Γαλάζιος άγγελος

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μάρλεν Ντίτριχ με την μπάσα σαγηνευτική χροιά της φωνής της «θα μπορούσε να σου κομματιάσει την καρδιά», είχε πει ο Ερνεστ Χέμινγουεϊ. Στον «Γαλάζιο άγγελο» του 1930 αυτή η φωνή τραγουδάει το «Falling in love again» τσακίζοντας έναν άντρα αυστηρών αρχών.

Η κλασική ταινία του Γιόζεφ φον Στέρνμπεργκ ξαναπροβάλλεται σε επανέκδοση φέρνοντας στο κινηματογραφικό μας προσκήνιο τη γυναίκα σύμβολο του ερωτισμού στη δεκαετία του ’30. Η Ντίτριχ, σε ρόλο τραγουδίστριας στο καμπαρέ «Γαλάζιος άγγελος», παρασύρει σε μια κόλαση ερωτικού πάθους έναν σεβάσμιο καθηγητή που μπήκε στο καμπαρέ της για να πιάσει επ’ αυτοφόρω κάποιους απείθαρχους μαθητές του. Λίγο μετά, τον καταστρέφει με σαδιστική ικανοποίηση. Ο καθηγητής παθιάστηκε με την τραγουδίστρια σε σημείο να αφεθεί σε κάθε είδους εξευτελισμό.

Ο Στέρνμπεργκ στην πρώτη ομιλούσα γερμανική ταινία του παρέκαμψε σταρ όπως η Γκλόρια Σουάνσον ή η Μπριγκίτε Χελμ, διαλέγοντας την άσημη Μαρία Μαγκνταλέν Ντίτριχ. Δικαιώθηκε πανηγυρικά. Η Ντίτριχ δημιούργησε γύρω της τον μύθο της γυναίκας αράχνης, ενώ ο ρόλος της στον «Γαλάζιο άγγελο» έγινε ένα ορόσημο στην ιστορία του κινηματογράφου. Το σενάριο βασίζεται σε μια ιστορία του Χάινριχ Μαν. Συμπρωταγωνιστεί ο Εμιλ Γιάνινγκς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή