Σε πρωτο πλανο…

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

…Είναι ωραίο να ξέρεις ότι αρχές του Σεπτέμβρη λίγο μετά το τέλος των διακοπών θα δεις μια «Ζιζέλ»! Ο λόγος για τις παραστάσεις του συγκροτήματος Latvia National Opera Ballet με τις μπαλαρίνες Alina Cojocaru και Alina Somova οι οποίες με παρτενέρ τους Johan Kobborg και David Makhateli θα ανέβουν στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής (8, 9, 10, 11/9) και υπόσχονται παραστάσεις γεμάτες συγκίνηση. Η προπώληση έχει ξεκινήσει… Για πληροφορίες το κοινό μπορεί να καλεί στο 210-67.28.080.

…Με τις χορηγίες μπορεί να στηριχθεί ο πολιτισμός, γι’ αυτό είναι καλό να υπάρχει δημόσια αναγνώριση σε όσους το αποτολμούν. Η Εμπορική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι συνεχίζει τη συνεργασία της με το Εθνικό Θέατρο, που ξεκίνησε το 2008, και ότι φέτος θα είναι χορηγός στην παράσταση «Ηρακλής μαινόμενος» του Ευριπίδη. Η παραγωγή αυτή του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού, θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο στις 5 και 6 Αυγούστου και εν συνεχεία θα περιοδεύσει σε διάφορα θέατρα της χώρας.

…Ηταν από τις πιο συγκινητικές στιγμές στην πρεμιέρα της παράστασης του Εθνικού Θεάτρου «Σκηνοβάτες» την Παρασκευή 15 Ιουλίου: το χειροκρότημα που εισέπραξε η ακαδημαϊκός και ποιήτρια Κική Δημουλά μόλις εμφανίστηκε στην είσοδο του θεάτρου, συνοδευόμενη από την κόρη της Ελση και την εγγονή της, Ιωάννα. Αυτή τη φορά όλοι οι φωτογράφοι έσπευσαν να απαθανατίσουν μια ποιήτρια!

…Ενας από τους τεχνολογικούς εκθεσιακούς χώρους της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων θα ονομαστεί σε «Μουσειακό Πολυχώρο Ιάκωβος Καμπανέλλης». Την απόφαση αυτή έλαβε το Δ.Σ. της Σχολής, επιθυμώντας να τιμήσει τον παλαιό μαθητή της. Η επίσημη τελετή της ονοματοδοσίας θα διοργανωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου 2011.

…Στην κατά τα άλλα έξοχη μετάφραση του πυκνού, θαυμάσιου και πολυεπίπεδου νέου βιβλίου του Μάριο Βάργκας Λιόσα «Το όνειρο του Κέλτη» (μετ. Μαργαρίτα Μπονάτσου, εκδ. Καστανιώτη), είδα και μια ακρότητα που έχει να κάνει με αυτό που λέμε ιστορική ορθογραφία. Στη σελίδα 192 αναφέρεται η Βαυαρία ως «Βαβαρία» και το βαυαρικό ως «βαβαρικό». Το θεωρώ μάλλον… βάρβαρο. Ελπίζω ότι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι, όπως ο Καστανιώτης εν προκειμένω, να μην ασπαστούν τις ακρότητες και να υιοθετήσουν βάρβαρες γραφές όπως Βριξέλες, Βιένη, Ρόμη και τα λοιπά. Στην ελληνική γλώσσα γράφουμε Βαυαρία, διότι και δίφθογγοι υπάρχουν και ιστορία της γλώσσας υπάρχει. Πέραν από την αισθητική…

…Ενας λόγος ακόμη για να εκτιμήσουμε ακόμη περισσότερο τον Ντέιβιντ Μπερν. Ο Αμερικανός μουσικός φωτογραφήθηκε δίπλα στο ποδήλατό του, με αφορμή σειρά συνεντεύξεων που έδωσε σε πρόσφατο ταξίδι του στη Λίμα. Ο Μπερν βρίσκεται στο Περού για να προωθήσει τη χρήση ποδηλάτων, κυρίως ως μέσο μεταφοράς μέσα στις πόλεις. Παράλληλα παρουσίασε το βιβλίο του «Bicycle Diaries»…

…Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός 2011 της «Τεχνόπολις» από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων κατά τη συνεδρίαση της 18ης Ιουλίου, ύστερα από εισήγηση του νέου προέδρου της εταιρείας κ. Γεωργίου Δ. Παπανδρέου. Η τρέχουσα χρήση 2011 προβλέπεται κερδοφόρος, σε αντίθεση με την προηγούμενη χρήση 2010, που ήταν ζημιογόνος. Τα αποτελέσματα (κέρδη/ζημίες) του 2011 αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 412.000 ευρώ (μετά αποσβέσεων), ενώ το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρήσης η εταιρεία παρουσίασε ζημίες ποσού 359.587 ευρώ. Επίσης, τα έξοδα θα μειωθούν σημαντικά, κατά 44% περίπου, και αναμένεται να ανέλθουν για το έτος 2011 στο ποσό των 1.643.000 ευρώ, ενώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2010 ανήλθαν στο ποσό των 2.930.087 ευρώ.

…Το παρόν σε ένα από τα σημαντικότερα τζαζ φεστιβάλ της Ευρώπης, το North Sea Jazz Festival του Ρότερνταμ, έδωσε πρόσφατα η Ελευθερία Αρβανιτάκη, που συμμετείχε στη συναυλία του βραβευμένου με δύο Γκράμι Ισπανού συνθέτη Χαβιέρ Λιμόν μαζί με άλλες 11 ερμηνεύτριες από χώρες της Μεσογείου – ανάμεσα τους, η κουρδικής καταγωγής Anyur και η Montse Cortes από τη Βαρκελώνη. Στις 13 σκηνές του ιστορικού φεστιβάλ παρουσιάστηκαν συνολικά 150 παραστάσεις, τις οποίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 70.000 θεατές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή