Νέες εκδόσεις

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΙΗΣΗ

ΝΑΣΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ

Στη νήσο των Μακάρων

εκδ. Κέδρος σελ. 48 – 10 ευρώ

Ενδέκατο ποιητικό βιβλίο του Νάσου Βαγενά, το έργο συνιστά μια ιδιότυπη συλλογή, δεδομένου ότι αποτελείται από ποιήματα για ποιητές, Ελληνες και ξένους που η ζωή και η ποίησή τους αποτέλεσαν για τον Βαγενά πηγή έμπνευσης. Περιέχει 25 σονέτα για τους Κάλβο, Σολωμό, Παλαμά, Καβάφη, Σικελιανό, Φιλύρα, Καρυωτάκη, Ρίτσο, Μπάυρον, Ελιοτ, Μπόρχες κ.ά. και ένα ποίημα σε ελεύθερο στίχο για τον Σεφέρη.

ΜΙCΗΑΕL ΜΑRCΗ

Ο δρόμος της επιστροφής The way back

μετ. Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ

εκδ. Αγρα σελ. 56 – 8,50 ευρώ

Ο Μάικλ Μαρτς γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1946. Νέος άφησε την Αμερική και εγκαταστάθηκε στην Ευρώπη. Είναι διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Πράγας εδώ και 18 χρόνια. Εχει γράψει πέντε ποιητικές συλλογές από τις οποίες δύο έχουν ήδη μεταφραστεί στα ελληνικά από την Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ.

ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΕΥΑ ΠΑΛΜΕΡ – ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ

Ιερός πανικός

μετ. John Αnton

εκδ. Μίλητος σελ. 456

Εκτός από τα αυτοβιογραφικά στοιχεία της Πάλμερ παρακολουθούμε την πνευματική αναζήτηση, την αγωνία και τον μόχθο των Σικελιανών να αποκτήσει μορφή και διάρκεια η ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία. Βλέπουμε επίσης την εργώδη προσπάθειά τους να προσδώσουν μιαν αυθεντική, ολοκληρωμένη, μορφή στις σύγχρονες παραστάσεις του αρχαίου δράματος, μέσω της επαναδραστηριοποίησης του χορού και του τραγουδίσματος των χορικών με βάση τη λαϊκή γλώσσα και τη βυζαντινή-ελληνική μουσική.

ΔΟΚΙΜΙΟ

ΛΟΥΚΑΣ ΚΟΥΣΟΥΛΑΣ

Και μόνος και μετά πολλών

εκδ. Γαβριηλίδης σελ. 203

Οπως και ο α΄ κύκλος, έτσι και το βιβλίο αυτό παραμένει κάτι σαν συνηθισμένες ημερολογιακές καταγραφές, καθημερινότητα του συγγραφέα, σχόλια για έργα και πρόσωπα της λογοτεχνίας. Φιλοδοξία του εντέλει παραμένει το «καλό γράψιμο». «Προμοντέρνα πράγματα μάλλον…», όπως με αρκετή ειρωνεία ο ίδιος παρατηρεί.

ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ

ΕΛΕΝΗ ΠΟΛΙΤΟΥ – ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΥ, ΣΟΦΙΑ ΝΤΕΝΙΣΗ επιμ.

Το διήγημα στην ελληνική και στις ξένες

λογοτεχνίες. Θεωρία-Γραφή-Πρόσληψη

εκδ. Gutenberg σελ. 658

Γέννημα σε μεγάλο βαθμό του περιοδικού Τύπου του 19ου αιώνα, το σύγχρονο διήγημα είναι το πιο πρόσφατο από τα λογοτεχνικά είδη. Είναι πολύ δύσκολο στον ορισμό του, ιδιαιτέρως λόγω της συνάφειάς του με τα παλαιότερα σύντομα πεζογραφήματα, αλλά και με τη νουβέλα και τα σύντομα μυθιστορήματα. H Ελληνική Εταρεία Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας οργάνωσε σε συνεργασία με τον Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το πρώτο επιστημονικό συνέδριο στην Ελλάδα για το διήγημα με θέμα «Το διήγημα στην ελληνική και τις ξένες λογοτεχνίες». Ο τόμος περιλαμβάνει 33 εισηγήσεις.

ΠΑΙΔΙΚΟ

ΚΑΡΛ ΝΟΡΑΚ

Ο χτυποκάρδης

εικον. Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ

μετ. Μαρίζα Ντεκάστρο

εκδ. Μεταίχμιο σελ. 40 – 11 ευρώ

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Πετράν, ένας άντρας που κατασκεύαζε μαριονέτες. Δεν τις έδειχνε όμως στα παιδιά, τις κρατούσε για να τις καμαρώνει μοναχός του. Κάποτε προσπάθησε να φτιάξει μια κούκλα που να του μοιάζει. Αλλά η κούκλα έμοιαζε με ανδρείκελο. Ο Πετράν δεν του έδωσε σημασία και αυτό στεναχωρέθηκε και το έσκασε.

ΙΣΤΟΡΙΑ

SURΑΙΥΑ FΑRΟQΗΙ

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία

και ο κόσμος γύρω της

μετ. Γιάννης Καραχρήστος

εκδ. του Εικοστού Πρώτου σελ. 412 – 30 ευρώ

Η μελέτη πραγματεύται τις σχέσεις του οθωμανικού κράτους με τους κοντινούς και μακρινούς γείτονες του, αλλά και τις επαφές ανάμεσα σε Οθωμανούς υπηκόους και ξένους, τόσο εντός όσο και εκτός της οθωμανικής επικράτειας, από τη δεκαετία του 1540 μέχρι τον ρωσο-οθωμανικό πόλεμο του 1768-74. Πρόκειται για μια εποχή που τα οθωμανικά σύνορα είχαν σε πολύ μεγάλο βαθμό σταθεροποιηθεί, παρά τις κατά καιρούς κατακτήσεις ή απώλειες εδαφών, και που οι οθωμανικές και οι ευρωπαϊκές κοινωνίες είχαν περισσότερα κοινά σημεία από διαφορές.

ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ

ΜΑRΙΕΤΤΑ ISSIDORIDIS RADOVICH,

GRIGORIS VASLAMATZIS επιμ.

Dialogue of Psychoanalysis and Neurobiology: Theoretical and therapeutic aspects

εκδ. Theodor Theohari Cozzika Foundation σελ. 175

Αυτό που εξυπονοεί ο τίτλος του βιβλίου είναι ότι ο διάλογος ψυχανάλυσης και νευροβιολογίας αποτελεί απτή πραγματικότητα. Τα περιεχόμενα του τόμου αποτελούν πρακτικά επιστημονικού συνεδρίου που οργανώθηκε στην Αθήνα στις 6 Νοεμβρίου 2004. Ο πατέρας της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόιντ έκανε τα πρώτα επιστημονικά του βήματα με μελέτες νευροανατομίας και φυσιολογίας. Ο σύγχρονος έτσι διάλογος θεωρείται πως έχει τις ρίζες του στο αρχικό αυτό στάδιο της δημιουργίας της ψυχανάλυσης. Η ερευνητική πρόοδος των νευροεπιστημών και οι συσσωρευμένες ψυχαναλυτικές γνώσεις δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για ένα κοινό διεπιστημονικό πεδίο που θα μελετά ζητήματα, όπως τα συναισθήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή