Ατζέντα

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Οι «Μαγικές Σβούρες»

«Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον» είναι η παραγωγή της ομάδας «Μαγικές Σβούρες» του Δημήτρη Αδάμη που παρουσιάζεται στο Θέατρο Αθηνών (Βουκουρεστίου 10), βασισμένη στο παραμύθι της Σέλμα Λάγκερλεφ. Κάθε Κυριακή, 11.15 & 15.00

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Τζέιμς Κάρτερ με το τρίο του στο Half Νote

Ο Τζέιμς Κάρτερ θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς τζαζ σαξοφωνίστες που προέκυψαν στη δεκαετία του ’90. Στη μουσική του, πολλοί είναι αυτοί που αντιλαμβάνονται ερεθίσματα από την τέχνη του Albert Ayler, του Pharoah Sanders, αλλά και του Django Reinhardt και της Billie Holiday. Παίζοντας σαξόφωνο, φλάουτο και μπάσο κλαρίνο, ο Κάρτερ έχει διακριθεί ως ένας από τους πληρέστερους σύγχρονους τζάζμεν. Το organ trio του, με τον Gerard Gibbs στο hammond και τον Leonard King στα ντραμς, προέκυψε στα μέσα της τελευταίας δεκαετίας, παντρεύοντας επί σκηνής μια «άγρια συγκινησιακή φόρτιση» της beebop με το καθαρό μπλουζ, και όχι μόνον. Απόψε, o Κάρτερ εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με το τρίο του, στο Half Note Jazz Club. Θα συνεχίσει να εμφανίζεται έως τις 10 Μαρτίου.

Ηalf Note Jazz Club, Δευτέρα έως Σάββατο στις 10.30 μ.μ. και Κυριακή στις 9 μ.μ. Τριβωνιανού 17, Μετς, τηλ. 210-9213310

ΟΠΕΡΑ

Ιφιγένεια εν Αυλίδι

Την Καμεράτα με όργανα εποχής θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε απόψε και αύριο, στις δύο τελευταίες παραστάσεις της όπερας «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Γκλουκ στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Η τραγωδία του Ευριπίδη διασκευασμένη από τον Ρακίνα αποκτά νέα διάσταση μέσα από τη μουσική του Κριστόφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ, ο οποίος την πρωτοπαρουσίασε στο Παρίσι το 1774. Ο αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου και ο χαρισματικός σκηνοθέτης και σκηνογράφος Πάρις Μέξης επιχειρούν μια καινούργια προσέγγιση στο δράμα. Οι παραστάσεις δίνονται με ελληνικούς υπέρτιτλους. Λεωφόρος Συγγρού 107-109, τηλ. 213 0178000

ΕΚΘΕΣΗ

Η Ντίβα και η ιστορία της, στο Μέγαρο

Η Μαρία Κάλλας έλαμψε στη Σκάλα του Μιλάνου τη δεκαετία του ’50, γράφοντας μιαν υπέρλαμπρη ιστορία. Από εκείνη τη χρυσή εποχή της θα πάρουμε μια καλή γεύση, μέσα από μια μεγάλη έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο Φουαγέ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής με τη Σκάλα του Μιλάνου.

Το υλικό, που δεν έχει ποτέ παρουσιαστεί εκτός Ιταλίας, περιλαμβάνει είκοσι βαρύτιμα κοστούμια που φόρεσε η Ντίβα σε δώδεκα παραστάσεις της Σκάλας, ενσαρκώνοντας μεγάλους ρόλους. Περιλαμβάνει ακόμα σπάνιο φωτογραφικό υλικό, αντικείμενα, βίντεο και πρωτότυπο ηχητικό υλικό από τις παραστάσεις της Κάλλας. Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει η Εφη Ανδρεάδη.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, έκθεση «Η Μαρία Κάλλας και η Σκάλα του Μιλάνου», καθημερινά 10 π.μ.-6 μ.μ., 9/3 – 8/5.

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

Θηλυκή σύμπραξη

Ιδιαίτερων αξιώσεων είναι η συναυλία που θα δοθεί την ερχόμενη Τετάρτη 9 Μαρτίου (ώρα 20.30) στον «Παρνασσό» (Πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση) με νέους και ταλαντούχους σολίστ. Στο α΄ μέρος θα εμφανιστεί η πιανίστα Αγάπη Τριανταφυλλίδη, με έργα Σοπέν, ενώ στο β΄ μέρος θα εμφανιστεί το Quatuor Zaide, από τη Γαλλία. Το γυναικείο κουαρτέτο θα ερμηνεύσει έργα Χάιντν και Ντεμπισί. Βραβευμένες, με πολλές διεθνείς εμφανίσεις, οι Γαλλίδες σολίστ μαζί με την Αγάπη Τριανταφυλλίδη υπόσχονται μια βραδιά υψηλής ποιότητας. Εισιτήρια μόνο 10 και 15 ευρώ.

ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Αφηγήσεις ιστορικών διαδρομών

Μία καλή ευκαιρία να περιηγηθεί κανείς τις διαδρομές της Ιστορίας μέσα από τα αρχαία νομίσματα είναι η έκθεση «Ιστορίες νομισμάτων – Αφηγήσεις πόλεων» στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», όπου παρουσιάζεται για πρώτη φορά μέρος της νομισματικής συλλογής του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, που αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη συλλογή νομισμάτων της Μικράς Ασίας στον κόσμο.

Η έκθεση πήρε παράταση έως τις 10 Μαΐου (Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 210-25.40.323, Αίθουσα «Ισμήνη»). Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ. Σαββατοκύριακα ανοιχτά έως τις 4 μ. μ.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

– Εκθεση της Νεοϋορκέζας εικαστικού Carol Wax, με τίτλο «Ο Χορός των Σκιών», παρουσιάζει το Μουσείο Ηρακλειδών από σήμερα και μέχρι τις 19 Ιουνίου.

– Οι Locomondo εμφανίζονται απόψε και αύριο στη σκηνή του Gagarin 205 (Λιοσίων 205) για μια αποκριάτικη συναυλία στους ρυθμούς της ρέγκε και της σκα (9 μ.μ.).

– Την παράσταση «Ερως & Τέλος ή Τα δάκρυα του ψαριού μέσα στη θάλασσα» ανεβάζει η νέα θεατρική ομάδα «Λόγω Χορού», Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο ΠΚ (Κασομούλη 30), στις 10 μ.μ.

– Ο Γιάννης Χαρούλης παρουσιάζει τραγούδια από το καινούργιο του άλμπουμ και τη συνεργασία του με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου απόψε και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 10 μ.μ. στον Σταυρό του Νότου (Φραντζή και Θαρύπου 35-37).

– Αύριο ολοκληρώνονται οι παραστάσεις του έργου του Νeil LaΒute «Σκοτεινό σπίτι» σε σκηνοθεσία Χρήστου Λύγκα, στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206) και ώρα 9.30 μ.μ.

– Εκθεση ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Κερεστετζή, με τίτλο «Φανάρι – Γαλατάς – Κωνσταντινούπολη», φιλοξενείται στην Αίθουσα Τέχνης Γαβράς ( Ηροδότου 17) μέχρι τις 19 Μαρτίου.

ΘΕΑΤΡΟ

Ο Τριγωνοψαρούλης

Τις τελευταίες της παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη, στην Αίθουσα Ολύμπιον, δίνει η θεατρική μεταφορά του βιβλίου του Βαγγέλη Ηλιόπουλου «Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει…», σε παραγωγή της Παιδικής Σκηνής του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης. Η παράσταση σε λίγες μέρες (15 – 22/3) θα παρουσιαστεί στην Αθήνα στο θέατρο «Μπρόντγουαιη». Η σκηνοθεσία του είναι του Κυριάκου Αργυρόπουλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή