Νέες Εκδόσεις

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΥUΚΙΟ ΜΙSΗΙΜΑ

Η Μαρκησία ντε Σαντ

μετ. Παναγιώτης Ευαγγελίδης

εκδ. Αγρα, σελ. 176 – 11,50 ευρώ

Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης φυλάκισης του Μαρκησίου ντε Σαντ, η Μαρκησία ντε Σαντ επέδειξε απόλυτη πίστη στον άντρα της. Τον εγκαταλείπει όμως τελικά όταν εκείνος είναι απολύτως ελεύθερος. Αυτό το αίνιγμα αποτέλεσε την αφετηρία στο μυθιστόρημα του Ιάπωνα συγγραφέα ως απόπειρα κάποιας λογικής εξήγησης. Ημουν σίγουρος, γράφει, πως κάτι εντελώς ακατανόητο αλλά την ίδια στιγμή πολύ αληθινό για την ανθρώπινη φύση βρισκόταν πίσω από αυτό το αίνιγμα και ήθελα να εξετάσω τον Σαντ διατηρώντας τα πάντα στο συγκεκριμένο αναφορικό πλαίσιο. Το έργο μπορεί να περιγραφεί ως «O μαρκήσιος ντε Σαντ ιδωμένος μέσα από τα μάτια των γυναικών».

ΓΚΛΥΝ ΑΪΛΙΦ

Η γυναίκα της Σπάρτης

μετ. Ντίνα Σιδέρη

εκδ. Πατάκη, σελ. 456 – 19,90 ευρώ

Ηταν ο καιρός των μύθων και του μυστηρίου. Ηταν ο καιρός που οι θεοί περπατούσαν ανάμεσα στους ανθρώπους. Ηταν ο καιρός των ηρώων. Η Ελλάδα είναι ένας τόπος σε αναβρασμό, διχασμένη από τις εχθρότητες μεταξύ των βασιλείων που διεκδικούν πλούτο και εξουσία και αλληλοσπαράσσονται. Ο Οδυσσέας ταξιδεύει στη Σπάρτη για να διεκδικήσει το χέρι της Ωραίας Ελένης. Οπλισμένος μόνο με τον πνεύμα και την ευφυΐα του, μπαίνει στον ύπουλο κόσμο του πολέμου και της πολιτικής προκειμένου να ανταγωνιστεί για το μεγαλύτερο έπαθλο της Ελλάδας. «Η γυναίκα της Σπάρτης» είναι ένα ταξίδι ανακάλυψης, το ταξίδι ενός άντρα προς μια γυναίκα, ενός άντρα που θα γίνει βασιλιάς και θρύλος.

ΝΕΑΝΙΚΟ

Φ.Κ. ΚΑΣΤ & ΚΡΙΣΤΙΝ ΚΑΣΤ

Εκλεκτή

μετ. Βούλα Αυγουστίνου

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 384 – 16,60 ευρώ

Η δίψα για αίμα και τα σκοτεινά πάθη μαίνονται στον Οίκο της Νύχτας, και οι περιπέτειες της αρχάριας βρικόλακα Ζόι Ρέντμπερντ στο σχολείο αποκτούν μια μυστηριώδη διάσταση. Μέχρι πρότινος φίλοι γίνονται τώρα εχθροί και ορκισμένοι εχθροί αποδεικνύονται φίλοι. Η καλύτερή της φίλη Στίβι Ρέι είναι απέθαντη και προσπαθεί να μη χάσει τις τελευταίες ρανίδες ανθρωπιάς που της έχουν απομείνει. Η Ζόι δεν έχει ιδέα πώς να την βοηθήσει, ξέρει όμως ένα πράγμα: πως ό,τι ανακαλύψουν μαζί θα πρέπει να κρατηθεί μυστικό απ’ όλους στον Οίκο της Νύχτας, γιατί η εμπιστοσύνη αποτελεί σπάνιο είδος πολυτελείας.

ΕΡΒΕ ΛΕ ΤΕΛΙΕ

Αρκετά μιλήσαμε γι’ αγάπη

μετ. Αχιλλέας Κυριακίδης

εκδ. Opera, σελ. 256 – 16 ευρώ

Εχεις την αίσθηση πως βρίσκεσαι στη δεκαετία του ’70 ανάμεσα σε μια ταινία του Κλοντ Σοτέ και ένα μυθιστόρημα του Ζορζ Περέκ. Τα πούλια του γοητευτικού αυτού αφηγηματικού ντόμινο είναι κατ’ αρχάς δύο ζευγάρια: ένας επιστήμονας και η σύζυγός του Λουίζ Μπλουμ, και ένας οφθαλμοχειρουργός και η σύζυγός του Αννα Στάιν. Επίσης δύο εργένηδες: ο ψυχαναλυτής Τομά Λε Γκαλ που παρακολουθεί την Αννα και γίνεται εραστής της Λουίζ και ο συγγραφέας Ιβ Ζανβιέ που γίνεται εραστής της Αννας. Τα πρόσωπα είναι γύρω στα σαράντα και γερνούν χωρίς να γεράσουν. Διαβάζεις τις συναντήσεις τους, τις διασταυρώσεις τους, τις αμφιβολίες τους, τις ατυχίες τους, τους χωρισμούς τους.

ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ

ΑLΙCΕ ΜΙLLΕR

Η απαγορευμένη γνώση

μετ. Πελαγία Τσινάρη

εκδ. Ροές, σελ. 240 – 16 ευρώ

Η απαγορευμένη γνώση είναι το κομμάτι της παιδικής ηλικίας που οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να ξεχνούν. Για πολλούς θα μείνει διά βίου αθέατο, καταχωνιασμένο στις σκοτεινές περιοχές του ασυνείδητου. Οι γονείς παραμένουν στο απυρόβλητο, δεν κατηγορούνται ευθέως, κανείς δεν τους θέτει προ των ευθυνών τους. Ο,τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες του οικογενειακού περιβάλλοντος θεωρείται ιδιωτική υπόθεση, κάτι που δεν αφορά τους άλλους, το κοινωνικό σύνολο. Και όμως, γράφει η Μίλλερ, η παιδική κακοποίηση αποτελεί το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Αποσιωπώντας το πρόβλημα, ένα φαινόμενο συχνό και υπαρκτό όπως δείχνουν οι στατιστικές, καταδικάζουμε το μέλλον όλων μας. Οι γονείς έχουν ευθύνη, τα παιδιά έχουν δικαιώματα και το πρόβλημα έχει λύση.

ΜΕΛΕΤΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ Β. ΣΕΛΛΙΑΝΑΚΗΣ

Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί την Ελλάδα

Η άνοδος, η πτώση και η λεηλασία

Εχοντας ιδία πείρα από την πορεία και την παρακμή των αγροτικών συνεταιρισμών, ο συγγραφέας στην πρώτη ενότητα του τόμου καταγράφει την εμφάνιση και λειτουργία τους στην Ελλάδα μέχρι το 1914 με ειδική αναφορά στα Αμπελάκια. Ακολουθεί μια ιστορική αναδρομή στη θεσμοθέτηση των αγροτικών συνεταιρισμών, η κομματική διείσδυση και τελικά η λεηλασία τους. Τέλος, προτείνει την εφαρμογή μέτρων για την αναγέννηση του θεσμού με βάση το γερμανικό συνεταιριστικό σύστημα.

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

RΑΥΜΟΝD SΜULLΥΑΝ

Ο γρίφος της Σεχραζάντ και

άλλα αινίγματα μαθηματικής λογικής

μετ. Αντώνης Μελάς

εκδ. Τραυλός, σελ. 288 – 16,50 ευρώ

Ο συγγραφέας έχει το χάρισμα να μετατρέπει τα αφηρημένα και δυσνόητα θέματα των μαθηματικών και της λογικής, σε ελκυστικά αινίγματα με ιδιαίτερη παιδαγωγική αξία. Ο τόμος περιλαμβάνει 225 γρίφους κλιμακούμενης δυσκολίας, πρωτότυπες σπαζοκεφαλιές, «κόλπα» λογικής και «παιχνίδια» με αριθμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή