Το Met ζει τη χρυσή εποχή του

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΘΕΣΕΙΣ. Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Πέρυσι τέτοιες μέρες, ήταν η μεγάλη έκθεση Πικάσο που γινόταν η έβδομη πιο επιτυχημένη στην ιστορία του μουσείου από άποψης προσέλευσης, καθώς συγκέντρωσε 703.256 επισκέπτες. Και φέτος το φαινόμενο Αλεξάντερ Μακουίν. Γιατί, πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς την εκρηκτική και πέρα από κάθε προσδοκία επισκεψιμότητα της έκθεσης-αφιερώματος στον πρόωρα χαμένο Βρετανό σχεδιαστή μόδας; Από τις 4 Μαΐου, ημέρα των εγκαινίων, έως τις 7 Αυγούστου, οπότε έπεσε η αυλαία και της εβδομαδιαίας παράτασης που αποφάσισαν οι ιθύνοντες του μουσείου, 661.509 άνθρωποι είδαν από κοντά τη μεθυστική αυτή ρετροσπεκτίβα αποτίνοντας φόρο τιμής σε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του καιρού μας.

Με το εκπληκτικό αυτό αποτέλεσμα, η έκθεση « Αλεξάντερ Μακουίν: Αγρια ομορφιά» πλασαρίστηκε στην κορυφαία δεκάδα των πιο εμπορικών εκθέσεων του Met στα 141 του χρόνια, μία μόνο θέση πίσω από την έκθεση του Πικάσο. Ταυτόχρονα, έγινε η πιο δημοφιλής από τις ειδικές εκθέσεις που διοργανώνει το Ινστιτούτο Κοστουμιών από το 1946, όταν και έγινε τμήμα του μουσείου. Το Ινστιτούτο διαθέτει μια τεράστια συλλογή, αριθμεί περίπου 35.000 κοστούμια και αξεσουάρ από κάθε γωνιά του κόσμου και δεκαετία.

Ενθουσιασμένος από την ανταπόκριση του κοινού, ο διευθυντής του Μετροπόλιταν, Τόμας Κάμπελ, δήλωσε ότι η έκθεση ήταν ένα κομψό αφιέρωμα στην τέχνη του σχεδιαστή, και είμαστε υπερήφανοι που τη μοιραστήκαμε με ένα τόσο ευρύ ακροατήριο, πρόθυμο να ζήσει την εμπειρία μιας τόσο μεγάλης ιδιοφυΐας».

Ηταν τέτοια η πίεση από τον κόσμο για να δει την έκθεση, που η διοίκηση του μουσείου υποχρεώθηκε σε μια σειρά κινήσεων έτσι ώστε να ικανοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Εκτός από την παράταση της μιας εβδομάδας, το μουσείο παρέτεινε το ωράριο λειτουργίας του το τελευταίο Σαββατοκύριακο μέχρι τα μεσάνυχτα, άνοιξε τις πόρτες της έκθεσης και του μουσείου τις Δευτέρες, όταν το Met παραμένει συνήθως κλειστό (χρεώνοντας ειδικό εισιτήριο των 50 δολαρίων), και προσέφερε στα μέλη του ειδικές πρωινές επισκέψεις πριν από το επίσημο άνοιγμα του μουσείου. Οι «εκτός προγράμματος» Δευτέρες για τα μέλη συγκέντρωσαν περισσότερους από 17.000 επισκέπτες, ενώ μόνο τυχαίος δεν φαίνεται να είναι ο διπλασιασμός των νέων μελών του μουσείου (23.000 κατά τη διάρκεια της έκθεσης).

Δυναμισμός

Με δύο εκθέσεις αυτής της δυναμικής μέσα στην ίδια σεζόν, η ανακοίνωση του Μητροπολιτικού Μουσείου ότι η περίοδος 2010-2011 ήταν η πιο επιτυχημένη τα τελευταία 40 χρόνια δεν προκαλεί έκπληξη. Συνοπτικά, από τον Ιούλιο του 2010 έως τις 30 Ιουνίου οι επισκέπτες του μουσείου έφτασαν τα 5,68 εκατομμύρια επισκέπτες. Η αύξηση σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη σεζόν υπολογίζεται σε 400 χιλιάδες περισσότερους επισκέπτες. Ο δυναμισμός του μεγάλου αυτού μουσείου αποτυπώνεται σε ακόμα περισσότερα νούμερα: 139.800 μέλη, 47 εκατομμύρια επισκέψεις ετησίως στην ιστοσελίδα του, περισσότερους από 500.000 φίλους στο Facebook και πάνω από 300.000 στο Τwitter. Είπε κανείς ότι τα μουσεία πέθαναν;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή