Θετικές παρεμβάσεις στα μουσεία της Λέσβου

Θετικές παρεμβάσεις στα μουσεία της Λέσβου

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΥΣΕΙΑ. Για την αποκατάσταση δύο σημαντικών αλλά παραμελημένων μουσείων της Λέσβου δεσμεύτηκε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλος Γερουλάνος, κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψής του στο νησί. Πρόκειται για το Μουσείο Θεόφιλου, όπου φυλάσσεται μεγάλος αριθμός έργων του λαϊκού ζωγράφου, και το Μουσείο Τεριάντ, το οποίο στεγάζει το εκδοτικό έργο του Στρατή Ελευθεριάδη-Τεριάντ και αξιόλογη συλλογή πινάκων με την υπογραφή μεγάλων εικαστικών του περασμένου αιώνα.

Ο χρόνος και η εγκατάλειψη έχουν αφήσει τα σημάδια τους, τόσο στα ίδια τα διατηρητέα κτίρια όσο και στο πολύτιμο περιεχόμενό τους. Στο μεν Μουσείο Θεόφιλου, πολλοί πίνακες έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τον ήλιο και την υγρασία, ενώ εξίσου ακατάλληλες συνθήκες επικρατούν στο Μουσείο Τεριάντ -έργο του Μυτιληνιού αρχιτέκτονα Γιώργου Γιαννουλέλη-, το οποίο εκτός των άλλων αντιμετωπίζει και δομικά προβλήματα.

Ωστόσο, φαίνεται ότι ήρθε η στιγμή τα δύο πολύπαθα μουσεία να λάβουν την προσοχή που τους αξίζει. Σύμφωνα με τον κ. Π. Γερουλάνο, το Μουσείο Τεριάντ έχει ήδη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, με στόχο «να επισκευαστεί το κτίριο» και «να συντηρηθούν τα έργα». Παράλληλα, το ΥΠΠΟΤ έχει αναλάβει να αποκαταστήσει το Μουσείο Θεόφιλου σε συνεργασία με τον Δήμο Λέσβου, με τέτοιο τρόπο ώστε να παραμείνει επισκέψιμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή