Ατζέντα

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Οι Pulp επιστρέφουν στην Ελλάδα

Ενα από τα πιο γνωστά βρετανικά ποπ συγκροτήματα επιστρέφει στη χώρα μας 13 χρόνια μετά την τελευταία του εμφάνιση, στο Rockwave Festival στη Φρεαττύδα. Μετά την επανένωση του συγκροτήματος, πριν από λίγους μήνες, όλα τα ιδρυτικά μέλη των Pulp -οι Nick Banks, Jarvis Cocker, Candida Doyle, Steve Mackey, Russell και Mark Webber- εμφανίζονται απόψε στο Terravibe Park της Μαλακάσας για μια συναυλία με όλες τις επιτυχίες που τους καθιέρωσαν, από το «Common People» ώς το «Disco 2000».

Το θρυλικό συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1978 από τον τότε 15χρονο Jarvis Cocker και τον 14χρονο φίλο του Peter Dalton. Οι «Arabacus Pulp», που αργότερα μετονομάστηκαν σε «Pulp», σταδιακά απέκτησαν περισσότερα μέλη. Μολονότι άργησαν να βρεθούν στο προσκήνιο, όταν το κατάφεραν γνώρισαν τεράστια επιτυχία, ενώ μέχρι την κυκλοφορία του τελευταίου τους άλμπουμ με τίτλο «We love life», το 2001, είχαν πουλήσει περισσότερους από 10 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. Η απόφαση της επανασύνδεσής τους, η οποία λήφθηκε με αφορμή τον θάνατο ενός φίλου τους, κοινοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2010 και η νέα παγκόσμια περιοδεία τους ξεκίνησε στις 28 Μαΐου 2011. Οι πόρτες ανοίγουν στις 6.30 μ.μ.

ΕΚΘΕΣΗ

Rich Cameron

Εκθεση φωτογραφιών, που τράβηξε ο Βρετανός φωτογράφος Rich Cameron κατά τη διάρκεια των περιηγήσεών του στην Ελλάδα, φιλοξενείται στην γκαλερί «Οψεις» στην Καρδαμύλη της Μάνης μέχρι τέλος Αυγούστου. Στα πρόσφατα έργα του, ο καλλιτέχνης, που μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στο Λονδίνο και την Πελοπόννησο, εστιάζει σε χρώματα, επιφάνειες και λεπτομέρειες, δημιουργώντας αφαιρετικές εικόνες.

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Τα έργα της συλλογής Κατσίγρα, ανάσα στην Αθήνα του Αυγούστου

Η παραμονή στην αυγουστιάτικη Αθήνα δεν υπάρχει λόγος να είναι άχρωμη ή πληκτική, αφού τα σημαντικότερα μουσεία και οι χώροι πολιτισμού λειτουργούν κανονικά. Μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου συνεχίζεται η έκθεση «Τα αριστουργήματα της συλλογής Κατσίγρα» στο Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας & Μέρλιν), με περισσότερα από 70 δείγματα νεοελληνικής ζωγραφικής. Οι πίνακες των Νικηφόρου Λύτρα, Γιάννη Μόραλη, Γιάννη Ψυχοπαίδη, Μιχάλη Οικονόμου και άλλων γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών ανήκουν στη μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα και αποτελούν δωρεά του γιατρού και συλλέκτη Γιώργου Κατσίγρα στον Δήμο Λάρισας.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Φεστιβάλ Ερμούπολης

Για έβδομη χρονιά επιστρέφει το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στη Σύρο, με μια σειρά συναυλιών, στις οποίες συμμετέχουν καταξιωμένοι μουσικοί από όλον τον κόσμο. Απόψε, η Γιαπωνέζα πιανίστα Ai Motohashi, σολίστ της Βασιλικής Ορχήστρας της Δανίας και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ερμηνεύει έργα των Haydn, Beethoven και Mendelssohn, πλαισιωμένη από τους Γιάννο Μαργαζιώτη (βιολί), Lars Bjornkjaer (βιολί),

Αντζελα Γιαννάκη (βιόλα), Sune Ranmo (βιόλα), Leo Winland (τσέλο) και Βασίλη Παπαβασιλείου (μπάσο). Το πρόγραμμα συνεχίζεται το βράδυ της Δευτέρας με έργα των Mozart, Naderman και Devienne από τον φλαουτίστα της ΕΛΣ Νίκο Νικολόπουλο και τη Γωγώ Ξαγορά, σόλο αρπίστα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Η συναυλία τιτλοφορείται «Από το Μάνχαϊμ στο Παρίσι» και αναβιώνει την ατμόσφαιρα του Παρισιού στα χρόνια πριν από το ξέσπασμα της Γαλλικής Επανάστασης, καταδεικνύοντας την αλληλεπίδραση του Μότσαρτ με την παρισινή μουσική κουλτούρα. Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, Ερμούπολη, ώς τις 27 Αυγούστου. Ωρα έναρξης 9 μ.μ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Τελευταία ευκαιρία για μία σπουδαία έκθεση

Τελευταία ευκαιρία να επισκεφθείτε την έκθεση 38 φωτογραφιών του Σκωτσέζου περιηγητή και φωτογράφου James Robertson, που στο διάστημα 1853 – 1854 αποτύπωσε με τον φακό του τα μνημεία της Ακρόπολης και άλλους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας, καθώς και τους ναούς του Ποσειδώνα στο Σούνιο, της Αφαίας Αθηνάς στην Αίγινα και του Απόλλωνα στην Κόρινθο. Οι συνθέσεις του χαρακτηρίζονται από έντονη παρουσία του ανθρώπινου στοιχείου, γεγονός που παραπέμπει στις αντίστοιχες ζωγραφικές αναπαραστάσεις της εποχής. Μετά το ταξίδι του στην Ελλάδα, ο Robertson πραγματοποίησε περιοδείες στη Μάλτα, τους Αγίους Τόπους, την Αίγυπτο και τη Δαμασκό, ενώ από το 1855 ώς το 1856 κάλυψε τον πόλεμο της Κριμαίας μαζί με τον συνάδελφό του Roger Fenton. Η έκθεση ολοκληρώνεται αύριο στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

– Το έργο του Γιώργου Χριστοδούλου «Γιαννούλης Χαλεπάς: Η κοιμωμένη μου» παρουσιάζεται στο Αλσος Βεΐκου, στο Γαλάτσι, σήμερα στις 9 μ.μ.

– Συναυλία με το συγκρότημα Χειμερινοί Κολυμβητές σήμερα στην Παλλάδα της Τήνου και ώρα 9 μ.μ.

– Εργαστήρια, διαλέξεις, συναυλίες και ξεναγήσεις διοργανώνονται στη Μάρπησσα της Πάρου στο πλαίσιο του βιωματικού και πολιτιστικού φεστιβάλ «Διαδρομές στη Μάρπησσα», σήμερα και αύριο.

– Ο Γιώργος Νινιός και ο Γιώργος Βεντουζάς ερμηνεύουν λαϊκά τραγούδια με τη συνοδεία οκταμελούς ορχήστρας, τη Δευτέρα στις 8.30 μ.μ. στο Κηποθέατρο Παπάγου.

– «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» του Γκολντόνι σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα τη Δευτέρα το βράδυ στο Green Theater, στις Αρχαίες Κλεωνές Νεμέας.

– Η επιτυχημένη παράσταση «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα ανεβαίνει στο Θέατρο της Σάρας στο Πόρτο Ράφτη, αύριο και μεθαύριο στις 9.15 μ.μ.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

Υπόγεια Ρεύματα

Εχοντας συμπληρώσει σχεδόν δύο δεκαετίες παρουσίας στην ελληνική μουσική σκηνή, τα Υπόγεια Ρεύματα συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους σε ολόκληρη τη χώρα. Απόψε θα βρίσκονται στο Κάστρο Καράμπαμπα, στη Χαλκίδα, μαζί με τον Παύλο Παυλίδη για μία συναυλία με τραγούδια από την προσωπική δουλειά και των δύο. Ακόμα, με αφορμή την πρόσφατη συνεργασία τους με τον Θάνο Μικρούτσικο, παρουσιάζουν διασκευασμένα τραγούδια κοινωνικοπολιτικού περιεχομένου σε στίχους μεγάλων ποιητών, όπως οι Μπ. Μπρεχτ, Γ. Ρίτσος, Μ. Ελευθερίου και Ν. Καββαδίας. Το γνωστό συγκρότημα απαρτίζουν οι Γρηγόρης Κλιούμης, Κώστας Παρίσσης, Απόστολος Καλτσάς, και Τάσος Πέππας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή