Τιμή στον Πίντερ από τους Τζον Μάλκοβιτς και Τζούλιαν Σαντς

Τιμή στον Πίντερ από τους Τζον Μάλκοβιτς και Τζούλιαν Σαντς

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΑΤΡΟ. Πρόκειται για μία σχεδόν… προσωπική υπόθεση: εκτός από τη μακρόχρονη φιλία τους -γνωρίστηκαν το 1984 κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Killing Fields» – ο Τζον Μάλκοβιτς και ο Τζούλιαν Σαντς μοιράζονται τον θαυμασμό τους για τον θεατρικό συγγραφέα, σεναριογράφο και ποιητή Χάρολντ Πίντερ, με τον οποίο είχαν την τύχη να συνεργαστούν και οι δύο. Με την παράσταση «A Celebration of Harold Pinter», που έκανε πρεμιέρα την περασμένη Παρασκευή και έχει ενθουσιάσει κοινό και κριτικούς στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, οι δύο άντρες αποτίουν φόρο τιμής στον Αγγλο νομπελίστα, εστιάζοντας τόσο στο έργο του όσο και στην πολυσχιδή προσωπικότητά του.

Ολα ξεκίνησαν το 2005, όταν ο Πίντερ, που έπασχε από καρκίνο στον οισοφάγο και είχε χάσει τη φωνή του, ζήτησε από τον Τζούλιαν Σαντς να διαβάσει μερικά από τα ποιήματά του σε μία φιλανθρωπική εκδήλωση. Ο Βρετανός ηθοποιός, που ήταν εξοικειωμένος με το έργο του Πίντερ από τα μαθητικά του χρόνια και είχε δουλέψει μαζί του στα γυρίσματα του τηλεοπτικού δράματος «The Room» το 1987, επανέλαβε την απαγγελία στην επιμνημόσυνη τελετή του συγγραφέα, το 2008, την ηχογράφησε και την έστειλε σε όσους δεν μπόρεσαν να παραστούν. Ενας από αυτούς ήταν ο Μάλκοβιτς, ο οποίος είχε ειδικευτεί στο έργο του γνωστού συγγραφέα ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και αργότερα είχε ανεβάσει πολλά από τα έργα του με τον θίασο Steppenwolf στο Σικάγο. Οταν ο παραγωγός Νικ Μπρουκ ζήτησε από τον Σαντς να ετοιμάσει ένα αφιέρωμα στον Πίντερ για το Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, εκείνος ζήτησε από τον παλιό του φίλο να αναλάβει τη σκηνοθεσία.

Καρπός της συνεργασίας τους ήταν μία συγκινητική όσο και χιουμοριστική σύνθεση ανεκδότων από τη ζωή του Χάρολντ Πίντερ, συνεντεύξεων και αποσπασμάτων από το έργο του, ενώ κεντρική θέση καταλαμβάνουν τα ποιήματά του – ανάμεσά τους και ένα δριμύ «κατηγορώ» για την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003. H παράσταση παίζεται στο Pleasance Theatre του Εδιμβούργου ώς τις 21 Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή