Το Εθνικό Μπαλέτο της Ισπανίας στην Αθήνα

Το Εθνικό Μπαλέτο της Ισπανίας στην Αθήνα

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις σημαντικότερες χορευτικές παραστάσεις της φετινής χρονιάς είναι η εμφάνιση του Εθνικού Μπαλέτου της Ισπανίας με έργα του Νάτσο Ντουάτο, αυτή την εβδομάδα στην κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση (11 – 15/5).

Ο καταξιωμένος Ισπανός χορογράφος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Μπαλέτου της Ισπανίας από το 1990 έως το 2010, παρουσιάζει τρία έργα ρεπερτορίου.

Η παράσταση ξεκινάει με το έργο «Gnawa», με το οποίο μεταφερόμαστε στο κομμάτι εκείνο της Μεσογείου όπου η Ισπανία συναντάει το Μαρόκο. Ο τίτλος παραπέμπει σε λαούς της βορειοδυτικής Αφρικής, ενώ ολόκληρο το έργο είναι χτισμένο πάνω σε ρυθμικούς βηματισμούς, έντονες κινήσεις της λεκάνης και ελευθερία στον κορμό. Μέσα σε μιαν ατμόσφαιρα τελετουργική ή και μεταφυσική, η εναλλαγή σόλο, ντουέτων και ομαδικών κομματιών μεταδίδει τελικά την αίσθηση της συλλογικότητας μιας αρχέγονης φυλής. Ακολουθεί το «O Domina Nostra». Βασισμένο στο ομώνυμο μουσικό κομμάτι του Χένρικ Γκουρέτσκι, ξεδιπλώνεται γύρω από την πρωταγωνιστική φιγούρα της Παρθένου Μαρίας, την οποία περιβάλλει χορός δέκα ανδρών. Εμπνευσμένος από τη σκούρα εικόνα της Παναγίας στον ναό του λόφου Γιάσνα Γκούρα, ο Ντουάτο παρουσιάζει εδώ τη γυναικεία φιγούρα ως τον κρίκο μεταξύ θεϊκού και γήινου.

Φινάλε με το έργο «White Darkness», σε μουσική Καρλ Τζένκινς, χορογραφία η οποία συμπεριλαμβάνεται από το 2006 και στο ρεπερτόριο του Μπαλέτου της Οπερας του Παρισιού και αποτελεί έναν ανοιχτό συλλογισμό του Ντουάτο γύρω από το σύγχρονο και επίμαχο θέμα των ναρκωτικών. Οπως σε όλα τα έργα του Ντουάτο, διακρίνει κανείς και σε αυτό τη μοναδική ευαισθησία ως χορογράφου απέναντι στις αδυναμίες της ανθρώπινης ύπαρξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή