 1923, «Ο λαός των Μουνούχων», η «Ιστορία του Αγίου Παχωμίου» και «Οι Φυλακές», τα τρία λησμονημένα σχεδόν αφηγήματα του Κώστα Βάρναλη που περιλαμβάνονται στην παρούσα συλλογή, παραμένουν πιο επίκαιρα παρά ποτέ. Τι είναι αυτό που κάνει τούτα τα κείμενα που μετρούν σχεδόν έναν αιώνα ζωής, αγώνων και αγωνιών, να διατηρούν αλώβητο το λογοτεχνικό τους σθένος, ακέραιες τη δραστικότητα και τη διαχρονικότητά τους; Το γεγονός ότι τα ερωτήματα με τα οποία αναμετρήθηκαν, συνεχίζουν να μας πολιορκούν μέχρι σήμερα και μάλιστα ακόμα πιο πιεστικά, ασφυκτικά και επίμονα. Η φιλολογική επιμέλεια είναι του Βασίλη Αλεξίου και η επιμέλεια της έκδοσης της Αικατερίνης Μακρυνικόλα.

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΤΟRSΤΕΝ ΚRΟL

Οι Δελφινάνθρωποι

μετ. Εφη Τσιρώνη

εκδ. Βell

σελ. 336 – 17 ευρώ

Μετά την πτώση του Γ΄ Ράιχ, ο δεκαεξάχρονος Ερικ Λίντεν ταξιδεύει με την οικογένειά του στη Βενεζουέλα για να συναντήσει τον θείο του, εγκληματία πολέμου. Το αεροπλάνο όμως συντρίβεται στη μέση της ζούγκλας. Εκεί θα τους ανακαλύψει η άγρια φυλή Ινδιάνων Γιαγιόμι που νομίζει πως είναι δελφίνια με μαγικές ιδιότητες και τους υποδέχεται με δέος και σεβασμό. Ο επίσης λευκός ανθρωπολόγος Γκέρχαρντ Βέντζλερ που δεν ξέρει τίποτα για τον πόλεμο, τους βοηθά να υποδυθούν πειστικά τον ρόλο τους. Κάποια στιγμή όμως η πλάνη των Γιαγιόμι θα πάρει τέλος. Και μια φρικτή μοίρα περιμένει τους Δελφινάνθρωπους.

ΘΕΩΡΙΑ

ΜΑRC ANGENOT, JEAN BESSIERE, DOUWE FOKKEMA, EVA ΚUSΗΝΕR

Θεωρία της λογοτεχνίας

μετ. Τιτίκα Δημητρούλια

εκδ. Gutenberg

σελ. 634

Το έργο παρουσιάζει έναν απολογισμό των ερευνών στο πεδίο της θεωρίας της λογοτεχνίας. Εξετάζει ορισμένα κομβικά ζητήματα στις έρευνες και τις συζητήσεις περί της λογοτεχνίας και της θεωρίας της, από την έννοια της ιστορίας της λογοτεχνίας και της λογοτεχνικότητας ως την καθολικότητα και τη συγκρισιμότητα σε λογοτεχνικό επίπεδο, και από την ερμηνεία και την πρόσληψη ως το επιστημολογικό καθεστώς της λογοτεχνικής έρευνας και θεωρίας.

ΔΟΚΙΜΙΟ

RΕGΙS DΕΒRΑΥ

Οδοιπορικό στις χώρες της Βίβλου

μετ. Αννα Καρακατσούλη

εκδ. Πόλις

σελ. 516

Η Βίβλος, αναφέρει προλογικά ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, όσο κι αν είναι η άρνηση της φυσικότητας του κακού, η εξέγερση έναντι της αδικίας, δεν συγκράτησε τους ανθρώπους από το να σκοτώνουν. Ο άνθρωπος όμως της πίστης ξέρει ότι απέναντι στο κακό δεν υπάρχει καμιά εγγύηση, έξω από την ανθρώπινη συνείδηση, το πιο λεπτό, εύθραυστο και ανθεκτικό πράγμα που υπάρχει στον κόσμο, τη συνείδηση εκείνη που γνωρίζει βαθιά πόσο δυσκατόρθωτο είναι να γίνεσαι, κάθε ώρα και κάθε στιγμή προστάτης του άλλου, και γι’ αυτό ακριβώς προσεύχεται να λάβει το δώρημα της αγάπης.

ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ

ΕΛΛΗ ΠΑΠΠΑ

Ο Λένιν χωρίς λογοκρισία και εκτός μαυσωλείου

εκδ. Αγρα

σελ. 224 – 14 ευρώ

Στο 13ο συνέδριο του ΚΚΕ που έγινε τον Φεβρουάριο του 1991, η Ελλη Παππά είχε την ψευδαίσθηση πως υπήρχε περίπτωση να γίνει διάλογος. Αποφάσισε έτσι να συμβάλει με ένα ολόκληρο βιβλίο πολεμικής στο οποίο υποστήριξε ότι ο Λένιν, απαλλαγμένος από την λογοκρισία που του επιβλήθηκε αμέσως μετά τον θάνατό του από τον Στάλιν και έξω από το μαυσωλείο θα κέρδιζε πολύ μεγαλύτερη και ποιοτικά διαφορετική εκτίμηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή