Ενας αγώνας ετών στην τελική ευθεία

Ενας αγώνας ετών στην τελική ευθεία

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΟΡΟΣ. Μια σημαντική προσπάθεια που στην ουσία καταγράφει ολόκληρη την πορεία της μοναδικής Κρατικής Σχολής Χορού στην Ελλάδα, της λεγόμενης κι επισήμως Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ), στεγασμένης στην οδό Ομήρου 55 στο κέντρο της Αθήνας, είναι η επαναφορά ενός «καυτού» αιτήματος. Πριν από πολλά χρόνια, τη δεκαετία του ’80, οι πρωτεργάτες της Σχολής, η διευθύντρια Ντόρα Τσάτσου που ανέλαβε αμέσως μετά τον θάνατο της ιδρύτριας της ΚΣΟΤ, Κούλας Πράτσικα, και αμέσως μετά η Ντένυ Ευθυμίου είχαν ήδη θέσει την αναγκαιότητα ανωτατοποίησης της Σχολής αλλά και τις βάσεις για να γίνει αυτό πραγματικότητα. Το αίτημα τέθηκε όμως επί δεκαετίες, αλλά έμεινε στα συρτάρια συναντώντας τις γνωστές γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και τα πολλαπλά εμπόδια του ελληνικού κρατικού συστήματος. Ποτέ δεν ξεχάστηκε. Αρκεί να σκεφτεί κανείς, αν και ελάχιστοι το συνειδητοποιούν, τη δυσκολία του επαγγέλματος ενός χορευτή και τις κοπιαστικές σπουδές που απαιτούνται. Και μόνο το εύρος των μαθημάτων και της πολύχρονης μελέτης που χρειάζονται θα έπρεπε να τοποθετούν από μόνα τους μια επαγγελματική σχολή χορού στην κατηγορία της Ανώτατης. Για όσους μπορούν βεβαίως να το κατανοήσουν αυτό…

Αναβάθμιση

Τα τελευταία δώδεκα χρόνια επικεφαλής της Κρατικής Σχολής Χορού είναι η Παυλίνα Βερέμη, η οποία οδήγησε την ΚΣΟΤ δυναμικά στο μέλλον, αναβαθμίζοντας μεταξύ άλλων τις σπουδές και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Ολα μοιάζουν να είναι έτοιμα κι επισήμως πια για την πολυπόθητη ανωτατοποίηση της Κρατικής Σχολής, αφού από το 2000 προωθήθηκαν παράλληλα και δύο μεταπτυχιακά προγράμματα σε συνεργασία με το Place και το Laban Centre του Λονδίνου (δύο από τα κορυφαία Κέντρα Χορού της Αγγλίας). Φαίνεται να ήρθε η κατάλληλη στιγμή (καιρός ήταν…), αφού αποφασίστηκε προ ημερών να περάσει μια νομοθεσία από το ΥΠΠΟ (μπορεί να υπάρξει συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας ακόμη αυτό δεν έχει διευκρινιστεί), η οποία θα εγκρίνει την ανωτατοποίηση της Κρατικής Σχολής Χορού. «Υπάρχει τεράστια δίψα από πλευράς των μαθητών, με ρωτούν συνέχεια» λέει σε συνομιλία της με την «Κ» η Παυλίνα Βερέμη. «Είναι αμαρτία, αφού είμαστε έτοιμοι να ξεσπιτώνονται τα παιδιά για να σπουδάσουν στο εξωτερικό σε πανάκριβες σχολές με τις οποίες η ΚΣΟΤ είναι πλέον ισάξια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή