Γνωριμία με το Αμφιάρειο, που μπαίνει στη ζωή μας

Γνωριμία με το Αμφιάρειο, που μπαίνει στη ζωή μας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ. Ας γίνει ένα κομμάτι της ζωής η Ιστορία που είναι ολόγυρα διάσπαρτη και ορατή. Αυτό μοιάζει να είναι το σύνθημα ή έστω το έναυσμα για μία ακόμη πρωτοβουλία ανάδειξης ενός λιγότερο γνωστού αρχαιολογικού χώρου της Αττικής. Το Αμφιάρειο Ωρωπού είναι το επίκεντρο μιας νέας δράσης που θα αναπτυχθεί για δύο Κυριακές, στις 31 Ιουλίου και στις 21 Αυγούστου, από την MOnuMENTA (για την προστασία της φυσικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς) και κατοίκους του Καλάμου Αττικής (πολιτιστικοί σύλλογοι Αγίας Βαρβάρας και Καλάμου).

Βασικός σκοπός της αναγνωριστικής αυτής επίσκεψης για το ευρύτερο κοινό είναι η ανάδειξη του Αμφιαρείου. «Είναι καιρός να βρει τη θέση που του αξίζει στην καθημερινή ζωή των κατοίκων, παραθεριστών και φίλων του Καλάμου και της ευρύτερης περιοχής», λένε οι διοργανωτές. Η πρώτη δράση που είχε αναληφθεί ήταν η χρηματοδότηση της μελέτης προστασίας και ανάδειξης του θεάτρου που βρίσκεται μέσα στο Ιερό. Σε συνεργασία με το σωματείο «Διάζωμα» (που ίδρυσε ο Σταύρος Μπένος), που σκοπό έχει την ανάδειξη αρχαίων θεάτρων, ανοίχθηκε ένας κουμπαράς, στον οποίο κάτοικοι και φίλοι της περιοχής μπορούν να συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους (Εθνική Τράπεζα 040/48312096). Η θετική ανταπόκριση είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος των κατοίκων για τα μνημεία που τους περιβάλλουν.

Το Αμφιάρειο, αφιερωμένο στον μυθικό ήρωα, μάντη και θεραπευτή Αμφιάραος, ήταν το Ιερό του αρχαίου Ωρωπού. Ιδρύθηκε στο διάστημα 431-415 π.Χ. και λειτούργησε έως τον 3ο αι. μ.Χ. Λειτουργούσε ως τόπος λατρείας, μαντείο και θεραπευτήριο. Βρίσκεται στο βάθος χαράδρας και τα αρχαιολογικά κατάλοιπα περιβάλλονται από πυκνό πευκοδάσος και αμπέλια. Μια σπάνια ομορφιά χαρακτηρίζει αυτόν τον ξεχασμένο από επισκέπτες αρχαιολογικό χώρο της Αττικής. Το Ιερό αποτελείται από δύο ξεχωριστούς τομείς που εκτείνονται στις όχθες της ρεματιάς του Μαυροδήλεσι. Στη βόρεια όχθη βρίσκονται τα επίσημα κτίρια (λουτρά, στοά, θέατρο, ναός, βάθρα αγαλμάτων, βωμοί), ενώ στη νότια όχθη εκτείνονται οι εγκαταστάσεις και οι κατοικίες που εξυπηρετούσαν τη λειτουργία του Ιερού.

Η πρώτη περιήγηση στο Αμφιάρειο οργανώνεται αυτήν την Κυριακή στις 11 π.μ. με σημείο συνάντησης την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου. Η περιήγηση, η πρώτη στη σειρά, έχει λάβει από τους διοργανωτές, τον τίτλο «Αμφιάρειον, γνωριμία με τον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής μας». Η ανταπόκριση είναι ήδη ενθαρρυντική.

Πληροφορίες παρέχονται από την MOnuMENTA (τηλ.: 210-25..891, www.monumenta.org).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή