Διαδρομες στη Σιενα

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια διαδρομή περίπου 80 χιλιομέτρων χωρίζει τη Φλωρεντία, την κυρίαρχη πρωτεύουσα της Τοσκάνης, από τη Σιένα. Μια διαδρομή ανάμεσα από μεσαιωνικά χωριά, από αμπελώνες και πλαγιές με έντονη βλάστηση, από νεότερα χωριά που διαθέτουν όμως μοναδικά βιομηχανικά μνημεία.

Οι οδηγοί γράφουν για τη Σιένα ότι είναι κι αυτή επτάλοφος πόλη -όπως η Ρώμη- με ανηφοριές και κατηφοριές, και ότι αυτή η μικρή πόλη της Τοσκάνης έχει μείνει όπως ακριβώς ήταν τον 13ο αιώνα, αφού όταν την κατέκτησαν οι Φλωρεντίνοι τής επέβαλαν ως τιμωρία να μην… αναπτυχθεί καθόλου.

Το σημερινό αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου τιμωρητικό, αφού ό, τι αντικρίζει όποιος φτάνει στη Σιένα είναι η καλοδιατηρημένη όψη μιας μεσαιωνικής πόλης, που όμως είναι ζωντανή, μοντέρνα, πολιτισμένη και έχει την ευφυΐα να αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο την… τιμωρία που της επέβαλαν οι κατακτητές της μερικούς αιώνες πριν.

Είναι από τις πόλεις που περπατάει κανείς σχεδόν διαρκώς με το κεφάλι ψηλά, αφού έχει πολλά αξιοθέατα να δει και στις όψεις των κτιρίων. Η Πιάτσα ντελ Κάμπο, μια πλατεία σε σχήμα βεντάλιας που οι επισκέπτες επιβάλλεται να καθήσουν καταγής, και το Παλάτσο Πούμπλικο είναι η καρδιά της πόλης.

Η μεγάλη όμως έκπληξη είναι στον καθεδρικό ναό της Σιένας, στο Duomo, ένα εξαιρετικό μνημείο που άρχισε να χτίζεται τον 12ο αιώνα. Δείγματα των πρώτων θεμελίων αυτού του τεράστιου ναού, που έμεινε μισοτελειωμένος αφού έπεσε πανούκλα στην πόλη, βρίσκονται στη μαγευτική Κρύπτη του Duomo, μια επίσκεψη που μοιάζει με κάθοδο σε άλλη εποχή. Πάντως ό, τι ολοκληρώθηκε είναι μαγευτικό, προσφέροντας αντικείμενα υψηλής τέχνης μεγάλων καλλιτεχνών.

Και ξέρετε κάτι; Τα μαγαζιά της Σιένας είναι πολύ πιο καλόγουστα από εκείνα της Φλωρεντίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή