Ζαν Ταμπαρί, ο «πατέρας» του διάσημου Ιζνογκούντ

Ζαν Ταμπαρί, ο «πατέρας» του διάσημου Ιζνογκούντ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΜΙΚΣ. Σε ηλικία 81 ετών έφυγε ο Ζαν Ταμπαρί (Jean Tabary), ο οποίος μαζί με τον Ρενέ Γκοσινί (Αστερίξ, Λούκυ Λουκ, Μικρός Νικόλας) δημιούργησαν τον διάσημο κακό βεζίρη που μόνο μία σκέψη είχε στο μυαλό του: να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Η εμμονή του Ιζνογκούντ, η δίψα του για εξουσία και η με κάθε τρόπο προσπάθειά του να ανέβει στο θρόνο της Βαγδάτης, τον έχρισαν έναν από τους πιο σκοτεινούς αλλά κι αστείους ήρωες του ευρωπαϊκού κόμικς, που δημιουργήθηκε από το γεμάτο φαντασία πενάκι του Ζαν Ταμπαρί.

Γεννημένος στη Στοκχόλμη το 1930, ο Ταμπαρί παρουσίασε για πρώτη φορά δημοσίως σκίτσα του το 1956 στο περιοδικό Vaillant. Δύο χρόνια αργότερα δημιούργησε τον ήρωα Totoche και τους φίλους του, ενώ η συνεργασία του με τον Γκοσινί άρχισε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 στο κόμικς «Valentin». Το 1962 από τη φαντασία των δύο δημιουργών γεννήθηκε ο Ιζνογκούντ και άρχισε να καταστρώνει τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του και τις μηχανορραφίες του σε μια παραμυθένια Βαγδάτη γεμάτη μαγικά χαλιά, τζίνι, φακίρηδες, χαρέμια. Ο Γκοσινί έγραφε τα κείμενα και ο Ταμπαρί σχεδίαζε. Ιστορίες γεμάτες γκάφες, παρεξηγήσεις, χιούμορ, λογοπαίγνια. Σε αντίθεση με τον Μορίς, σχεδιαστή του Λούκυ Λουκ, και τον Ουντερζό, σχεδιαστή του Αστερίξ, ο Ταμπαρί λάτρευε τα λογοπαίγνια και τα κείμενα του Γκοσινί είναι γεμάτα από αυτά σε τέτοιο βαθμό που κάποια στιγμή ο κακός βεζίρης απειλεί τον πιστό του σκλάβο Μπλιαχ Χαχάτ ότι, αν ξανακάνει το παραμικρό λογοπαίγνιο, θα τον παλουκώσει. Αλλωστε, από λογοπαίγνιο προέρχεται το όνομα του κακού βεζίρη, από τη γαλλική προφορά του «He is no good», δεν είναι καλός. Μα, γι’ αυτό χάραξε το όνομά του στο πάνθεον των κόμικς. Για την κακία του και τη μοχθηρία του.

Ο επαγγελματίας χιουμορίστας Ρενέ Γκοσινί, όπως τον αναγράφει η αυτοβιογραφία του που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μαμουθκόμιξ, έφυγε από τη ζωή το 1977, όταν υποβαλλόταν σε ένα τεστ κοπώσεως. Η πρόωρη απουσία του σπουδαίου κειμενογράφου άφησε ένα μεγάλο κενό, όμως ο Ταμπαρί, όπως και οι υπόλοιποι σχεδιαστές με τους οποίους συνεργαζόταν ο Γκοσινί, συνέχισε να σχεδιάζει και να εξιστορεί τα πάθη του κακού βεζίρη αναλαμβάνοντας ο ίδιος τα κείμενα, χωρίς να χάσουν καθόλου από χιούμορ, και βελτιώνοντας συνεχώς τα σχέδιά του. Η τελευταία του ιστορία εκδόθηκε το 2004.

Την ίδια χρονιά, ο Γάλλος σκηνοθέτης Πατρίκ Μπραουντέ γύρισε την ταινία «Ιζνογκούντ», στην οποία ο Μικαέλ Γιουν έπαιζε τον σατανικό βεζίρη Ιζνογκούντ και ο Ζακ Βιγιερέ τον καλό χαλίφη Χαρούν ελ Πουσάχ. Επίσης, το κόμικς του Ταμπαρί είχε διασκευαστεί σε σειρά στην ελληνική τηλεόραση προ δεκαετίας, όταν ο Χάρης Ρώμας ήθελε να γίνει υπουργός στη θέση του υπουργού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή