Δελφοί, με το βλέμμα στο μέλλον

Δελφοί, με το βλέμμα στο μέλλον

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΝΗΜΕΙΑ. Με τη ματιά στο μέλλον και με πίστη ότι τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν, οι Δελφοί και η Ι΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που έχει την ευθύνη του μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου, περιμένουν το κοινό αύριο με μία λιτή, ατμοσφαιρική συναυλία υπό το φως της πανσελήνου. Αποκτά έναν επιπλέον συμβολισμό η μουσική αυτή εκδήλωση, που περιλαμβάνει και λόγο, με τον εύγλωττο τίτλο «Μηδέν Αγαν – Καμία υπερβολή», καθώς η περίοδος της μοιρολατρίας και της παθητικής ανοχής μιας άσχημης κατάστασης στον πολιτισμό έχει παρέλθει. Χωρίς τα βασικά προβλήματα να έχουν επιλυθεί (υποστελέχωση, χαμηλές αμοιβές κ. λπ.), οι πυλώνες της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, όπως είναι οι Δελφοί, πρέπει σε κλίμα αυτοθυσίας, συχνά αίσθηση καθήκοντος και προσφοράς να ακτινοβολούν θετικά σήματα.

Γίνεται αυτό χωρίς επιπλέον κονδύλια; Θαύματα δεν γίνονται. Αλλά, όπως διαφαίνεται από την αθόρυβη εργασία στους Δελφούς, πολλά έχει να περιμένει κανείς. Παρά το γεγονός ότι κάθε Δευτέρα και Τρίτη ο χώρος και το μουσείο κλείνουν στις 3 μ. μ., τις υπόλοιπες μέρες έχει επιτευχθεί το συνεχές 12ωρο. Αυτό που εντυπωσιάζει στους Δελφούς και που χρεώνεται στα υπέρ της Εφορείας είναι η σχέση που έχει καλλιεργηθεί με την τοπική κοινωνία. Οι Δελφοί, που από το 1987 είναι στη λίστα της Unesco, έχουν τη μεγαλύτερη ζώνη προστασίας. Σε έκταση 400.000 στρεμμάτων επιτρέπεται μόνο η ελαιοκαλλιέργεια. Ετσι, όμως, διασώθηκε αλώβητο το αρχαίο τοπίο. Οχι όμως χωρίς τις αναμενόμενες εντάσεις με την τοπική κοινωνία. Αξιοποιώντας ό, τι ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει στο μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο, η τοπική Εφορεία (με προϊσταμένη την κ. Αθανασία Ψάλτη) καλλιεργεί συστηματικά το άνοιγμα στην κοινωνία με εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις διά της αφής για όσους έχουν πρόβλημα όρασης και σειρά «ανοιγμάτων» με εικαστικές εκθέσεις, δράσεις και αφιερώματα (ορισμένα εντυπωσιακά, όπως η έκθεση Γιώργου Ξένου το 2012, ο εορτασμός Ετους Ελύτη κ. ά.). Σύμφωνα με στοιχεία, υπάρχει «μια σταθερή αυξητική άνοδος στον αριθμό επισκεπτών» και προοπτική για σημαντική βελτίωση του πωλητηρίου.

Εργα σε εξέλιξη

Από τις παρεμβάσεις που έχουν εγκριθεί στον χώρο, ξεχωρίζουν η κατασκευή πεζόδρομου για τους επισκέπτες, η αντιμετώπιση της ολισθηρότητας, η ανανέωση των φυλακίων και των χώρων υγιεινής του αρχαιολογικού χώρου κ. ά. Αυτά προωθούνται βάσει μελετών της Ι΄ Εφορείας που μπορούν να υλοποιηθούν, αφού οι Δελφοί εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ανάδειξης των μεγάλων αρχαιολογικών χώρων του ΥΠΠΟΤ. Παράλληλα, μέσω ΕΣΠΑ, χρηματοδοτούνται η πυροπραστασία και η στερέωση της βραχώδους πλαγιάς στην Κασταλία Πηγή και στο Γυμνάσιο, ενώ πολύ σημαντική είναι η συνεργασία με το  «Διάζωμα» για τη μελέτη αναστήλωσης του θεάτρου των Δελφών, η οποία εκπονείται από την αρχιτέκτονα Λιάνα Χλέπα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή