«Αυλαία» για τη Σμάρω Στεφανίδου

«Αυλαία» για τη Σμάρω Στεφανίδου

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΩΛΕΙΑ. Από τις σημαντικότερες καρατερίστες του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, η Σμάρω Στεφανίδου πέθανε στα 97 της χρόνια στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν με καρδιακή ανεπάρκεια. Ηθοποιός με ξεχωριστό χιούμορ, ταμπεραμέντο και φινέτσα έπαιξε με τις σημαντικότερες θεατρικές δυνάμεις από τα πρώτα της βήματα στο τέλος της δεκαετίας του ’30 μέχρι το τέλος της καριέρας της, ενώ η χαρακτηριστική φωνή της σημάδεψε για χρόνια πολλές ραδιοφωνικές σειρές και αναγνώσεις μυθιστορημάτων, όπως το «Τρίτο στεφάνι» του Ταχτσή, η «Παρακμή των σκληρών» του Αγγελου Τερζάκη κ. ά.

Από Μικρασιάτες γονείς, γεννήθηκε το 1913 στην Αθήνα και στράφηκε στο θέατρο παρότι οι γονείς της ήταν αντίθετοι. Τελείωσε την Εμπορική Σχολή, γνώριζε ξένες γλώσσες και πιάνο, ενώ από μικρή λάτρευε και έπαιζε θέατρο.

Κρυφά από τους γονείς της εργαζόταν και με το εισόδημα αυτό συμπλήρωνε τα χρήματα για τις σπουδές της στο Εθνικό Θέατρο.

Το 1937 μετά την αποφοίτησή της από τη σχολή του Εθνικού Θεάτρου συνεργάστηκε με τον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη, ενώ από τη δεκαετία του ’50 ήταν η βασική καρατερίστα στο θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη, όπου και παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του.

Ολα αυτά τα χρόνια συνεργάστηκε με την Κατερίνα, την Ελλη Λαμπέτη, τον Δημήτρη Χόρν, τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Στέφανο Ληναίο, τον Νίκο Κούρκουλο, τον Αντώνη Αντύπα κ. ά.

Από τους σημαντικότερους σταθμούς στην καριέρα της ήταν ο ρόλος της Εκάβης στις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσαρούχη, «στην Ακαδημία Τσαρούχη», ενώ στον κινηματογράφο είχε επίσης επιτυχία με πολλούς και διαφορετικούς ρόλους από το 1951 που πρωτοεμφανίστηκε στα «Τέσσερα σκαλοπάτια» του Γ. Ζερβού. Για όσους έζησαν με τη μαγεία του ραδιοφώνου τις δεκαετίες που η τηλεόραση δεν πρωταγωνιστούσε στην καθημερινότητά μας, η φωνή της Σμάρως Στεφανίδου συνδέθηκε με τη «Βαρώνη Σταφ».

Λάτρευε να πηγαίνει στο θέατρο, ενώ με την κόρη της Λήδα Σάνταλα (από τον γάμο της με τον χαμένο πρόωρα τραγουδιστή Βάσο Σεϊτανίδη) ίδρυσαν πριν από λίγα χρόνια στο Χαλάνδρι τον Πολυχώρο Πολιτισμού και Τεχνών που στεγάζει μαθήματα και σεμινάρια χορού, θεάτρου, πολεμικών τεχνών, γιόγκα, εναλλακτικών θεραπειών κ. ά.

Η κηδεία της Σμάρως Στεφανίδου θα γίνει αύριο στις 15.30 στο Β΄ Νεκροταφείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή