Η πόλη της Ξάνθης αφηγείται ιστορίες

Η πόλη της Ξάνθης αφηγείται ιστορίες

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ. Θεσμός έχουν γίνει στην Ξάνθη οι ετήσιες «Γιορτές Παλιάς Πόλης» που διοργανώνονται κάθε τέλος καλοκαιριού από τον δήμο και τους πολιτιστικούς φορείς. Φέτος, οι Γιορτές διεξάγονται από 27 Αυγούστου έως 11 Σεπτεμβρίου και η ιδιαιτερότητά τους, σε σχέση με άλλες πόλεις είναι ότι αποτελούν την κορύφωση μιας αδιάλειπτης καθ’ όλον τον χρόνο πολιτιστικής κίνησης. Η Φιλοπρόοδος Ενωση Ξάνθης (ΦΕΞ), με παράδοση στη ζωή της πόλης κοντά 60 χρόνια τώρα, κρατάει ζωντανή την κίνηση με εκθέσεις και συναυλίες έντεχνης και κλασικής μουσικής, ενώ σημαντική είναι η συνεργασία με το Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, που στεγάζεται στο ιστορικό αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου.

Από κοινού, η ΦΕΞ και το Λαογραφικό Μουσείο οργανώνουν τους Ιστορικούς Περίπατους με σκοπό τη γνωριμία με τη νεότερη ιστορία της πόλης, ενώ μια σειρά θεματικών εκδόσεων, με πρωτοβουλία του Μουσείου, αποτελεί μία ακόμη καινοτομία. Οι εκδόσεις με γενικό τίτλο «Μικρές ιστορίες της Ξάνθης» αναφέρονται σε διάφορα κεφάλαια της ζωής της πόλης, κυρίως από την περίοδο της ακμής της από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τον Μεσοπόλεμο.

Οι «Γιορτές της Παλιάς Πόλης» περιλαμβάνουν πλήθος δράσεων, εκθέσεις, σεμινάρια, προβολές και συναυλίες που σκοπό έχουν να προβάλουν σε πανελλήνια κλίμακα την τουριστική δυνατότητα της Ξάνθης και την ιστορική της αίγλη. Η παλιά πόλη της Ξάνθης, που έχει διατηρηθεί ως οικιστικό σύνολο, είναι ο προπομπός των εκδηλώσεων και αποτελεί απόδειξη της σύζευξης της πολιτιστικής παράδοσης και της οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης. Ανάμεσα στις φετινές εκδηλώσεις, πέρα από τον εικαστικό περίπατο που γίνεται κάθε χρόνο στο Λαογραφικό Μουσείο, θα περιληφθούν και οι προβολές του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.

www. fex. org. gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή