Ποια Εϊμι γνωρίσαμε εμείς;

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ. Ψάχνοντας να βρω φωτογραφίες για την Εϊμι Γουάινχαουζ που πέθανε στα 27 της χρόνια, διαπίστωσα ποιες ήταν οι «δημοφιλέστερες» κατηγορίες στο google: «η Εϊμι χοντρή», «η Εϊμι ανορεξική», «η Εϊμι λιώμα». Και ποια Εϊμι γνωρίσαμε εμείς; Ενα κορίτσι εξαιρετικά ταλαντούχο, με φωνή και παρουσιαστικό που δύσκολα ξεχνάς, μια κοπέλα με αγορίστικα μάλλον χαρακτηριστικά, που κατόρθωσε από ασχημόπαπο, όχι να γίνει κύκνος με τατουάζ αλλά να καθιερώσει το δικό της στυλ, αναβιώνοντας τη δεκαετία του ’60 σε κόμμωση και μακιγιάζ, και πακέτο με τις εξαρτήσεις της να γίνει η αγαπημένη πολιορκημένη φωτογράφων και δημοσιογράφων.

Χθες έγινε η κηδεία της (στο βόρειο Λονδίνο), αν και τα βρετανικά ταμπλόιντ την είχαν θάψει καιρό πριν, ενώ υπήρχε ακόμη και ιστοσελίδα με στοιχήματα για την ημερομηνία θανάτου της Αγγλίδας τραγουδίστριας. Είδα τη μητέρα της, ίδια με την κόρη της. Η τελετή διήρκεσε 45 λεπτά, περίπου 200 άτομα, οικογένεια, φίλοι, ανάμεσά τους η Κέλι Οσμπορν και άλλες κοπέλες, οι οποίες, είχαν χτενίσει τα μαλλιά τους στο στυλ της Εϊμι για να την αποχαιρετίσουν…

Ηταν η πιο αναγνωρίσιμη ποπ σταρ της γενιάς της. Από την ημέρα που πέθανε, το όνομα της Εϊμι Γουάινχαουζ παίζει παντού. Με κλισέ τιτιβίσματα στο Twitter και κακόγουστα αστεία στο Facebook (συχνά από ανθρώπους που είναι εξίσου εθισμένοι). Οι πωλήσεις και των δύο της άλμπουμ («Frank» και «Back to black») έχουν σημειώσει νέο ρεκόρ. Είχε χωρίσει πρόσφατα και έπασχε από κατάθλιψη. Παπαράτσι και δημοσιογράφοι παρακολουθούσαν τα τηλέφωνά της, τις εισαγωγές στα κέντρα αποτοξίνωσης. Ο δρόμος του σπιτιού της έχει γίνει σημείο συνάντησης για τους θαυμαστές της…

Βλέπω ξανά και ξανά τα βίντεο-κλιπ από τα τραγούδια της και καταλαβαίνω ότι το κορίτσι είχε ήδη βιώσει το τέλος της, είχε σκηνοθετήσει την κηδεία της σε ασπρόμαυρο φιλμ (με την ταφόπλακα να γράφει το όνομά της), είχε αρνηθεί να αποτοξινωθεί, είχε δηλώσει ότι δεν είναι… καλή. Ολοι περίμεναν το τέλος της και όλοι ήλπιζαν ότι θα «καθάριζε». Γιατί δεν ήταν η πρώτη φορά που το ασθενοφόρο πήγαινε στο σπίτι της, μαζί με τα φλας και τις κάμερες. Το χάος της ζωής της αναμεταδιδόταν κάθε λεπτό σαν σε ριάλιτι, όπως ακριβώς συμβαίνει τώρα με το φινάλε. Ή μήπως την αρχή; Βιογραφίες, ανέκδοτο υλικό, ντοκουμέντα, ετοιμάζονται ήδη να κυκλοφορήσουν. Γεννημένη σταρ. Ο Καρλ Λάγκερφελντ κοπιάριρε το στυλ της στην πασαρέλα, νεότεροι καλλιτέχνες ανακύκλωναν τη συνταγή της δήθεν αυτοκαταστροφής. H καλύτερη παράσταση της -σύντομης- ζωής της; Στην απονομή των βραβείων Mercury. Κανείς δεν περίμενε ότι θα ήταν εκεί. Οι γονείς της εκλιπαρούσαν τους θαυμαστές της να σταματήσουν να αγοράζουν δίσκους της «μήπως αλλάξει τρόπο ζωής». Εκείνη όμως εμφανίστηκε και ερμήνευσε το «Love is a losing game». Αξίζει να το αναζητήσετε στο youtube. Η Εϊμι Γουάινχαουζ σε 3 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα, όπως θα θέλαμε να τη θυμόμαστε. Στέκεται απλώς εκεί και τραγουδά, κόντρα στη σκηνική παρουσία-υπερπαραγωγή που απαιτούν οι κριτές των talent shows. Βιάστηκε να κατέβει από τη σκηνή γιατί είχε δακρύσει. Το μαύρο αϊλάινερ ήταν (μάλλον) αδιάβροχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή