Η πόλη που εμείς αγαπήσαμε

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καλησπέρα! Εχουμε λάβει αίτηση από επισκέπτη της Αθήνας για συνάντηση με κάποιον Athens Local! Διάβασε παρακάτω για να δεις αν θα μπορούσες να είσαι εσύ αυτός ή αυτή!».

Αυτό είναι το πρώτο e-mail που έλαβαν περισσότεροι από 150 εθελοντές μιας νέας εθελοντικής υπηρεσίας της Εταιρείας Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Αθηναίων (ΕΤΟΑΑ). Ενας Αμερικανός τουρίστας κοντά στα 50 πρόκειται να επισκεφθεί μαζί με το παιδί του την Αθήνα τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Μέσω Διαδικτύου πληροφορήθηκε για την ύπαρξη του νεοσύστατου θεσμού του Athens Local και σκέφθηκε να τον αξιοποιήσει. Συμπλήρωσε τη σχετική φόρμα ενδιαφέροντος αναφέροντας τα ενδιαφέροντά του: ελληνική γαστρονομία (συμπεριλαμβανομένων της εγχώριας κουλτούρας του καφέ, των γλυκών κ.ά.), αθηναϊκές γειτονιές και ψώνια.

Οι άνθρωποι της ΕΤΟΑΑ που διαχειρίζονται το πρόγραμμα διαβίβασαν τις πληροφορίες στους εθελοντές εκείνους που είχαν δηλώσει διαθεσιμότητα και γνώσεις στις αντίστοιχες θεματικές κατηγορίες. Και κατέληγε το e-mail: «Σε περίπτωση που είσαι διαθέσιμος/η τις ημερομηνίες και ώρες που αναγράφονται παραπάνω και θεωρείς πως τα χαρακτηριστικά του επισκέπτη σού ταιριάζουν, ενημέρωσέ μας το συντομότερο δυνατόν!».

Κοινότητα

Η ιδέα του Athens Local είναι βασικός μοχλός μιας ευρύτερης προσπάθειας του προγράμματος «This is ΜΥ Athens» (Αυτή είναι η Αθήνα ΜΟΥ), που επιχειρεί να συσπειρώσει Αθηναίους με αγάπη για την πόλη τους και ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα τουρισμού, υποδοχής και φιλοξενίας. Στην ΕΤΟΑΑ πιστεύουν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να δημιουργηθεί μια δυναμική κοινότητα που θα λειτουργεί ως πρεσβευτής της θετικής πλευράς της πόλης.

Στη διάρκεια της πρώτης συνάντησης με τους εθελοντές του «This is ΜΥ Athens», περί τα τέλη Ιουλίου, και παρουσία του προέδρου της εταιρείας, Γιώργου Μπρούλια, δόθηκε έμφαση στις βασικές αρχές της περιήγησης των Athens Locals με τους επισκέπτες της Αθήνας και την περιγραφή όλων των σταδίων της διαδικασίας, τα οποία βασίζονται στα κοινά ενδιαφέροντα των Locals και των επισκεπτών καθώς επίσης και στην αμοιβαία βούληση να αναζητήσουν μια εναλλακτική και όμορφη εικόνα της πόλης στηριζόμενη στην αυθεντική εμπειρία ενός κατοίκου και κυρίως ενός κατοίκου που ξέρει και αγαπάει την πόλη του.

Αδιαμεσολάβητα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε Αθηναίους που προσφέρονται εθελοντικά να περάσουν χρόνο με τους επισκέπτες της πόλης για να τους δείξουν ένα όσο το δυνατόν πιο αληθινό και αδιαμεσολάβητο πρόσωπο της Αθήνας, πέρα από τα στερεότυπα της τουριστικής βιομηχανίας.

Ο Athens Local έχει την ελευθερία να αποκαλύψει στον επισκέπτη της πόλης κομμάτια της Αθήνας που σπάνια βλέπουν τουρίστες, τα στέκια του, αγαπημένες γωνιές φιλτραρισμένες μόνο μέσα από ένα πολύ προσωπικό γούστο και μάτι. Και δεν είναι είδηση αν πούμε ότι εκατομμύρια τουρίστες σε όλον τον κόσμο κι εμείς ανάμεσά τους θα… σκοτώναμε για να έχουμε δίπλα μας έναν ντόπιο που θα μας ξεκλείδωνε τα μυστικά μιας άγνωστης πόλης.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την πολύ καλή πρωτοβουλία ή -ακόμα περισσότερο- θέλετε να δηλώσετε συμμετοχή, απευθυνθείτε στο www.thisisathens.org

Η πρώτη απόπειρα που δεν μακροημέρευσε

Ο εθελοντισμός στην Αθήνα δεν γεννήθηκε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αλλά ήταν εκείνο το καλοκαίρι που εκατομμύρια Αθηναίοι ήρθαν σε επαφή με τη μαζική παρουσία χιλιάδων χαμογελαστών εθελοντών στους δρόμους και στα στάδια της πόλης. Η συνέχεια, όπως είναι γνωστό, δεν ήταν αντάξια των προσδοκιών. Ο Δήμος Αθηναίων επιχείρησε να αξιοποιήσει τη θετική αύρα της εποχής εγκαινιάζοντας ένα δικό του πρόγραμμα με εθελοντές σε κεντρικά σημεία της πόλης για την εξυπηρέτηση των τουριστών. Στήθηκαν αντίστοιχα περίπτερα ενημέρωσης (info points), υπήρξε συμμετοχή, αλλά η πρωτοβουλία δεν μακροημέρευσε. Ας ελπίσουμε ότι τα πράγματα τώρα θα εξελιχθούν διαφορετικά.

Και μία διευκρίνιση που σπεύδουν να κάνουν από την ΕΤΟΑΑ για να αποφευχθούν περιττές παρεξηγήσεις: οι περιηγήσεις του προγράμματος «This is MY Athens» παρέχονται δωρεάν στους τουρίστες της πόλης και δεν περιλαμβάνουν ιστορική πληροφορία. Σε περίπτωση σχετικού αιτήματος, ο ενδιαφερόμενος-επισκέπτης παραπέμπεται στο Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή