Οι ξένοι σταρ ανεβάζουν το κασέ

Οι ξένοι σταρ ανεβάζουν το κασέ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ. Οταν το 2009 ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ ανακοίνωνε τη συμμετοχή του Ιθαν Χόουκ στο σαιξπηρικό «Χειμωνιάτικο παραμύθι» στο Φεστιβάλ Επιδαύρου είχε -όπως ομολόγησε αργότερα- και ο ίδιος αμφιβολίες για την επιλογή του. Πώς θα αντιδρούσε το κοινό; Θα ενέτασσε στις επιδαύριες προτιμήσεις του ένα κλασικό σαιξπηρικό έργο με ξένους ηθοποιούς; Οπως αποδείχθηκε, στις 21 και 22 Αυγούστου εκείνης της χρονιάς έγινε, κατά το κοινώς λεγόμενο, πανικός. Ακριβώς το ίδιο είχε γίνει και τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, όταν η Ελεν Μίρεν κλήθηκε στην Επίδαυρο για να ερμηνεύσει τη «Φαίδρα» του Ρακίνα. Και τότε η Επίδαυρος γνώρισε λαμπρές μέρες…

Φέτος, κανείς δεν εκπλήσσεται που ο σαιξπηρικός «Ριχάρδος ο Γ΄» ήταν sold out από την πρώτη μέρα της προπώλησης των εισιτηρίων, στις 8 Ιουλίου. Και είναι η πρώτη φορά, τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια, που προστίθεται τρίτη παράσταση σε παραγωγή των Επιδαυρίων. Χθες το βράδυ υπήρχαν μόνο λίγα εισιτήρια για το Ανω Διάζωμα, γι’ αυτήν την τρίτη παράσταση της Κυριακής. Για τις άλλες δύο ημέρες είναι εξαντλημένα.

Ηδη οι τεχνικοί του Old Vic είναι από τη Δευτέρα το βράδυ στην Επίδαυρο. Οι ηθοποιοί θα έφταναν χθες το βράδυ για να ξεκινήσουν από σήμερα τις πρόβες. Και η γενική δοκιμή, όπως κάθε φορά, την Πέμπτη το βράδυ.

Τελικά ποιοι είναι οι λόγοι που σύγχρονοι σταρ γεμίζουν την Επίδαυρο και γίνονται ο απόλυτος πολιτιστικός προορισμός του καλοκαιριού; Αλλοι υποστηρίζουν ότι και ο Σαίξπηρ και ο Ρακίνας, ως κλασικοί, εντάσσονται στην Επίδαυρο. Κάποιοι άλλοι προσθέτουν ότι η κινηματογραφική φήμη των ηθοποιών «προσκαλεί» στην Επίδαυρο και ευρύτερο κοινό από το αμιγώς θεατρόφιλο. Ο Κέβιν Σπέισι, όπως και η Ελεν Μίρεν και ο Ιθαν Χόουκ είναι ονόματα γνωστά από τον κόσμο του Χόλιγουντ και του θεάματος. Η Επίδαυρος είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να να δει κανείς από κοντά μεγάλα ονόματα του σύγχρονου σταρ σύστεμ, σε κλασικά κείμενα, απολύτως εναρμονισμένα και συμβατά με το ύφος της Επίδαύρου

Αναμφίβολα, η ιδέα του Ελληνικού Φεστιβάλ αποδεικνύεται σοφή, και εισπρακτικά και καλλιτεχνικά. Απευθύνεται τόσο στο ψαγμένο κοινό, που επιθυμεί να παρακολουθήσει ηθοποιούς με την παιδεία μεγάλων θεατρικών παραδόσεων, όσο και στο ευρύτερο κοινό, που ίσως να μη γνωρίζει ούτε τον Σαίξπηρ ούτε τον Ρακίνα, γνωρίζει όμως όλους τους κινηματογραφικούς ρόλους των μεγάλων αυτών καλλιτεχνών. Και, βεβαίως, αυτή η σύμπνοια των επιθυμιών του κοινού δημιουργεί sold out στα ταμεία. Είναι όμως και κάτι ακόμα: φαίνεται ότι τα ξένα ονόματα δίνουν στα Επιδαύρια και αίγλη, και κύρος, και κοσμικότητα.

Η αλήθεια είναι ότι το Φεστιβάλ Επιδαύρου κουβαλάει μεγάλη ιστορία, αλλά και πολλά βαρίδια. Η προσπάθεια ανανέωσής του δεν είναι διόλου εύκολη υπόθεση. Ολοι έχουμε στ’ αυτιά μας τα αγενή γιουχαΐσματα για παραστάσεις που θεωρήθηκαν πρωτοποριακές αλλά και προσβλητικές για τον χώρο. Η επιλογή των ξένων σταρ -που τυχαίνει να είναι και μεγάλοι ηθοποιοί- σε κλασικές παραστάσεις φαίνεται να αποδεικνύεται η χρυσή τομή για τον θεσμό των Επιδαυρίων. Τονώνει τόσο τους φίλους της τέχνης όσο και τους επιχειρηματίες της περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή