Οι γυναίκες παίζουν «ανδρική» κωμωδία

Οι γυναίκες παίζουν «ανδρική» κωμωδία

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι πρόσφατα οι γυναίκες στις κωμωδίες αρκούνταν στον ρόλο της χαριτωμένης συντρόφου ή της απογοητευμένης από τον έρωτα, που τελικά έβρισκε την αγάπη στον άντρα που ποτέ δεν περίμενε ότι θα ερωτευόταν.

Αυτό το καλοκαίρι, οι γυναίκες πατούν πόδι στην κωμωδία με πιο άγριες διαθέσεις, στόμα που δεν ντρέπεται να ξεστομίσει βρισιές, ακόμη και χοντράδες που φλερτάρουν με τη χυδαιότητα. Υπάρχει, ωστόσο, διαφορά στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται ένα ακραίο κωμικό γκαγκ σε μια ευτελή κωμωδία και σε μια κωμωδία που ισορροπεί την ακρότητα με ευφυές χιούμορ.

Στις «Φιλενάδες», την πρώτη από τις τρεις κωμωδίες που βλέπουμε αυτό το καλοκαίρι, με γυναίκες να διαπράττουν ακρότητες, τη διαφορά κάνει το όνομα του Τζαντ Απατοου, του ανθρώπου που έχει αλλάξει το ύφος της αμερικανικής κωμωδίας τα τελευταία χρόνια, από τον «Παρθένο ετών σαράντα» μέχρι το «Superbad» και το «Σηκωτός για τη συναυλία».

Οι «Φιλενάδες», με την Κίρστεν Γουίγκ, τη Μάγια Ρούντολφ και τη Ρόουζ Μπερν, είναι η πρώτη παραγωγή του Απατοου, που το «αντρικό» του χιούμορ ερμηνεύεται από γυναικείους χαρακτήρες. Αυτό σημαίνει ότι πίνουν, βρίζουν, χρησιμοποιούν σωματικούς ήχους και εκκρίσεις για να βγάλουν γέλιο. Από μόνες τους αυτές οι συμπεριφορές θα ήταν φτηνές. Είναι όμως αστείες στο καθώς πρέπει περιβάλλον ενός γάμου και τουλάχιστον ο Απατοου με τον σκηνοθέτη Πολ Φέιγκ και την πρωταγωνίστρια και σεναριογράφο Κρίστεν Γουίγκ ξέρουν να πατούν την κόκκινη γραμμή, χωρίς να την ξεπερνούν.

Σε αντίστοιχο κλίμα βρίσκονται δύο ακόμη «γυναικείες» κωμωδίες που θα δούμε το καλοκαίρι. Σ’ αυτές, μάλιστα, πρωταγωνιστούν διάσημες σταρ. Στα «Αφεντικά για σκότωμα» η Τζένιφερ Ανιστον υποδύεται ένα από τα τρία αφεντικά του τίτλου, που ταλαιπωρούν τρεις φίλους. Ειδικά αυτή, με τις σεξουαλικές της παρενοχλήσεις.

Στο «Bad teacher» η Κάμερον Ντίαζ παίζει μια δασκάλα, απολύτως ακατάλληλη να διδάξει παιδιά. Πίνει, κάνει ναρκωτικά, κοιμάται στην τάξη και το μόνο πράγμα που της δίνει ένα κίνητρο είναι να καταφέρει να «ρίξει» ένα νέο και πλούσιο αναπληρωτή δάσκαλο, τον οποίο παίζει ο πρώην της, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ.

Κυρίως από την επιτυχία που σημείωσαν οι «Φιλενάδες» έχει προκληθεί ένα κύμα ανανέωσης του ενδιαφέροντος για γυναικείες κωμωδίες. Ηδη η Γουίγκ και κάποιες από τις συμπρωταγωνίστριές της που γράφουν σενάρια πουλούν σε στούντιο τα επόμενα σχέδιά τους. Με το δεδομένο ότι κάθε επιτυχία αντιγράφεται, είναι βέβαιο ότι στο άμεσο μέλλον θα δούμε περισσότερες ταινίες «γυναικείας δύναμης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή