Συνεργασία Μεγάρου – «Διαζώματος»

Συνεργασία Μεγάρου – «Διαζώματος»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Μια σημαντική συνεργασία εγκαινιάζει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη νέα καλλιτεχνική περίοδο στο κατώφλι των 21 χρόνων λειτουργίας του. Επιχειρώντας ένα άνοιγμα στην περιφέρεια συνεργάζεται με τη δραστήρια κίνηση πολιτών «Διάζωμα», η οποία έχει αναλάβει την αποκατάσταση, ανάδειξη και διατήρηση αρχαίων θεάτρων της επικράτειας.

Στο αποκατεστημένο θέατρο της Μαρώνειας ο αρχαιοελληνιστής, φιλόλογος και μεταφραστής Δημήτρης Μαρωνίτης θα διαβάσει στις 4 Σεπτεμβρίου μαζί με την ηθοποιό Λυδία Φωτοπούλου αποσπάσματα από τη νέα του μετάφραση της Ιλιάδας που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αγρα.

Η σκηνοθεσία της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το τοπικό Φεστιβάλ Μαρώνειας, είναι του Θοδωρή Γκόνη, ενώ συμμετέχουν οι μουσικοί Βαγγέλης Κοντόπουλος (κοντραμπάσο) και Τάσος Καπζάλλας (πνευστά). Η εκδήλωση υπό την αιγίδα του Μεγάρου πρόκειται να παρουσιαστεί στις 23/9 στο Ωδείο της Μεσσίνης και στις 28 του ίδιου μήνα στο Ωδείο της Κω.

Ο Δημήτρης Μαρωνίτης επέλεξε να διαβάσει μαζί με τη Φωτοπούλου δύο μη πολεμικά επεισόδια από το ομηρικό έπος: Την «Διός απάτη», η οποία αναφέρεται στον συζυγικό έρωτα του Δία και της Ηρας, από τη δέκατη πέμπτη ραψωδία (Ξ 159-355) και την «Ασπίδα του Αχιλλέα», από τη δέκατη όγδοη ραψωδία (Σ 368-617). Ενα τμήμα του επικού ποιήματος, το οποίο αποθεώνει την ποιητική τέχνη μέσω της εικαστικής.

Το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας βρίσκεται στα νότια του ομώνυμου χωριού, στην τοποθεσία «Καμπάνα» του νομού Ροδόπης. Η Μαρώνεια ιδρύθηκε από Χιώτες αποίκους στα μέσα του 7ου αιώνα π.Χ. και το θέατρο, εννέα κερκίδων και χωρητικότητας τριών χιλιάδων θεατών, το οποίο κατασκευάστηκε στα τέλη του 4ου, χρησιμοποιήθηκε για παραστάσεις και τη ρωμαϊκή εποχή για μονομαχίες, αδιάλειπτα μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ. Η ανακάλυψή του έγινε στις αρχές της δεκαετίας του ’60, ενώ η αποκατάστασή του (στη ρωμαϊκή φάση του μνημείου) ξεκίνησε το 2005.

Το μη κερδοσκοπικό σωματείο που ίδρυσε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Σταύρος Μπένος έχει ήδη αναλάβει την αποκατάσταση και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου των Δελφών, της Μακύνειας (Δήμος Αντιρρίου) και του αρχαίου θεάτρου του Ορχομενού Αρκαδίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή