Επιστροφή στη δεκαετία του ’80

Επιστροφή στη δεκαετία του ’80

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοταχώς πίσω στη δεκαετία του ’80 επιστρέφει ο εμπορικός κινηματογράφος, καθώς ετοιμάζονται δεκάδες ριμέικ παλιών ταινιών, που είχαν σημειώσει σημαντική επιτυχία στα ταμεία. Σύμφωνα με μια πρώτη καταμέτρηση, είναι περισσότερα από πενήντα τα ριμέικ ταινιών που ετοιμάζονται να βγουν στις αίθουσες μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Και ανάμεσά τους, βασική θέση έχουν οι περιπέτειες και οι ταινίες τρόμου της δεκαετίας του ’80, ταινίες που στις περισσότερες περιπτώσεις είχαν και περισσότερες της μιας, συνέχειες.

Σε αυτή την περίπτωση τα στελέχη των στούντιο δεν μιλούν απλώς για ριμέικ, αλλά για νέο λανσάρισμα ενός γνωστού κινηματογραφικού franchise. Οταν επιστρέφει με νέα παραγωγή ο «Spider-man», ήρωας που είδαμε σε μια τριλογία που άρχισε το 2002 και ολοκληρώθηκε μόλις πριν από τρία χρόνια, δεν προκαλεί απορία το γεγονός ότι τα στελέχη των στούντιο έχουν πέσει με τα μούτρα στα κινηματογραφικά τους αρχεία αναζητώντας ταινίες που θα μπορούσαν να γυριστούν σε νέα, εκσυγχρονισμένη εκδοχή. Ηδη εξάλλου, προβλήθηκε με επιτυχία το νέο «Karate Kid» και το σίκουελ της ταινίας βρίσκεται ήδη στα σκαριά.

Μερικές μόνο από τις κινηματογραφικές σειρές που βρίσκονται ήδη σε κάποιο στάδιο ανάπτυξης, είναι η κωμωδία «Porky’s», το «Mad Max», η «Απόδραση από τη Νέα Υόρκη», το «Πνεύμα του κακού», το «Αγάπη μου συρρίκνωσα τα παιδιά», ο «Ρόμποκοπ», το «Κυνηγώντας το πράσινο διαμάντι», ο «Τσάκι, η κούκλα του σατανά», το «Κοράκι», ο «Εκδικητής της νύχτας», ο «Αρθουρ», ο «Κόναν ο βάρβαρος», αλλά και η τηλεοπτική «Μπάφι η βαμπιροφόνισσα». Αλλωστε με τόσους βρικόλακες που βρέθηκαν στη μεγάλη οθόνη τα τελευταία χρόνια, είναι ώρα να βρει χώρο και ένας διώκτης τους.

Δεκάδες ακόμη μεμονωμένες ταινίες που θεωρείται ότι θα μπορούσαν να βρουν ένα νέο κοινό -κυρίως από τη δεκαετία του ’80- όπως το «Footloose», το «Dune», η «Νύχτα τρόμου», το «Ουρλιαχτό», η «Γυναίκα στη θάλασσα», αλλά ακόμη και η εμβληματική «Μπαρμπαρέλλα», αποτελούν αντικείμενο συνεχών συσκέψεων για το πώς θα μεταφερθούν στο σήμερα.

Πόσο ενδιαφέρον όμως έχει το να επιστρέψουν στις οθόνες χαρακτήρες και ιστορίες που είναι ήδη γνωστές; Οπως σημειώνει η διανομέας Μαριλίζα Τοτόμη, «για τις περιπέτειες και τις ταινίες τρόμου υπάρχει ένας σημαντικός παράγοντας κι αυτός είναι η τεχνολογία. Πολλές ταινίες που στην παλαιότερή τους εκδοχή ήταν b-movies, όπως ο «Πόλεμος των κόσμων», με τη χρήση της νέας τεχνολογίας και των εφέ έγιναν περιπέτειες πρώτης κατηγορίας και για ένα πολύ ευρύτερο κοινό. Απομένει να δούμε τη διαχρονικότητα των σεναρίων των άλλων ταινιών που θα προβληθούν».

Τα στούντιο πάντως, αιτιολογούν αυτή την τάση, υποστηρίζοντας ότι το νεανικό κοινό των multiplex, το οποίο και στηρίζει τις μεγάλες παραγωγές, δεν έχει δει αυτές τις ταινίες στις αίθουσες και δεν τους έχει δώσει την απαιτούμενη προσοχή στις τηλεοπτικές προβολές, θεωρώντας τις «παλιές και ξεπερασμένες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή