Νέες εκδόσεις

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΤΖΟΡΤΖ ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ

Το αδιέξοδο

μετ. Θανάσης Γιαννακόπουλος

εκδ. Πατάκη, σελ. 376 – 17,50 ευρώ

Ενα ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα του 1972, οδηγώντας το αμάξι τους, τρεις έφηβοι εισβάλλουν σε μια σκληρή γειτονιά της Ουάσιγκτον. Προσβάλλουν τα παιδιά της γειτονιάς και παγιδεύονται σε αδιέξοδο, καθώς πολύ γρήγορα μια εξαγριωμένη συμμορία συγκεντρώνεται γύρω τους. Η τραγωδία δεν αργεί. Τριάντα πέντε χρόνια μετά το μοιραίο, το συγκεκριμένο συμβάν παραμένει το καθοριστικό σημείο της ζωής τους. Ο Αλεξ Πάππας διευθύνει πλέον το καφέ του πατέρα του. Μια τυχαία συνάντηση ανάμεσα σε αυτόν και ένα μέλος της συμμορίας οδηγεί σε μια νέα επαφή όπου ο ένας ζητάει από τον άλλον συγχώρεση. Ομως, κάποιο άλλο μέλος, που μόλις αποφυλακίστηκε, ζητάει αποζημίωση για τον χαμένο χρόνο.

ΜΙΣΕΛ ΟΥΕΛΜΠΕΚ

Ο χάρτης και η επικράτεια

μετ. Λίνα Σιπητάνου

εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας, σελ. 422 – 23 ευρώ

Κεντρικός ήρωας ο μονήρης καλλιτέχνης Ζεντ Μαρτέν. Παρακολουθούμε την προσωπική του ζωή, την επαγγελματική του σταδιοδρομία, τη σχέση του με τις γυναίκες, με τον πατέρα του και με το κύκλωμα της τέχνης. Μια από τις κρίσιμες στιγμές είναι η στροφή του από τη φωτογραφία στη ζωγραφική. Για τον κατάλογο της έκθεσης ζητεί από τον συγγραφέα Μισέλ Ουελμπέκ να γράψει ένα κείμενο και έτσι ξεκινάει μια σχέση που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε φιλία αν δεν την διέκοπτε η άγρια δολοφονία του συγγραφέα. Μέσα από τη ζωή του Ζεντ, ο σύγχρονος δυτικός κόσμος παρουσιάζεται υπό το πρίσμα του τεχνητού, του κατασκευασμένου και του μαζικού, ενώ το άτομο ορίζεται ως τηλεθεατής, ως καταναλωτής, ως πελάτης, ως τουρίστας και χρήστης του Ιντερνετ.

ΒΛΑΝΤΙΣΛΑΒ ΜΠΑΓΙΑΤΣ

Χαμάμ Βαλκάνια

μετ. Μαρία Κεσίνη

εκδ. Κέδρος, σελ. 400 – 19,90 ευρώ

Ενα χαμάμ ριζωμένο στην καρδιά των Βαλκανίων, σιωπηλός μάρτυρας εδώ και αιώνες ανομολόγητων ανθρώπινων μυστικών και ονείρων. Μια δυνατή φιλία σφυρηλατείται στα άδυτα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ανάμεσα στον Μεχμέτ πασά Σοκόλοβιτς που σκέφτεται τουρκικά και ονειρεύεται σερβικά και τον Μιμάρ Σινάν τον μέγα αρχιτέκτονα. Η ιστορία των Βαλκανίων ξετυλίγεται από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα. Επεκτατικοί πόλεμοι, εμφύλιες διαμάχες, το μεγαλείο της δημιουργίας, η βία της καταστροφής, η βαθιά πίστη και το τυφλό μίσος, η τραγωδία και η ομορφιά, η εναγώνια αναζήτηση ταυτότητας.

ΔΟΚΙΜΙΟ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΚΗΣ

Η παρακμή της πατρότητας

εκδ. Σαββάλας, σελ. 188

Ο συγγραφέας, δρ φιλοσοφίας, ψυχαναλυτής και ομαδικός αναλυτής, ανατέμνει με δραματικό, όχι όμως και δυσοίωνο, τρόπο την παρακμή της πατρότητας συνδέοντάς την άμεσα με το πολιτικό και ιστορικό έγκλημα και ανιχνεύοντας τις πρωταρχικές αιτίες της κατά μείζονα λόγο στην έκπτωση του πατρικού ιδεώδους από τις αξίες της αλήθειας, της δικαιοσύνης και της ηθικής συνείδησης. Οπως σημειώνει, «ο σημερινός πατέρας καλείται όχι τόσο να αποποιηθεί την ενοχή όσο να αποδείξει την αθωότητά του για μια σειρά από εγκλήματα που διέπραξαν οι προκάτοχοί του ως άλλοι θεοί στο όνομα της λογικής και της ιστορίας».

ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΥ

Δοκίμια

εκδ. Οpera

σελ. 200 – 14 ευρώ

Ο τόμος περιλαμβάνει όλα τα κείμενα που έχει γράψει ο συγγραφέας για άλλους πεζογράφους και ποιητές. Ανάμεσά τους, επτά δοκίμια για τον Ελύτη, τέσσερα για τον Σεφέρη και από ένα για τους Βιζυηνό, Ελιοτ, Ταχτσή, Οργουελ και Κική Δημουλά. Ενας θησαυρός από σκέψεις, αναλύσεις και παρατηρήσεις που φωτίζουν μεγάλα έργα της εποχής μας.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ

ΙΜΜΑΝUΕL WΑLLΕRSΤΕΙΝ

Σύγκρουση πολιτισμών; Η μεγάλη εικόνα και το μελλοντικό σύστημα

επιμ. Κώστας Μαρκέτος

εκδ. Θύραθεν, σελ. 186

Σύγκρουση πολιτισμών; Ποιοι είμαστε εμείς; Ποιοι είναι οι άλλοι; Κορυφαίος ιστορικός οικονομολόγος, ο Ιμάνουελ Βαλερστάιν υποστηρίζει εδώ και χρόνια πως το ιστορικό μας σύστημα, η καπιταλιστική κοσμοοικονομία βρίσκεται σε δομική κρίση. Θεωρεί πως βρισκόμαστε στο μέσον μιας χαοτικής περιόδου, πως έχουμε μπροστά μας μια διακλάδωση του συστήματος και πως στα πενήντα ερχόμενα χρόνια το σημερινό σύστημα θα έχει πάψει να υπάρχει και θα έχει αντικατασταθεί από κάποιο άλλο.

ΠΑΙΔΙΚΟ

ΝΑΤΑΛΙ ΝΤΕΛΕΜΠΑΡ

Εγώ τα ξέρω όλα για τις πριγκίπισσες

εικον. Ορελί Μπλανς

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 32 – 10,10 ευρώ

«Οι μεγάλοι πιστεύουν πως τα ξέρουν όλα για τις πριγκίπισσες. Εγώ όμως νομίζω πως δεν έχουν καταλάβει τίποτε. Λοιπόν ακούστε με και θα σας πω όλα όσα θέλετε να μάθετε γι’ αυτές». Το βιβλίο ανήκει στη χιουμοριστική σειρά «Εγώ τα ξέρω όλα…», η οποία αποτυπώνει το πώς τα παιδιά αμφισβητούν τις απόψεις των μεγάλων και διαμορφώνουν τον δικό τους τρόπο να αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή