Νομίσματα διηγούνται ιστορίες πόλεων

Νομίσματα διηγούνται ιστορίες πόλεων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΘΕΣΗ. Η πρώτη παρουσίαση τμήματος της νομισματικής συλλογής του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα αποκαλύπτοντας 160 σπάνιας αξίας και σημασίας νομίσματα. Η έκθεση, με τίτλο «Ιστορίες νομισμάτων-Αφηγήσεις πόλεων», επιχειρεί ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο, αφού μας ταξιδεύει από τη Θράκη έως και τη Μεσοποταμία και από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως και τον 3ο αιώνα μ.Χ. Με επιμελήτρια την αρχαιολόγο-νομισματολόγο, κ. Ελένη Παπαευθυμίου, η έκθεση των νομισμάτων στο «Θέατρον» του «Ελληνικού Κόσμου», μας δίνει πλήθος πληροφορίες με εντυπωσιακές αντιστοιχίες στη σύγχρονη εποχή.

Διότι, εκτός από τις ιστορικές, πολιτικές και θρησκευτικές πληροφορίες, που μας παρέχει η εικονογραφία των νομισμάτων, μπορεί κανείς να αντλήσει και οικονομικές πληροφορίες για νομισματικές μεταρρυθμίσεις, όπως π.χ. υποτιμήσεις, αλλά και για την έλλειψη μετάλλου για την κοπή των νομισμάτων. Οπως επισημαίνεται από τους διοργανωτές της έκθεσης, το τραπεζικό και νομισματικό σύστημα των αρχαίων Ελλήνων είχε εντυπωσιακές ομοιότητες με το σύγχρονο οικονομικό σύστημα (δάνεια, τράπεζες, νομισματική ένωση, κρίση, κ.ά.).

Η νομισματική συλλογή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη συλλογή νομισμάτων της Μικράς Ασίας στον κόσμο. Το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού απέκτησε τη νομισματική συλλογή από Γερμανό συλλέκτη. Η συλλογή περιλαμβάνει στο σύνολό της πάνω από 13.000 νομίσματα, που αντιπροσωπεύουν τις περισσότερες περιοχές του αρχαίου ελληνικού κόσμου, από τη σημερινή Γαλλία έως την Αίγυπτο, με έμφαση στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας και της Μικράς Ασίας.

Εικονογραφία

Ο πλούτος αυτός είναι εμφανής στα νομίσματα που επελέγησαν για να συγκροτήσουν αυτήν την πρώτη έκθεση. Παρουσιάζονται νομίσματα που απεικονίζουν θεούς, θεότητες, νύμφες και ήρωες, οι οποίοι λατρεύονταν στην πόλη ή στο βασίλειο που εξέδιδε το νόμισμα, αναπαραστάσεις ναών και δημοσίων κτιρίων, αγάλματα που κοσμούσαν ιερά ή δημόσιους χώρους, τη χλωρίδα και την πανίδα διαφόρων περιοχών, θέματα από την «Ιλιάδα», μυθικά όντα, σκηνές ή αντικείμενα της καθημερινής ζωής και πολλά άλλα. Επίσης, τα νομίσματα που παρουσιάζονται μας παρέχουν πληροφορίες για ιστορικά γεγονότα, όπως η διεξαγωγή κάποιου πολέμου, η μετονομασία πόλεων, η κτίση μιας πόλης ή μιας αποικίας, η σύναψη συμμαχίας μεταξύ πόλεων, κ.ά.

Η έκθεση συνοδεύεται από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα νομίσματα διηγούνται», το οποίο απευθύνεται σε μαθητές από Γ΄ Δημοτικού έως Γ΄ Λυκείου.

«Ιστορίες νομισμάτων-Αφηγήσεις πόλεων». «Θέατρον», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0323. Διάρκεια έως 28 Φεβρουαρίου 2011. Ωρες λειτουργίας: Δευτ. έως Παρ. 09.00 – 14.00, Σάβ. 11.00-16.00, Κυρ. 10.00-16.00. Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή