Ατομική Ντάμιεν Χερστ στο ΜΜΣΤ την άνοιξη

Ατομική Ντάμιεν Χερστ στο ΜΜΣΤ την άνοιξη

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΘΕΣΕΙΣ. Ας ξεκινήσουμε από τα σπουδαία νέα. Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ατομική έκθεση του Ντάμιεν Χερστ, τον επόμενο Απρίλιο. Ο πνευματικός «πατέρας» του καρχαρία στη φορμόλη και της νεκροκεφαλής με τα διαμάντια θα εκθέσει στην Ελλάδα τη σειρά «New Religion». Στην ενότητα αυτή χρησιμοποιεί διάφορα θρησκευτικά σύμβολα: σταυροί, ιερά σκεύη, κρανία τοποθετούνται σε άλλο πλαίσιο, με τον ευφυή αλλά και αμφιλεγόμενο τρόπο του Χερστ.

Πρόκειται σαφώς για μια αξιοσημείωτη επιτυχία του Μουσείου της Θεσσαλονίκης, του οποίου του πρόγραμμα για το 2010-2012 περιλαμβάνει πολλές και ενδιαφέρουσες εκθέσεις. Σταχυολογούμε μερικές: αφιέρωμα στη διεθνή χαρακτική, η επιτυχημένη ομαδική Beyond Dress Code με δημιουργίες του Γκοτιέ και του Γκαλιάνο αλλά και πολλών Ελλήνων σχεδιαστών, αφιέρωμα στην ιστορική γκαλερί της Θεσσαλονίκης, τη Ζήτα Μι. Παράλληλες δραστηριότητες πραγματοποιούνται στην Αθήνα, στο θυγατρικό Μουσείο της Αλεξ Μυλωνά στο Θησείο. Στους χώρους του εγκαινιάζεται απόψε το βράδυ το Bidoun Video Project σε συνεργασία με το δραστήριο Ινστιτούτο Μοχάμεντ Αλι της Καβάλας, το οποίο μας βοηθά να αναπτύξουμε μια νέα ματιά στην τέχνη και τον κλασικό αλλά και τον σύγχρονο πολιτισμό των αραβικών χωρών.

Το Bidoun Project που παρουσιάστηκε πρώτα στη Θεσσαλονίκη και ύστερα στην Καβάλα, συγκεντρώνει βίντεο καλλιτεχνών με καταγωγή τη Μέση Ανατολή, οι οποίοι ζουν στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ. Οι δημιουργοί μας βοηθούν να θρυμματίσουμε τα στερεότυπά μας για τις χώρες καταγωγής τους. Μπορεί η επιτελική ομάδα της οποίας ηγείται η πρόεδρος Ξανθίππη Χόιπελ να έχει καταρτίσει ένα σπουδαίο εκθεσιακό πρόγραμμα και να συνεχίζει τις δημοφιλείς εκπαιδευτικές δράσεις σε πείσμα της κρίσης, αλλά η βοήθεια του κράτους στο ΜΜΣΤ μειώνεται δραματικά. Οι επιδοτήσεις αυτές αφορούν μόνο τα ανελαστικά έξοδα και από 500.000 ευρώ ετησίως έφτασαν φέτος στις 140.000. Το κόστος των περιοδικών εκθέσεων καλύπτεται πάντα από χορηγούς. Ολοι συμφωνούμε με τις αναγκαίες περικοπές στις κρατικές δαπάνες, αλλά το πρώτο μέλημα θα πρέπει να είναι η απρόσκοπτη λειτουργία ενός φορέα, ιδιαίτερα αν συνεχίζει να προσφέρει πολλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή