Πίτερ Φολκ, ένας διάσημος ντετέκτιβ

Πίτερ Φολκ, ένας διάσημος ντετέκτιβ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΩΛΕΙΑ. Από τα πιο αγαπητά πρόσωπα του αμερικανικού θεάματος ήταν ο Πίτερ Φολκ, που πέθανε σε ηλικία 83 ετών από επιπλοκές της νόσου Αλτσχάιμερ. Ο Φολκ έγινε διάσημος με τον ρόλο του ντετέκτιβ Κολόμπο στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά, που παιζόταν από το 1971 έως και το 2003 και δεν σταμάτησε να προβάλλεται σε επαναλήψεις.

Ο ιδιαίτερος, βαριεστημένος τύπος του Κολόμπο ξεχώριζε από τους υπόλοιπους ντετέκτιβ των τηλεοπτικών σειρών, γι’ αυτό και έγινε τόσο δημοφιλής. Το χαρακτηριστικό του Κολόμπο ήταν ότι «παίδευε» τον ένοχο μέχρι να τον αποκαλύψει, λέγοντας στο τέλος τη φράση «Και κάτι ακόμη…».

Είναι αναμφισβήτητα ο πιο χαρακτηριστικός ρόλος στη φιλμογραφία του Φολκ, ένας χαρακτήρας τον οποίο ο ίδιος παρώδησε στο κωμικό θρίλερ «Πρόσκληση σε γεύμα από έναν υποψήφιο δολοφόνο». Ανάμεσα στον εαυτό του και τον Κολόμπο ήταν και ο χαρακτήρας που έπαιξε στα «Φτερά του έρωτα» του Βιμ Βέντερς.

Ενα βασικό σημείο της καριέρας του Φολκ ήταν και η φιλία και συνεργασία του με τον Τζων Κασσαβέτη. Επαιξαν μαζί σε μία τηλεταινία και σε έξι ταινίες, τρεις από τις οποίες σκηνοθέτησε ο Κασσαβέτης, τη «Νύχτα πρεμιέρας», το «Μια γυναίκα εξομολογείται» και τους «Συζύγους».

Ο Φολκ, που γεννήθηκε το 1927 στη Νέα Υόρκη, δεν σκόπευε να γίνει ηθοποιός. Εγινε δημόσιος υπάλληλος για ένα μικρό διάστημα, πριν αποφασίσει να αλλάξει καριέρα. Τα πράγματα ωστόσο δεν ήταν εύκολα για έναν ηθοποιό με ένα μάτι. Το άλλο τού είχε αφαιρεθεί σε ηλικία τριών ετών, όταν τού διαγνώστηκε καρκίνος. Οταν λοιπόν αποφάσισε να γίνει ηθοποιός, ο Χάρι Κον, το μεγάλο αφεντικό της Columbia που ήταν γνωστός για την ωμότητά του, τον απέρριψε λέγοντας «με τα ίδια λεφτά μπορώ να βρω ηθοποιό με δύο μάτια».

Παρά τα αποκαρδιωτικά σχόλια, ο Φολκ δεν έχασε το πείσμα του. Επαιξε σε πολλές τηλεοπτικές σειρές -ανάμεσά τους οι «Αδιάφθοροι», «Ο Αλφρεντ Χίτσκοκ παρουσιάζει», «Ζώνη του λυκόφωτος», «Γυμνή πόλη», πριν γίνει πρωταγωνιστής στον «Κολόμπο» με τη δική του σειρά. Ο Πίτερ Φολκ παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε δύο παιδιά. Η μία του κόρη ακολούθησε τα τηλεοπτικά του βήματα και έγινε ντετέκτιβ στην πραγματικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή