Προ-βολες

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί μία ιστορία για παιδιά να θέτει διαχρονικά ερωτήματα για τη φύση της ανθρώπινης ύπαρξης; Μπορεί μια χολιγουντιανή υπερπαραγωγή να αμφισβητεί ουσιαστικά τα στερεότυπα του «καλού» και του «κακού» και ταυτόχρονα να σημειώνει ρεκόρ εισπράξεων σε ολόκληρο τον κόσμο; Κάθε ένας από τα εκατομμύρια θεατών, που έχουν ώς τώρα παρακολουθήσει το πολυαναμενόμενο τελευταίο Χάρι Πότερ, καλείται να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για το αν τελικά η επιτυχία της σειράς οφείλεται στα ιδιοφυή κόλπα της βιομηχανίας του θεάματος, ή αν όντως κατορθώνει να αγγίξει ορισμένες κρυφές, πανανθρώπινες χορδές.

Αναμφίβολα, οι ειδήμονες του μάρκετινγκ αξιοποίησαν στο έπακρο ό,τι γνώσεις διέθεταν για τις τυπικές συμπεριφορές του αναγνωστικού, και αργότερα κινηματογραφικού, κοινού, ξεκινώντας από την κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου. Καμία απόφαση δεν πάρθηκε τυχαία, ούτε καν αυτή για τη διατύπωση του ονόματος της Αγγλίδας συγγραφέως: Αντί για το εμφανώς γυναικείο «Τζόαν» επιλέχθηκε το πιο αόριστο «Τζ. Κ. Ρόουλινγκ», έτσι ώστε να προσελκύονται αναγνώστες και των δύο φύλων. Ακολούθησε το λανσάρισμα αμέτρητων προϊόντων και υπηρεσιών, από σοκολατένιους βατράχους και καραμέλες με γεύση σπανάκι μέχρι το εξαιρετικά δημοφιλές θεματικό πάρκο στο Ορλάντο της Αμερικής.

Και όμως, ο ισχυρισμός ότι το εντελώς ετερόκλητο πλήθος -άτομα κάθε ηλικίας, προέλευσης, μορφωτικού και βιοτικού επιπέδου, που έσπευσαν να παρακολουθήσουν το φιλμ από τις πρώτες ημέρες προβολής του- απλώς έπεσε θύμα του μάρκετινγκ, είναι τουλάχιστον υποτιμητικός, αφού υποδηλώνει ότι μόνο όσοι συνειδητά απέχουν από εμπορικές παραγωγές διαθέτουν κριτική σκέψη. Εξάλλου, όσοι θεωρούν ότι ένα παραμύθι για μάγους και μάγισσες δεν έχει τίποτα να προσφέρει σε σοβαρούς, σκεπτόμενους ενήλικους, ειδικά σε μια εποχή προβληματισμού και κοινωνικού αναβρασμού, πιθανότατα γνωρίζουν ελάχιστα για τον πλανήτη Χάρι Πότερ: Ενα παράλληλο σύμπαν, όπου εκτός από ξόρκια, δράκους και μαγικά ραβδιά υπάρχει χώρος για έννοιες όπως η αμφισβήτηση, η προδοσία, η εμπιστοσύνη, η απώλεια και η πραγματική αφοσίωση σε ανθρώπους και ιδανικά. Ενας κόσμος όπου οι «καλοί» κρύβουν σκοτεινά μυστικά, οι «ήρωες» είναι γεμάτοι ανομολόγητες φοβίες, οι «αφελείς» βλέπουν καθαρότερα από τους «ευφυείς» και οι «κακοί» θυσιάζονται στο όνομα της αγάπης χωρίς καν να διεκδικούν μερίδιο στη δόξα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή