Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης

Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαράντα και πλέον χρόνια έχουν περάσει από την ίδρυση του Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ελβετία, από το μεγάλο βήμα που μεταλαμπάδευσε το φως του Φαναρίου στη Δυτική Ευρώπη και συνέβαλε στην πραγματοποίηση του οράματος του Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρα.

Η ακοίμητη κανδήλα του Φαναρίου άναψε εδώ στη Γενεύη με δύο πατριαρχικά σιγίλλια του 1966 και του 1975 για να εκφράσει μέσα από τη λατρεία και τη θεολογία το πνεύμα και το φρόνημα του Οικουμενικού Θρόνου. Μεγάλοι ευεργέτες και δωρητές στήριξαν με το ανύστακτο ενδιαφέρον τους τις προσπάθειες για να έχουμε σήμερα το Σαμπεζύ. Μια καταπράσινη έκταση στο ομώνυμο προάστιο της Γενεύης, κοντά στη λίμνη, με την εκκλησία του Αγίου Παύλου, πατριαρχικό σταυροπήγιο, να δεσπόζει στο μέσον με την πρωτοποριακή αρχιτεκτονική της.

Η έμπνευση

Το Ορθόδοξο Κέντρο θεμελιώθηκε με την έμπνευση, πρωτοβουλία και προώθηση του Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρα (1966), εδραιώθηκε επί πατριαρχείας του Οικουμενικού Πατριάρχου Δημητρίου (1975), το καμάρι του Πατριαρχείου, όπως έλεγε ο ίδιος, και διευρύνθηκε με την ίδρυση του Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας με την πανχριστινιακής εμβέλειας πράξη του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου (1996). Με προϊστάμενο τον μητροπολίτη Ανδριανουπόλεως, πρώην Ελβετίας, κ. Δαμασκηνό, τον επί δύο δεκαετίες ακούραστο ποιμενάρχη και τον αφοσιωμένο βοηθό του, τον επίσκοπο Λαμψάκου κ. Μακάριο, το Κέντρο διευρύνει τις δραστηριότητές του και στέκεται άξιο στους σκοπούς για τους οποίους συστάθηκε. Φιλοξενεί κατά καιρούς πολυπληθείς πανορθόδοξες συνάξεις, συνέδρια ποικίλων διμερών θεολογικών διαλόγων, λοιπές διασκέψεις και επιστημονικά σεμινάρια.

Τίτλοι σπουδών

Το Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του Φριβούργου και της Γενεύης, παρέχει τίτλο σπουδών στη γαλλική γλώσσα σε φοιτητές και φοιτήτριες από διάφορες χώρες. Λέγει γι’ αυτό, για πρώτη φορά, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκεπτόμενος το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών στη Γενεύη: «Χάριτας οφείλομεν τω Πανοικτίρμονι Θεώ, διότι εχάρισεν εις το παρά πολλών βαλλόμενον Οικουμενικόν Πατριαρχείον το θυγάτριον αυτού τούτο, το αγαπώμενον και αγαπών. Η ύπαρξις, η συνεισφορά, η δραστηριότης αυτού πολλήν παρέχει παραμυθίαν τη ημετέρα Μετριότητι και τω σεπτώ Κέντρω, εν γένει… Τούτο οφείλεται όχι εις τας αντιξόους συνθήκας, αι οποίαι ενίοτε κατά τόπους εμφανίζονται, αλλ’ εις την ταύτισιν των καρδιών πάντων ημών εν τη διακονία του Λόγου του Θεού. Μικρά ζύμη, ολίγοι εργάται, μικρόν ποίμνιον εν αχανεί εκτάσει, εν θερισμώ πολλώ. Οθεν καιρός εργασίας, καιρός προσευχής, καιρός μόχθου. Μέχρις ου ο Κύριος καταπαύση το έργον ενός εκάστου ημών και καλέση τούτον πλησίον Αυτού εις τους αιώνας».

Στη μικρή ζύμη και στους λίγους εργάτες έρχεται να προστεθεί τώρα μεγάλη χαρά με τη δημιουργία Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν αρχές Φεβρουαρίου με την υψηλή παρουσία του κ. κ. Βαρθολομαίου. Πρόσφατα δήλωσε με συγκίνηση ο μητροπολίτης Ελβετίας κ. Ιερεμίας, προϊστάμενος του Ορθοδόξου Κέντρου από το 2003, για την προσθήκη του Μουσείου στο κτιριακό συγκρότημα του Κέντρου, που κατασκευάστηκε με προσφορά των μελών της οικογένειας Λάτση, στη μνήμη του πατέρα τους αείμνηστου Ιωάννη Λάτση: «Η χαρά μας και η υπερηφάνεια μας είναι ότι προβάλλουμε αυτόν τον μοναδικό θησαυρό της Εκκλησίας μας, τη σημασία της χριστιανικής τέχνης, εις ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ελβετικό κόσμο… Εκφράζουμε ευγνωμοσύνη και άπειρες ευχαριστίες εις τον Οικουμενικό Πατριάρχη μας κ. κ. Βαρθολομαίο, εις την οικογένεια του κ. Σπυρίδωνος Λάτση, δωρητού, και εις όλους τους πολυτίμους συνεργούς αυτού του έργου».

Το Μουσείο θα φιλοξενήσει αρχικά τη συλλογή «Κειμήλια του Παρελθόντος» από το Μουσείο Μπενάκη και την ιδιωτική συλλογή «Εικόνες εν Υάλω, Αποστολές στο Ορος Σινά 1929 – 1933 του Fred Boissonnas» του Σ. Λάτση. Ενα ακόμη βήμα, λοιπόν, που σφραγίζει τη διορατικότητα του Φαναρίου στο πλαίσιο της προώθησης της Ορθοδοξίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή