Νέες εκδόσεις

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΙRVΙΝ ΥΑLΟΜ

Κάθε μέρα λίγο πιο κοντά

Μια ψυχοθεραπεία ειπωμένη δύο φορές

μετ. Ευαγγελία Ανδριτσάνου

εκδ. Αγρα σελ. 384 – 22,50 ευρώ

Η Τζίνι Ελκιν είναι μια νεαρή πολλά υποσχόμενη συγγραφέας με ψυχικά προβλήματα. Κατά καιρούς έχει χαρακτηριστεί από ψυχιάτρους ως «σχιζοειδική… με οριακά ψυχωτικές νοητικές διεργασίες». Εχοντας δοκιμάσει ποικίλες θεραπείες, ξεκινά τελικά μια ατομική ψυχοθεραπεία με τον Ιρβιν Γιάλομ στα εξωτερικά ιατρεία του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Το βιβλίο είναι προϊόν του θεραπευτικού τους συμβολαίου, στο οποίο συμφώνησαν να καταγράφουν χωριστά τις εντυπώσεις και τα συναισθήματά τους από κάθε συνεδρία. Στις σελίδες του βιβλίου ξετυλίγεται η σχέση θεραπευτή – θεραπευόμενου χωρίς καμιά μυθοπλασία.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ

Παίγνια

εκδ. Futura σελ. 112

Είναι ένα εικαστικο-λογοτεχνικό πείραμα. Με την ευκαιρία της πέμπτης ατομικής της έκθεσης στην γκαλερί Μπαταγιάννη (Ηρακλείτου 3, Κολωνάκι), η ζωγράφος Χριστίνα Κάλμπαρη απευθύνθηκε σε 18 ποιητές, μυθιστοριογράφους, διηγηματογράφους και ανθρώπους του θεάτρου, ζητώντας τους να γράψουν ένα κείμενο με ερέθισμα τις εικαστικές της εικόνες – παιδικές φιγούρες που επιδίδονται σε αλλόκοτους συσχετισμούς, σχέδια και ακουαρέλες στο χαρτί που πραγματεύονται το ζήτημα της μυστικής, άγνωστης, σκοτεινής μας ταυτότητας που επιφυλάσσει απροσδόκητες μεταμορφώσεις. Γράφουν ανάμεσα σε άλλους: οι Νάνος Βαλαωρίτης, Ηλίας Μαγκλίνης, Σωτήρης Δημητρίου, Μαριάνα Κάλμπαρη, Βασίλης Κατσικονούρης, Λένα Κιτσοπούλου, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Ερση Σωτηροπούλου, Σώτη Τριανταφύλλου, Γιάννης Υφαντής, Θανάσης Χειμωνάς, Αργύρης Χιόνης και Χρήστος Χωμενίδης.

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΝΤΟΡΙΣ ΛΕΣΙΝΓΚ

Το χρυσό σημειωματάριο

μετ. Μαργαρίτα Μπονάτσου

εκδ. Καστανιώτη

σελ. 736 – 22 ευρώ

Πρωτοεκδόθηκε το 1962 και θεωρείται ένα από τα μείζονα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα. Αφηγείται την ιστορία της Αννας Βουλφ, μιας χωρισμένης μητέρας και μυθιστοριογράφου, η οποία παλεύει ενάντια στο συγγραφικό μπλοκάρισμα στο Λονδίνο της δεκαετίας του ’50. Από φόβο μήπως τρελαθεί, καταγράφει τα βιώματά της σε τέσσερα χρωματιστά σημειωματάρια. Ωστόσο, το πέμπτο, το χρυσό, είναι εκείνο που ενώνει τα νήματα της ζωής της και κρατάει το κλειδί της ανάρρωσής της. Πρόκειται για τη συναρπαστική αναζήτηση μιας γυναίκας, της προσωπικής και πολιτικής της ταυτότητας, αντιμέτωπης με το τραύμα της συναισθηματικής απόρριψης και της σεξουαλικής προδοσίας.

ΤΖΑΪΛΣ ΜΠΡΑΝΤΡΕΘ

Ο Οσκαρ Ουάιλντ και οι δολοφόνοι στο μισοσκόταδο

μετ. Μάρω Φιλίππου

εκδ. Κέδρος σελ. 384 – 15 ευρώ

Ποιητής, μυθιστοριογράφος και θεατρικός συγγραφέας, ο Οσκαρ Ουάιλντ βρίσκεται τυχαία μπροστά στο πτώμα ενός δεκαεξάχρονου αγοριού μέσα σε ένα δωμάτιο υπό το φως των κεριών, σε κάποιον από τους πίσω δρόμους του Ουεστμίνστερ. Ακολουθώντας τη μέθοδο του Σέρλοκ Χολμς, ήρωα των βιβλίων του Αρθουρ Κόναν Ντόιλ, ο Ουάιλντ προσπαθεί να εξιχνιάσει το μυστήριο της δολοφονίας του Μπίλι Γουντ και των παράξενων θανάτων που ακολουθούν.

SΤΕΡΗΕΝ ΚΙΝG

Ο Θόλος

μετ. Νίκος Σπυριδάκης εκδ. Bell σελ. 1.166

Ενα αόρατο φράγμα πέφτει ξαφνικά πάνω από τη μικρή πόλη του Τσέστερς Μιλ. Κανείς δεν ξέρει τι είναι αυτό που τους απέκοψε από τον υπόλοιπο κόσμο, από τι προήλθε, ούτε πώς μπορούν να το διαπεράσουν. Ενας φανατικός, όμως, αδίστακτος άνθρωπος, ο Τζιμ Ρένι, βλέπει τον θόλο ως την τέλεια ευκαιρία για να υποτάξει την πόλη στην παρανοϊκή εξουσία του. Ο Ντέιλ και οι λιγοστοί σύμμαχοί του προσπαθουν να αντιταχθούν στο καθεστώς τρόμου, την ίδια ώρα που τα τρόφιμα μειώνονται, το νερό και ο αέρας λιγοστεύουν.

ΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΝΤΑΛΡΙΜΠΛ

Ιερή Ινδία

Εννιά ζωές, εννιά ιστορίες

μετ. Γιώργος Καλαμαντής

εκδ. Μεταίχμιο σελ. 368 – 18,70 ευρώ

Είναι ένα κράμα δημοσιογραφίας, ανθρωπολογίας, ιστορίας και ιστορίας των θρησκειών γραμμένο ως λογοτέχνημα. Ενας βουδιστής μοναχός παίρνει τα όπλα για να αντισταθεί στην κινεζική εισβολή στο Θιβέτ – και ύστερα περνάει όλη του τη ζωή προσπαθώντας να εξιλεωθεί. Μια μοναχή δοκιμάζει τη δύναμη της αποστασιοποίησης παρακολουθώντας την καλύτερη φίλη της να οδηγείται στον θάνατο μέσω της νηστείας. Εννιά άνθρωποι σφυρηλατούν τη δική τους, ξεχωριστή σχέση με τη θρησκεία. Ο συγγραφέας φωτίζει τη νέα εποχή της ταχύτατης οικονομικής ανάπτυξης της Ινδίας, που φέρνει ραγδαίες κοινωνικές και θρησκευτικές αλλαγές.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΦΡΑΓΚΟΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Ο εκδημοκρατισμός της παγκόσμιας διακυβέρνησης

προλ. Νίκος Κοτζιάς εκδ. Ι. Σιδέρης σελ. 287

Η μετατόπιση από τη διεθνή κρατοκεντρική-διακρατική στην παγκόσμια πολιτική αποτελεί πραγματικότητα. Από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κινούμαστε προοδευτικά προς την παγκοσμιοποίηση της πολιτικής, που, ωστόσο, παραμένει πλημμελώς ρυθμισμένη. Η τάση αυτή, σύμφωνα με τη θεωρία της Κοσμοπολιτικής Δημοκρατίας, αξιώνει τη ρύθμισή της με σκοπό την ικανοποίηση θεμελιωδών κοινωνικών στόχων. Η πρόκληση συνίσταται στην επέκταση των αρχών και των αξιών της δημοκρατίας στη σφαίρα της παγκόσμιας πολιτικής και ειδικότερα μέσα στα παγκόσμια συστήματα εξουσίας και λήψης αποφάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή