Με απεργίες ξεκίνησε η Επίδαυρος

Με απεργίες ξεκίνησε η Επίδαυρος

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ. Η παράσταση που άνοιξε τα φετινά Επιδαύρια, η «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, έφερε στο κοίλο του αρχαίου θεάτρου όλα τα πρόσωπα και τις φράσεις-κλειδιά της κρίσης: ο Πάγκαλος, ο Πεταλωτής, το ποδήλατο του πρωθυπουργού, η Siemens, η Μέρκελ, ο Τσίπρας, η επιμήκυνση -του… πέους όμως- και, φυσικά, το Μνημόνιο. Ο Πέτρος Φιλιππίδης που υπέγραφε τη δραματουργική επεξεργασία, τη σκηνοθεσία και επωμίσθηκε τον ρόλο του Τρυγαίου, έφερε στην Επίδαυρο ένα θέαμα που ακουμπούσε στην επικαιρότητα, προκαλούσε το γέλιο -ενίοτε εύκολο και αναμενόμενο- και παρουσίασε τη δημοφιλή κωμωδία του Αριστοφάνη ενισχυμένη με τα θετικά στοιχεία της παλιάς επιθεώρησης. Ομως η κρίση δεν ήταν μόνο στο κοίλο του αρχαίου θεάτρου. Είχε ήδη… καθίσει και στις κερκίδες του αρχαίου θεάτρου, «διώχνοντας» το πλήθος που όλοι φαντάζονταν ότι θα έφτανε για να δει τον δημοφιλή κωμικό. Την Παρασκευή το βράδυ 5.000 άτομα έκαναν το ταξίδι και περίπου 8.000 το Σάββατο. Οσο για τη Μικρή Επίδαυρο, τον Νίκο Πορτοκάλογλου παρακολούθησαν περίπου 500 άτομα και περίπου 600 το Σάββατο. Αν μέχρι στιγμής οι εντός Αθηνών παραστάσεις του Ελληνικού Φεστιβάλ δεν φαίνεται να έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα στα εισιτήρια, όλα δείχνουν ότι η Επίδαυρος θα… πληρώσει το συρρικνωμένο εισόδημα του κοινού.

Κρατικές σκηνές

Ομως τα φετινά Επιδαύρια δεν πλήττονται μόνο από τη μειωμένη, όπως όλα δείχνουν, συμμετοχή του κοινού, αλλά και από τις απεργίες που έχουν προγραμματίσει οι σύλλογοι εργαζομένων στα κρατικά θέατρα, διαμαρτυρόμενοι για την ένταξή τους στο καθεστώς ΔΕΚΟ με τον Ν. 3899/10, αλλά και για τις περικοπές στις εκτός έδρας αποζημιώσεις. Πρώτες στη σειρά ήταν προγραμματισμένες οι παραστάσεις του ΚΘΒΕ τα «Μικρά Διονύσια» για τις 8 και 9 Ιουλίου. Κανονικά έπρεπε όλη η παραγωγή να βρίσκεται στην Επίδαυρο από την περασμένη Κυριακή. «Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, είναι πολύ δύσκολο να πάμε στην Επίδαυρο» έλεγαν χθες από το ΚΘΒΕ. Οσο για τους εργαζομένους στο Εθνικό Θέατρο, που χθες είχαν 24ωρη απεργία και έκαναν συγκέντρωση έξω από το κτίριο της οδού Αγίου Κωνσταντίνου, έχουν αποφασίσει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από το Σάββατο 9 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει, ότι αναστέλλουν τις ενδιάμεσες κινητοποιήσεις τους, ευελπιστώντας ότι εν τω μεταξύ θα βρεθεί συμβιβαστική και ικανοποιητική για τους εργαζομένους λύση. Το Εθνικό Θέατρο έχει προγραμματιστεί να εμφανιστεί στην Επίδαυρο στις 15 και 16 Ιουλίου, με την παράσταση «Σκηνοβάτες» σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή.

Διόδια και περαίωση

Πάντως οι θεατές της «Ειρήνης» χειροκρότησαν θερμά τους συντελεστές της παράστασης, με πρώτο τον Πέτρο Φιλιππίδη, ο οποίος είχε μια ζηλευτή άνεση τόσο με τον χώρο του αρχαίου θεάτρου όσο και με το κοινό. Μεγάλος «συμπρωταγωνιστής» του, η μουσική του Μίνου Μάτσα και τα χορικά. Και βεβαίως η επικαιρότητα, απ’ όπου άντλησε πλήθος στοιχείων, χαρακτήρων και εκφράσεων ο Πέτρος Φιλιππίδης. Ηταν μία παράσταση λαϊκή, σχεδιασμένη να επικοινωνήσει με το ευρύ κοινό, χωρίς όμως να ακυρώνει απ’ έξω το πνεύμα και το ύφος του Αριστοφάνη. Από τις πιο συγκινητικές στιγμές της παράστασης ήταν στο τέλος. Ο Πέτρος Φιλιππίδης σχεδόν διέκοψε τις επευφημίες των θεατών και είπε ότι η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Θανάση Βέγγου. Το θέατρο σείστηκε από τα χειροκροτήματα και ο Πέτρος Φιλιππίδης έστειλε μερικά φιλιά στον ουρανό…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή