Η μαγεία του Μπαλέτου Γκζελ στην Αθήνα

Η μαγεία του Μπαλέτου Γκζελ στην Αθήνα

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ευκαιρία να γνωρίσει το αθηναϊκό κοινό το Χοροθέατρο Ghzel της Μόσχας, ένα συγκρότημα παραδοσιακών ρωσικών χορών γνωστό για τα πολύ όμορφα και αυθεντικά κοστούμια, αλλά και για τη δεξιότητα και εκφραστικότητα των χορευτών του, δίνουν οι δύο παραστάσεις το Σάββατο και την Κυριακή που μας έρχονται (16, 17/10) στην Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Ενσωματώνοντας την πλούσια λαϊκή παράδοση των διαφόρων περιοχών της Ρωσίας, το Μπαλέτο Γκζελ αναβιώνει σκηνές από το παρελθόν και το παρόν και εμπνέεται από τα αριστουργήματα της λαϊκής ρωσικής τέχνης, όπως τις χαρακτηριστικές πορσελάνες Γκζελ (από τις οποίες πήρε το Μπαλέτο το όνομά του) με τα λευκά και γαλάζια σχέδια που κατασκευάζονται στην ομώνυμη περιοχή κοντά στη Μόσχα, τα ζωγραφισμένα στο χέρι λακαριστά κουτιά Πάλεχ και Φεντόσκινο, η τέχνη των οποίων ανάγεται στον 18ο αιώνα, τα λεπτοδουλεμένα κοσμήματα από σμάλτο Φινίφτ, τα χρυσοποίκιλτα προϊόντα από ξύλο Χοχλομά, τις παραδοσιακές χειροποίητες δαντέλες Vologda, τα χρυσοκέντητα προϊόντα Τορζόκ.

Ο ιδρυτής και χορογράφος του Χοροθεάτρου Γκζελ Βλαντιμίρ Ζαχάροφ είναι λάτρης του ελληνικού πολιτισμού. Η μουσική μεγάλων Ελλήνων συνθετών αποτελεί συχνά έμπνευση για τις χορογραφίες του. Εχει ενδιαφέρον η πορεία του. Γεννήθηκε στο Νόβγκοροντ της Ρωσίας. Σπούδασε χορογραφία στην Κρατική Σχολή Τεχνών της Αγίας Πετρούπολης. Εργάσθηκε ως χορογράφος και καθηγητής μπαλέτου στο Πανεπιστήμιο της πόλης Σαμάρα στη Ρωσία. Διετέλεσε διευθυντής του Τμήματος Μπαλέτου στο υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας, ενώ έχει χορογραφήσει πλήθος εκδηλώσεων. Οι δύο παραστάσεις είναι αφιερωμένες στην επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή