Απεβίωσε ο βαρύτονος Τζων Μοδινός

Απεβίωσε ο βαρύτονος Τζων Μοδινός

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΩΛΕΙΑ. Με μια μεγάλη καριέρα πίσω του, διεθνή δραστηριότητα και δημοτικότητα, ο βαρύτονος Τζων Μοδινός απεβίωσε χθες σε ηλικία 83 ετών από ανακοπή καρδιάς στο «Βουγιουκλάκειο Νοσηλευτικό Ιδρυμα» του Αιγάλεω. Ο Τζων Μοδινός υπήρξε μία προσωπικότητα του λυρικού θεάτρου όχι μόνο στην Ελλάδα, όπου τραγούδησε για πολλά χρόνια αλλά και όπου ανέλαβε διοικητικά καθήκοντα (την περίοδο 1980-83 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής Σκηνής), αλλά και σε διεθνές περιβάλλον, έχοντας συμπράξει με μεγάλα ονόματα της όπερας, όπως ο Παβαρότι, ο Ντομίνγκο και η Καμπαγιέ.

Ο Μοδινός είχε γεννηθεί στην Κύπρο, αλλά πολύ νωρίς μετέβη στις ΗΠΑ, όπου τελείωσε τις σπουδές του με Μάστερ Μουσικής. Υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης και για πολλά χρόνια δίδαξε στη Ζυρίχη, όπου εγκαταστάθηκε το 1963. Τραγούδησε όλους τους μεγάλους ρόλους του λυρικού ρεπερτορίου, ως πρώτος βαρύτονος της όπερας της πόλης.

Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίσθηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών, στην παγκόσμια πρεμιέρα της όπερας «Ναυσικά», γραμμένης από την Πέγκυ Γκλάνβιλ – Χικς, με συμπρωταγωνίστρια την Τερέζα Στράτας. Η επόμενη συμμετοχή του ήταν στην παγκόσμια πρεμιέρα του «Κωνσταντίνου Παλαιολόγου» του Μανώλη Καλομοίρη. Με τον Παβαρότι τραγούδησε πολλές φορές «Ριγκολέτο», ρόλος που εν τέλει δέθηκε άρρηκτα με τον Μοδινό, αφού τον τραγούδησε 223 φορές σε όλο τον κόσμο. Επίσης, συμμετείχε σε συναυλίες με τη διεθνούς φήμης Ελληνίδα πιανίστα Τζίνα Μπαχάουερ.

Ο Πατριάρχης Αθηναγόρας του είχε απονείμει τον τίτλο του Μεγάλου Αρχοντος – Χοράρχη και Πρωτοψάλτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, του είχε επίσης απονείμει τον Μεγαλόσταυρο του Φοίνικα. Τη βαθιά θλίψη της για τον χαμό ενός πολύτιμου συνεργάτη της εξέφρασε η διοίκηση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ανακοίνωση εξέδωσε και το υπ. Πολιτισμού.

Η κηδεία του Τζων Μοδινού θα γίνει στην Κύπρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή