Humboldt Box, το νέο (πρόσκαιρο) αξιοθέατο του Βερολίνου

Humboldt Box, το νέο (πρόσκαιρο) αξιοθέατο του Βερολίνου

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Ενα νέο αξιοθέατο απέκτησε αυτή την εβδομάδα το Βερολίνο, στο πιο κεντρικό σημείο του τουριστικού πόλου της γερμανικής πρωτεύουσας. Το Humboldt Box, μία προσωρινή κατασκευή ύψους 28 μέτρων, βρίσκεται δίπλα στο «νησί» των μουσείων, ακριβώς απέναντι από το Deutsches Dom και το Altes Museum και πολύ κοντά στον πύργο της τηλεόρασης της Αλεξάντερπλατς. Θα βρίσκεται εκεί μέχρι να αρχίσει η ανακατασκευή του πρωσικού παλατιού του Βερολίνου.

Το Humboldt Box έχει κατασκευαστεί σε ένα σημείο με μεγάλη ιστορία. Εκεί βρισκόταν το Βασιλικό Παλάτι του Βερολίνου, ενώ στην ίδια θέση κατά τη διάρκεια του καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας χτίστηκε το θηριώδες Παλάτι του Λαού ή αλλιώς το «Παλάτι του Εριχ», όπως το έλεγαν οι Ανατολικογερμανοί από το όνομα του Εριχ Χόνεκερ.

Μετά την ενοποίηση της Γερμανίας αποφασίστηκε να κατεδαφιστεί το κτίριο, το οποίο ήταν γεμάτο από αμίαντο. Η κατεδάφιση διήρκεσε τρία χρόνια και 35.000 τόνοι ατσαλιού του σκελετού μεταφέρθηκαν στο Ντουμπάι, όπου χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του πύργου Burj Khalifa, του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο αυτή τη στιγμή.

Στην ίδια θέση πρόκειται να ανακατασκευαστεί το παλάτι της πρωσικής βασιλικής οικογένειας, σε μια συμβολική κίνηση ανάδειξης της ιστορίας της πόλης. Πολλοί, βέβαια, θεωρούσαν ότι και το Παλάτι του Λαού ήταν μέρος της ιστορίας της πόλης και ότι δεν έπρεπε να κατεδαφιστεί, όμως επικράτησε η αντίθετη άποψη.

Η ανακατασκευή του παλατιού, συγκεκριμένα τριών προσόψεων, που πίσω τους θα έχουν ένα σύγχρονο κτίριο, έχει καθυστερήσει εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η πόλη του Βερολίνου. Οταν ολοκληρωθεί, θα στεγάζει πολιτιστικές δραστηριότητες σε εμβαδόν 40.000 τ. μ.

Η έναρξη των εργασιών στο Humboldtforum, όπως θα λέγεται το συγκρότημα, δεν πρόκειται να αρχίσει πριν από το 2014. Γι’ αυτό το Humboldt Box μέχρι τότε θα λειτουργεί ως παρατηρητήριο προς τα άλλα αξιοθέατα και σημείο ενημέρωσης του κοινού για τη μελλοντική χρήση του χώρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή