Προ-βολες

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κέβιν Σπέισι έσωσε το Φεστιβάλ της Επιδαύρου; Είναι λίγο άδικο να το υποστηρίξεις, αφού εκτός από τις τρεις sold out παραστάσεις του Ριχάρδου Γ΄ με τον διάσημο ηθοποιό και κάποιες από τις ελληνικές παραστάσεις στο αργολικό θέατρο είχαν καλή πληρότητα και ικανοποίησαν εισπρακτικά και καλλιτεχνικά τους διοργανωτές. Ομως, εν μέσω κρίσης, ενισχύεται ο προβληματισμός για τη φυσιογνωμία και τις επιλογές των παραστάσεων που παίζονται στην Επίδαυρο.

Είναι δεδομένο ότι το φεστιβάλ αποτελεί πόλο τουριστικής έλξης, η οποία με τη σειρά της ενισχύει και το εισόδημα της τοπικής οικονομίας. Οι ντόπιοι πλέον έχουν γίνει «μάστορες» στα του φεστιβάλ και το ένστικτό τους μοιάζει αλάνθαστο για την προσέλευση σε κάθε παράσταση. Και είναι γεγονός ότι η τοπική κοινωνία «διεκδικεί» οι ιθύνοντες του φεστιβάλ να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες της. Μια παράσταση με «άγνωστο» έργο ή με λιγότερο δημοφιλείς ηθοποιούς ή ακόμη και με μεγάλη διάρκεια μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στη μαζική προσέλευση θεατών, υποστηρίζουν οι τοπικοί παράγοντες. Από την άλλη, και η Επίδαυρος είναι ένα «μαζικό» θέατρο, με αποτέλεσμα ακόμη και 2.000 ή 3.000 θεατές -που θα αποτελούσαν θρίαμβο σε ένα μικρό, κλειστό θέατρο- να απογοητεύουν τους συντελεστές της παράστασης.

Ανάλογος προβληματισμός διατυπώνεται και για τη χρονική διάρκεια του φεστιβάλ. Οι φετινές συνολικά έξι παραστάσεις θεωρήθηκαν, από ορισμένους, λίγες.

Αναζητούμε ένα φεστιβάλ που θα αποτελεί συγκέντρωση των παραστάσεων των -με θεσμικά κατοχυρωμένη θέση- κρατικών θεάτρων της χώρας και λίγων ακόμη συγκυριακών επιλογών; Θέλουμε η Επίδαυρος να γίνει ένα θέατρο ποικιλιών, όπως π. χ. το Ηρώδειο, όπου τα πάντα έχουν θέση;

Το βάρος δεν πέφτει σε εκείνους που επιδιώκουν μόνο να αυξήσουν τα κέρδη τους. Η ουσία είναι η αναζήτηση των επιλογών που θα δώσουν ένα σαφές στίγμα στο Φεστιβάλ της Επιδαύρου. Η παρουσία του Γιώργου Λούκου αποτελεί εχέγγυο, όπως έχει αποδείξει η επιτυχία του Φεστιβάλ Αθηνών. Ομως, η επιλογή παραστάσεων που στήνονται για να περιοδεύσουν, αφού παρουσιαστούν στην Επίδαυρο, στην Ελλάδα μοιάζει να θολώνει το στίγμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου, μετατρέποντάς το σε μία ακόμη στάση της θεατρικής περιοδείας ορισμένων…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή