Athermigo, το παλιό ελαιοτριβείο που έγινε πρότυπος ξενώνας στα Χανιά

Athermigo, το παλιό ελαιοτριβείο που έγινε πρότυπος ξενώνας στα Χανιά

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από χρόνια, στη δεκαετία του ’90, η Δέσποινα Κοτσιφάκη, ιδιοκτήτρια ενός καταστήματος σε πολυσύχναστο δρόμο των Χανίων, είχε ένα κάποιο όνειρο, ένα όραμα. Να ζήσει σε ένα χωριό, σ’ ένα παλιό ελαιοτριβείο. Φανταζόταν ένα αναστηλωμένο κτίριο γεμάτο αρχοντιά, κι έβλεπε τον εαυτό της να απολαμβάνει έναν περίκλειστο κήπο, στη σκιά αιωνόβιων δέντρων. Με θέα πέρα στους λόφους και τους ελαιώνες. Χωρίς αυτοκίνητα, χωρίς μόλυνση, χωρίς άγχος. Λίγοι, ευγενείς γείτονες, καθαρός αέρας, πουλάκια να τιτιβίζουν, γαλήνη και ησυχία. Λουλούδια. Αρωματικά βότανα. Ενας τέλειος κόσμος. Κάπου θα έπρεπε να υπάρχει.

Η Δέσποινα άρχισε την αναζήτησή της. Με το αυτοκίνητο ανοίχτηκε στην ύπαιθρο όταν έβρισκε ελεύθερο χρόνο, εξερευνώντας χωριά, ρωτώντας εδώ κι εκεί, πάντα με την ίδια εικόνα στο μυαλό της. Επειτα από αρκετά χρόνια άκαρπης αναζήτησης είχε σχεδόν εγκαταλείψει την ιδέα, όταν μια ημέρα άκουσε για ένα ελαιοτριβείο που ήταν προς πώληση σε ένα χωριουδάκι κοντά στο Γκαβαλοχώρι, περίπου 40 λεπτά οδήγηση από τα Χανιά (και μόνο λίγα χιλιόμετρα από τη θάλασσα). Ηταν ένα κανονικό ερείπιο, καμία σχέση με το όνειρο που είχε εξαρχής η Δέσποινα. Ηξερε όμως ότι μπορούσε να το μετατρέψει σε αυτό ακριβώς που είχε στο μυαλό της όλα αυτά τα χρόνια. Μόνο ένα πράγμα άλλαξε από το αρχικό της όνειρο: εκτός από το να οραματίζεται μόνο τον εαυτό της και την οικογένειά της σε εκείνον τον κήπο, άρχισε να φαντάζεται και επισκέπτες. Ετσι, αποφάσισε να δημιουργήσει τρεις ανεξάρτητες σουίτες. Η αναστήλωση του ελαιοτριβείου οδήγησε στη δημιουργία ενός μέρους όπου οι φίλοι θα συγκεντρώνονταν, με αναπαυτικούς καναπέδες δίπλα σε ένα τζάκι, με πολλές γωνιές για ανάπαυση και μία στρογγυλή τραπεζαρία που αγκάλιαζε τον αυθεντικό πετρόμυλο. Με γυμνούς τοίχους από πέτρα, με καμάρες, ψηλά ξύλινα ταβάνια, ένα αίθριο και εντυπωσιακά μοντέρνα επίπλωση, δείχνει υπέροχο, ατμοσφαιρικό και ευχάριστα εναλλακτικό. Οι σουίτες, δύο τετράκλινες και μία διπλή, αποκαλύπτουν την ίδια επιτυχημένη μείξη του παλιού και του καινούργιου. Και επιπλέον είναι ευρύχωρες, άνετες και με γούστο διακοσμημένες. Τα μπάνια, κατά ένα μέρος open-plan, είναι πολύ ιδιαίτερα.

Και επίσης υπάρχει εκείνος ο κήπος. Απλώς υπέροχος. Τα παλιά δέντρα, η θέα, τα πουλιά, τα λουλούδια, τα βότανα, η γαλήνη…. όλα εκεί, όπως ακριβώς τα είχε ονειρευτεί η Δέσποινα. Και ακόμη, υπάρχει μια καταπληκτική πισίνα. Φωτισμένη τη νύχτα, είναι αφοπλιστικά ρομαντική.

Η Δέσποινα πραγματοποίησε το όνειρό της. Το μόνο που περιμένει τώρα είναι οι πρώτοι πελάτες. Δεν έχει ακόμη καταλήξει, αν θα νοικιάσει το σπίτι μόνο σε γκρουπ ή αν θα είναι ένα μικρό ξενοδοχείο μπουτίκ.

Εχει επιλέξει το προσωπικό, ανάμεσά τους και μάγειρας, όλοι έτοιμοι, και τώρα μένουν οι πρώτοι επισκέπτες ώστε να ολοκληρωθεί το όνειρο. Αν δεν έχετε κάνει ακόμη τα σχέδιά σας για το καλοκαίρι και αναζητείτε ένα ιδιαίτερο μέρος για να μείνετε με μια μικρή παρέα, τηλεφωνήστε στη Δέσποινα, το Athermigo μπορεί να είναι η τέλεια λύση για σας.

Οι τιμές για όλο το συγκρότημα αρχίζουν από 6.000 ευρώ την εβδομάδα. Τιμές για μεμονωμένη διανυκτέρευση ή σουίτα κατόπιν συνεννοήσεως.

Αthermigo, Αγιος Παύλος, Γκαβαλοχώρι, Χανιά, τηλ. 28250-23.400 www.athermigo.com

* H Jacoline Vinke είναι συγγραφέας των βιβλίων «Great Small Hotels in Greece. και «Around Greece in 80 Stays».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή