Ραντεβού τον Σεπτέμβριο στο Μπενάκη

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο στο Μπενάκη

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΘΕΣΕΙΣ. Ενα πλούσιο εκθεσιακό πρόγραμμα επιφυλάσσει στο φιλότεχνο κοινό το Μουσείο Μπενάκη τους φθινοπωρινούς μήνες μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο. Στις 6 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται στο κεντρικό κτίριο της οδού Κουμπάρη έκθεση ζωγραφικών έργων και χαρακτικών του εικαστικού Μανώλη Χάρου με θέμα τους μύθους του Αισώπου. Στην έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Οκτωβρίου ο καλλιτέχνης θα παρουσιάσει και μια σειρά από παιχνίδια τα οποία εμπνεύστηκε από τους εν λόγω μύθους.

Με μια πρωτότυπη αρχιτεκτονική έκθεση θα κάνει ποδαρικό στη νέα καλλιτεχνική σεζόν το Μπενάκη της Πειραιώς, παρουσιάζοντας από τις 14/9 μέχρι τέλη Νοεμβρίου τις αρχιτεκτονικές συμμετοχές στους τρεις μεγαλύτερους διαγωνισμούς για την εκπόνηση των υποκαταστημάτων της Τραπέζης της Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη και στον Πειραιά λίγο μετά την ίδρυση της τράπεζας, το 1928. Η έκθεση θα περιλαμβάνει σχέδια και φωτογραφίες από τα 27 υποκαταστήματα, σχέδια εσωτερικής διακόσμησης, αλλά και ενδεικτικά έπιπλα εποχής από το υποκατάστημα της Πανεπιστημίου.

Στο ίδιο κτίριο θα διοργανωθεί έκθεση πρόσφατων έργων 30 Ελλήνων γελοιογράφων με τον τίτλο: «Με το (Μ) πενάκη των γελοιογράφων». Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 19/9 και η έκθεση θα διαρκέσει ώς τις 2/10.

Ενα από τα πιο πολυαναμενόμενα γεγονότα είναι η πρώτη ατομική έκθεση του πολυθρύλητου Βρετανού καλλιτέχνη Damien Hirst στην Ελλάδα. Η έκθεση με τίτλο «New Religion», που παρουσιάστηκε στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης προσεγγίζει ένα κεντρικό ζήτημα για τον Χιρστ, την πίστη στον επιστημονικό ρασιοναλισμό και την αμφισβήτηση της θρησκευτικής πίστης. Η έκθεση, που εγκαινιάζεται στις 20/9 στην Πειραιώς, περιλαμβάνει 44 μεταξοτυπίες και τέσσερα γλυπτά, τα οποία συνθέτουν μια κυκλική τοιχογραφία. Μέχρι 27/11.

Εξαιρετικής σημασίας είναι και το μεγάλο αφιέρωμα στον σπουδαίο ζωγράφο της γενιάς του ’30 Αγήνορα Αστεριάδη, που θα παρουσιαστεί στην Πειραιώς στις 2/9. Στη μεγάλη αναδρομική έκθεση του ζωγράφου, που κατόρθωσε να παντρέψει τα διδάγματα της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας με την ελληνική παράδοση, θα εκτεθούν 150 έργα, ανέκδοτα σχέδια και ακουαρέλες και υλικό από το αρχείο του. Μέχρι 20/11.

Ενα νέο έργο, το οποίο αποσκοπεί να έρθει σε διάλογο με τα αρχαιοελληνικά και τα ρωμαϊκά εκθέματα του Μουσείου Μπενάκη θα εκθέσει στα τέλη Σεπτεμβρίου ο Andy Holden στην Πειραιώς, σε μια προσπάθεια να συνεχίσει τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ προσωπικής ανάμνησης και μνημείου. Στις 25/10 οι επισκέπτες του κεντρικού κτιρίου θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν για πρώτη φορά έργα απ’ όλα τα ημερολόγια της ΑΓΕΤ Ηρακλής που παραχωρήθηκαν για 19 χρόνια στο μουσείο.

Τέλος, στα μέσα Νοεμβρίου θα εγκαινιαστεί στην Πειραιώς έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Χουλιάρα. Η έκθεση θα περιλαμβάνει 300 περίπου εξπρεσιονιστικά έργα του λογοτέχνη, ποιητή και ζωγράφου.

Στις 6/9 θα επαναληφθεί στην Πειραιώς η μουσικοχορευτική παράσταση για παιδιά «Το πάπλωμα με τα χρυσά κουδουνάκια» που διοργανώνει το Κέντρο Βιωματικής Μουσικής Κίνησης & Λόγου «Μαρίζα Κωχ». Επίσης το τριήμερο 23 – 25/9 θα διοργανωθεί διεθνές συνέδριο με τίτλο: «Ενας χαμένος ελέφαντας» αφιερωμένο στο έργο του Νίκου Γκάτσου με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή