Νέες εκδόσεις

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΕΛΕΤΗ

ΑΘΗΝΑ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Τα θαυμάσια νερά

Ανδρέας Κάλβος

Ο ρομαντισμός, ο βυρωνισμός και ο κόσμος των Καρμπονάρων

εκδ. Ερμής, σελ. 476

O Κάλβος κατόρθωσε να ανασυνθέσει στο έργο του τη μακραίωνη παράδοση της ελληνικής γλώσσας και γραμματείας με τις νεωτερικές προτάσεις του ευρωπαϊκού ρομαντισμού, με τις ποιητικές κατακτήσεις του Μπάιρον και με την ιδεολογική διδασκαλία των Καρμπονάρων. Βίωσε την εμπειρία της επαναστατικής αδελφότητας σε διάφορες χώρες της ηπείρου και από το συμβολικό τελετουργικό της άντλησε μεγαλειώδη έμπνευση. Διότι ο Κάλβος υπήρξε γέννημα της νέας κοινωνίας που δημιούργησε το 1789. Συνέθεσε άλλωστε και εξέδωσε το έργο του σε τρία από τα κυριότερα επαναστατικά κέντρα όλης της ηπείρου – Λονδίνο, Γενεύη, Παρίσι. Η Αθηνά Γεωργαντά προτείνει μια νέα οπτική για την εκ νέου γνωριμία του μεγάλου Ζακύνθιου, υποστηρίζοντας την ανάγκη για ριζική αναθεώρηση και αλλαγή προσανατολισμού των καλβικών σπουδών.

ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟΣ

ΟSΗΟ

Το βιβλίο της κατανόησης

μετ. Νίκος Ζαχαράκης

εκδ. Ενάλιος, σελ. 340 – 6,90 ευρώ

Το μονοπάτι προς την ελευθερία είναι γεμάτο ερωτηματικά και αβεβαιότητες. Υπάρχει η πιθανότητα να μάθουμε ποιοι πραγματικά είμαστε; Εχουν άραγε οι ζωές μας κάποιο σκοπό ή είναι απλώς τυχαίες; Τι είναι εκείνο που πρέπει να γίνουμε, να δημιουργήσουμε και να μοιραστούμε;

Ο Ινδός μυστικιστής Οσσο επιμένει στη δική του προσωπική εμπειρία της αλήθειας παρά στην απόκτηση «γνώσης» και «πιστεύω» που δίνουν άλλοι άνθρωποι.

ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ

ΑΝΝΑ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΥ

Επί ξυρού ακμής

εκδ. Μετά, σελ. 232 – 15 ευρώ

Ολο και πιο συχνά, άνθρωποι και κοινωνίες κινούνται τα τελευταία χρόνια σε μια χωρίς μέτρο και σκέψη αναζήτηση του υλικού πλούτου και της ευημερίας. Παρά τα υλικά επιτεύγματα που επέτυχε ο δυτικός κόσμος, οι άνθρωποι ωστόσο δυστυχούν. Το αίτημα της απόλαυσης χωρίς περιορισμούς, τόσο στον χώρο της σεξουαλικότητας όσο και σε άλλους τομείς, απελευθέρωσε μεν τον άνθρωπο από κάποιες απαγορεύσεις και καταστολές, τον παρέδωσε όμως σε συμπεριφορές αδηφαγίας, καταναλωτικής απληστίας και καταστροφικής αλαζονείας. Η κρίση που βιώνει ο κόσμος σήμερα, έχει τις ρίζες του σε αυτές τις πλευρές της ανθρώπινης ψυχικής λειτουργίας. Το βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο σε ψυχαναλυτές, αλλά σε ένα ευρύτερο κοινό. Διότι, αν ανοίξουμε τη σκέψη μας στην κατανόηση του πώς αρθρώνονται τα πράγματα μέσα μας, ίσως τότε φωτιστούν αλλιώτικα οι πορείες μονάδων και ομάδων.

ΛΕΥΚΩΜΑ

DΙΜΙΤRΙS YEROS

Shades of love

Photographs inspired by the poems of C.P. Cavafy

Insight Editions, σελ. 166

Μια συναρπαστική συγχώνευση ποίησης και εικαστικής τέχνης. Φημισμένος καλλιτέχνης, ο Δημήτρης Γέρος εμπνέεται από την καβαφική ποίηση και απεικονίζει σε εβδομήντα φωτογραφικά έργα του αποχρώσεις της καβαφικής γραφής. Οπως και του Καβάφη, το κεντρικό θέμα της τέχνης του Δημήτρη Γέρου είναι η ομορφιά – η ομορφιά όπως την αντικρίζουμε στο ανθρώπινο σώμα και την αιχμαλωτίζουμε με τη βοήθεια της μνήμης και της τέχνης. Παρ’ ότι ο Γέρος επιδιώκει την έκκληση του αισθησιασμού στη φωτογραφία, δεν περιορίζεται αποκλειστικά στο σώμα. Οπως και στην ποίηση του Καβάφη, ο ουρανός, η γη και τα άνθη συνυφαίνονται μέσα στα ευρύτερα συμφραζόμενα του πόθου και του πάθους. Η αγγλική καβαφική μετάφραση έγινε από τον David Connoly. Το λεύκωμα προλογίζει ο Edward Albee ενώ η εισαγωγή είναι του John Wood.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΕΡΒΗ

Η Ακρόπολη – Το Μουσείο της Ακρόπολης

Εκδοτική Αθηνών, σελ. 166

Ανάγνωσμα, οδηγός ή λεύκωμα; Το νέο βιβλίο της Εκδοτικής Αθηνών συνδυάζει ιδανικά και τα τρία, διεκδικώντας μια θέση σε κάθε ενημερωμένη πολιτιστική βιβλιοθήκη. Με αφετηρία μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να κατανοήσει το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο που οδήγησε στην ασύλληπτη πολιτιστική ανάπτυξη της Αθήνας των κλασικών χρόνων. Στη συνέχεια παρουσιάζεται το νέο Μουσείο, με πρώτο βήμα το χρονικό της κατασκευής του. Ο αναγνώστης εξερευνά τις αίθουσες με τη βοήθεια του ολοκληρωμένου φωτογραφικού υλικού και των κειμένων που τον καθοδηγούν μέσα στο πλήθος των μοναδικών έργων τέχνης. Το βιβλίο κυκλοφορεί σε επτά γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά και ρωσικά.

ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ Μ. ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ

Ανδρέας Λασκαράτος

Η δίκη του για εξύβριση της θρησκείας και η άρση του αφορισμού του

εκδ. Γρηγόρη, σελ. 88

Το έργο περιγράφει λεπτομερώς άγνωστα και ανέκδοτα έως σήμερα έγγραφα για την «Υπόθεσιν του Ανδρέου Λασκαράτου». Ο φάκελος από το Αρχείο της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος βρέθηκε στα κατάλοιπα του Γεράσιμου Ι. Κονιδάρη, τακτικού καθηγητή Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας και της Ιστορίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1945-1951) και του Πανεπιστημίου Αθηνών (1951-1970). Αφορούν αφενός στη δίκη του μεγάλου σατιρικού ποιητή για εξύβριση της θρησκείας, το 1868, και αφετέρου στην άρση του αφορισμού το έτος 1900, έναν χρόνο πριν από τον θάνατό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή